Date2

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 12:45:17

rss

αναζήτηση

makripano

Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο, πρώτο «όχι» και ερωτήματα για τη στάση του δήμου για το καλοκαιρινό παζάρι 2018 στην Αρτέμιδα!

Αλλάξτε μέγεθος

pazari18 1

Αναστάτωση επικρατεί στην κοινωνία της Αρτέμιδας ενόψει του καλοκαιρινού παζαριού που φαίνεται να επιμένει να διατηρεί ο δήμος και ενώ την ίδια ώρα ο χειμαζόμενος εμπορικός κόσμος της πόλης προσπαθεί να αντιδράσει.

Το καλοκαιρινό παζάρι, εάν πραγματοποιηθεί, θα μετρά τον τρίτο χρόνο ζωής του (η πρώτη χρονιά ήταν το 2016 και η δεύτερη το 2017), όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τη λειτουργία του.

Πέρυσι και πρόπερσι ο εμπορικός κόσμος της πόλης αντέδρασε μεν αλλά όχι συνολικά αφού δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η προσπάθεια επαναλειτουργίας του εν υπνώσει σωματείου του.

Οι προσπάθειες όμως που ξεκίνησαν στις 22 Φεβρουαρίου για την επαναδραστηριοποίηση ενός ισχυρού Σωματείου – πόλου έλξης των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών της Αρτέμιδας, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο εμπορικός κόσμος της πόλης έχοντας βιώσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τα χρόνια των Μνημονίων είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται δραματικά αφού με βάση δήλωση της πρ. προέδρου του Σωματείου, Φωτεινής Τσούρη, τα 680 καταστήματα που υπήρχαν το 2007 – 2008 έχουν ελαττωθεί σε 400, σήμερα!

Στον αντίποδα βρίσκεται μια δημοτική αρχή (αυτή του κ. Δ. Μάρκου) η οποία για άγνωστους ουσιαστικά λόγους, προσπαθεί να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στον εμπορικό κόσμο της Αρτέμιδας και μάλιστα στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου που είναι και η μόνη στην οποία οι έμποροι μπορούν να ελπίζουν για να επιβιώσουν.

Το... χτύπημα αυτό λέγεται καλοκαιρινό παζάρι το οποίο διεξάγεται στις αρχές Ιουνίου, στερώντας έτσι από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις, με τους επιχειρηματίες του παζαριού, την έναρξη της σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι ανάλογες προσπάθειες προηγούμενων δεκαετιών δεν ευδοκίμησαν αφού οι τότε δημοτικές αρχές κατανόησαν ότι δεν ήταν δυνατόν σε μια λογική «φθηνού άρτου και θεαμάτων» να οδηγούν σε πλήρη καταστροφή την τοπική αγορά.

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας ανάλογων παζαριών, η πρώτη επί διοίκησης Κασσίμη (στην τετραετία 2002 – 2005) και η δεύτερη επί διοίκησης Χρ. Μάρκου, απέτυχαν παρά το γεγονός ότι τότε τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα από ό,τι σήμερα στα οικονομικά τεκατινόμενα της κοινωνίας της Αρτέμιδας.

Βέβαια όπως παρατηρούν παλαιοί έμποροι, την περίοδο Κασσίμη ο εμπορικός κόσμος της πόλης είχε ισχυρή εκπροσώπηση και υπό τον Λουκά Αγγελόπουλο, γεγονός που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να αποτραπεί η λειτουργία παζαριού για δεύτερη χρονιά.

Το ερώτημα βέβαια είναι τί θα συμβεί φέτος και πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο εμπορικός κόσμος ο οποίος, είναι αλήθεια, δεν παρουσιάζεται ενωμένος στον αγώνα του για το συγκεκριμένο θέμα.

Αιτία και αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι από το καλοκαιρινό παζάρι ωφελούνται οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή που αυτό διοργανώνεται. Όμως η κεντρική λεωφόρος της Αρτέμιδας όπου χτυπά και ο εμπορικός σφυγμός της πόλης παρουσιάζει εικόνα... νεκροταφείου αφού ο δρόμος χρησιμοποιείται μόνο ως... πάρκινγκ για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το παζάρι!

Την ίδια ώρα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών Ε.Ε. δια στόματος του υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων, Γιάννη Βώσσου, δηλώνουν ότι έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική αίτηση στον δήμο και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο παζάρι του 2018.

Ο κ. Βώσσος ρωτήθηκε από το notioanatolika.gr, σχετικά με τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της Αρτέμιδας και περιορίστηκε να απαντήσει ότι δεν υπάρχει εμπορικός σύλλογος ενώ προέταξε τα οφέλη των επιχειρήσεων εστίασης εξαιτίας της λειτουργίας του παζαριού.

Παράλληλα ο κ. Βώσσος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο παζάρι έχει τεράστια απήχηση και δίνει πνοή στην Αρτέμιδα αφού την επισκέπτονται και πολίτες από πολλά άλλα μέρη της Αττικής ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι διατίθενται και θέσεις για εμπόρους της πόλης(σ.σ.: το 2017 οι θέσεις ήταν έξι).

Αναφορικά με όσα ακούγονται περί παραεμπορίου ο κ. Βώσσος ήταν σαφής τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αφού οι επαγγελματίες πωλητές διαθέτουν ταμειακές μηχανές ενώ οι έλεγχοι από συνεργεία του ΙΚΑ και της Εφορίας είναι συνεχείς καθ' όλες τις ημέρες λειτουργίας του παζαριού.

Η στάση της δημοτικής αρχής Δημ. Μάρκου

Πάντως οι προσπάθειες επανοργάνωσης του σωματείου του εμπορικού κόσμου φαίνεται να έχουν θορυβήσει τη δημοτική αρχή η οποία έθεσε το θέμα του παζαριού στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά από τη δημιουργία της, την περασμένη Παρασκευή και ενώ είχε προηγηθεί η χωρίς απαρτία προσπάθεια σύγκλισής της την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής λοιπόν την Παρασκευή, υπήρξε και η πρώτη αντίδραση εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της πόλης και το αποτέλεσμα ήταν τα μέλη της να καταψηφίσουν την πρόταση για λειτουργία του καλοκαιρνού παζαριού.

Το επόμενο βήμα που έχει και τη μεγαλύτερη ίσως αξία είναι η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Αρτέμιδας η οποία πραγματοποιείται στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας και τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα και πάλι με την παρουσία εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου.

Η τελική απόφαση βέβαια θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Σπάτων – Αρτέμιδας έστω κι αν ακόμη δεν έχει οριστεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη αξία αλλά και σημασία είναι ότι το 2017 το τοπικό συμβούλιο, που είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία (5 υπέρ και 4 κατά) τη διενέργεια του παζαριού, είχε συνεδριάσει πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2017 ενώ η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (θετική και εκείνη κατά πλειοψηφία) ελήφθη σε συνεδρίαση του, 14 μόλις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου!

Σημειωτέον ότι το Καλοκαιρινό Παζάρι 2017 ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου 2017. Δηλαδή οι σχετικές διαδικασίες, συζητήσεις και ψηφοφορίες στα δημοτικά και τοπικά όργανα, πραγματοποιήθηκαν τρεις ολόκληρους μήνες νωρίτερα!

Το ερώτημα είναι αυτονόητο: Ποιός είναι ο λόγος που η δημοτική αρχή άφησε τις σχετικές συζητήσεις για το παζάρι του 2018 να εξελιχθούν περίπου 15 – 20 ημέρες πριν από την «έναρξή» του;

Σχόλια