Date2

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 17:29:37

rss

αναζήτηση

makripano

Κων/νος Κωνσταντάρας: Ασφάλεια, παραβατικότητα και ποιότητα ζωής

Αλλάξτε μέγεθος

konstant asfaleia

Άρθρο-παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις του πολιτικού επιστήμονα, συγγραφέα και δημοτικού συμβούλου Κορωπίου Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα με αφορμή τα γεγονότα στις Αχαρνές και την έξαρση της εγκληματικότητας σε περιοχές όπως και το Κορωπί, όπου υπάρχουν άβατα παρανομίας και το κράτος δεν παρεμβαίνει με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων, δημοσιεύει σήμερα το notioanatolika.gr.

Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής: “Ας ξεκινήσουμε από το απλό, αλλά κρίσιμο και, δυστυχώς, διαχρονικά επίκαιρο ερώτημα: Τι είναι η Ασφάλεια; Η Ασφάλεια είναι Συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι θεμελιώδης αξία και πολύτιμο ατομικό και κοινωνικό αγαθό. Είναι καθήκον κάθε ευνομούμενης και Δημοκρατικής Πολιτείας και απαρέγκλιτη υποχρέωση των Δημόσιων Αρχών της. Είναι -εκ των ων ουκ άνευ- προϋπόθεση Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανάπτυξης, Προόδου και Ευημερίας.

Όταν, όμως, το ερώτημα αυτό γίνει λίγο πιο συγκεκριμένο και τεθεί ως εξής: Τι σημαίνει Ασφάλεια στην πράξη, στην καθημερινή ζωή των πολιτών; Τότε, η απάντηση γίνεται -και αυτή με τη σειρά της- λίγο πιο μπερδεμένη, πιο περίπλοκη…

Γιατί σε αυτή την περίπτωση, η Ασφάλεια ως θεμελιώδης αξία, μετεξελίσσεται σε Ασφάλεια ως ζώσα αίσθηση και συν-αίσθηση των πολιτών κάθε τοπικής κοινωνίας. Καθώς, όχι μόνο, εμπεριέχει τις βασικές αρχές της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ισονομίας, της Αλληλεγγύης και του σεβασμού στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά άπτεται πολλών άλλων και πολύπλευρων παραγόντων που συνυφαίνουν την καθημερινότητά μας. Αναμφίβολα, το αίσθημα Ασφάλειας συνδέεται, πρωταρχικά, με το επίπεδο Διαβίωσης, Κοινωνικής Συνοχής, Προστασίας και Εξυπηρέτησης των πολιτών, και δευτερευόντως, αλλά ουσιαστικώς, με την ομαλή Συνύπαρξη, την αναβάθμιση της Ποιότητας ζωής, τη χαρά της Δημιουργίας, την Ομορφιά ενός Τόπου.

Και πάνω απ’ όλα, μια τοπική κοινωνία ενεργών πολιτών, απαλλαγμένη όχι μόνο από τον κίνδυνο, αλλά και από το φόβο. Γιατί ασφαλής πολίτης, είναι ο ελεύθερος πολίτης, χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά του δικαιώματα, που, όμως, η ελευθερία του σταματά εκεί που αρχίζουν η ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου. Είναι, επίσης, και ο πολίτης που δε φοβάται αλλά δραστηριοποιείται και δημιουργεί ελεύθερα, μέσα σε ένα περιβάλλον τάξης και ασφάλειας, στηριγμένο πάνω στην ανθρωπιά και την κοινωνική μέριμνα.

Στον Δήμο μας έχουν γίνει ενέργειες αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλες. Τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερα και σε αυτό προσθέτουμε τα συχνά πλέον φαινόμενα παραβατικότητας μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας που υπάρχει στην περιοχή μας, των Ρομά. Συγκεκριμένη μερίδα της «ιδιαίτερης ομάδας» αυτής, εκμεταλευτεται κάποια προνόμια προστασίας της που υπάρχουν, παρανομώντας είτε βάζοντας μέρα-νύκτα τη μουσική τέρμα με τεράστια μηχανήματα προκαλώντας πρωτοφανή ηχορύπανση σε όλη τη πόλη, είτε με άλλες πιο σοβαρές παράνομες ενέργειες που έχουν πολλάκις καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και στην Αστυνομία από τους κατοίκους.

Με επίκεντρο, λοιπόν, τον Άνθρωπο και προμετωπίδα το αδιαπραγμάτευτο αίτημα όλων μας για Ασφάλεια και βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, έχοντας ιεραρχήσει προτεραιότητες και στόχους, προτείνω μια δέσμη άμεσων ενεργειών -προσαρμοσμένων στα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής- που αφορούν σε:

  1. Ανάπτυξη και εδραίωση σταθερών και ισχυρών σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Φορέων και Αρχών (καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του) – Διευκόλυνση του έργου και της δράσης των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Χρησιμοποίηση του συστήματος μέτρησης της ηχορύπανσης.
  2. Ετοιμότητα και άμεση ανταπόκριση με τη σύνδεση -μέσω συστημάτων συναγερμών- του Δημαρχείου, των Δημοτικών εγκαταστάσεων και των σχολικών μονάδων του Δήμου, με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης ΝΑ Αττικής.
  3. Προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων -σε συνεργασία με τις Αρχές- για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικών/εγκληματικών συμπεριφορών. Ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο επιτέλους θα πρέπει να μπορεί να πλησιάζει και να παρεμβαίνει στα «άβατα».
  4. Φύλαξη και προστασία κοινόχρηστων χώρων, κήπων, παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  5. Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, μεταξύ περιοχών-οικισμών και κοινωνικών ομάδων, με την ισόρροπη κατανομή των λειτουργιών και υποδομών του Δήμου, τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
  6. Προγραμματισμό κοινών δράσεων ενημέρωσης και ενεργοποίησης των αρμοδίων εμπλεκομένων Αρχών – Θεσμοί όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αποτελούν επιτελικό στόχο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον Δήμο.
  7. Ενίσχυση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης, με την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών προς του πολίτες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας στον Δήμο μας.

Στρατηγική επιδίωξη πρέπει να είναι ο περιορισμός κάθε μορφής παραβατικότητας, βίας και εγκληματικότητας στην περιοχή μας, μέσω της υποστήριξης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης, αποτροπής και έγκαιρης αντιμετώπισης, αναλαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία και τις Αρχές, και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα αιτήματα και τις αγωνίες των πολιτών. Σημείο αναφοράς είναι η προστασία και η αναβάθμιση του επιπέδου ζωής στη γειτονιά, καθώς είναι αυτό που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα όλων των Δημοτών μας.

Πιστεύω πραγματικά σε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη και καθαρή πολιτική ασφάλειας, στυλοβάτη των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα αμείλικτη απέναντι σε κάθε μικρό ή μεγάλο έγκλημα, σε κάθε μικρή ή μεγάλη επίθεση στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, σε κάθε παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, και φυσικά στο σπάσιμο κάθε άβατου σε οποιαδήποτε περιοχή γιατί σε μια Δημοκρατική πολιτεία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άβατα...

Ο κ. Κωνσταντάρας έχει παρέμβει και στο παρελθόν με άρθρα του για το συγκεκριμένο θέμα όπως αυτό στις 26/6/2016 στη σελίδα notioanatolika.gr με τίτλο: «ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ».

Σχόλια