Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 06:18:28

rss

αναζήτηση

makripano

Απαξιώνονται μέρα με τη μέρα τα απούλητα σπίτια στην ανατολική Αττική!



Αλλάξτε μέγεθος

akinita anattiki

Προς απαξίωση οδεύει τμήμα του τεράστιου αποθέματος κατοικιών στις περιοχές της ανατολικής Αττικής, ενώ οι τιμές εξακολουθούν να συμπιέζονται, ενώ εξακολουθούν να καταγράφονται μεγάλες διαφορές εντός του ίδιου δήμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), περίπου ένα στα πέντε ακίνητα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής είναι ακατοίκητο!

Σε Γέρακα, Γλυκά Νερά, Παιανία και Παλλήνη το ποσοστό των άδειων κατοικιών εκτιμάται μεταξύ 20% - 30%, ενώ σε Κερατέα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Μαραθώνα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, κλπ, μεταξύ 10% - 20%.

Τμήμα του τεράστιου αποθέματος κατοικίας στην περιοχή βαίνει σταδιακά προς απαξίωση και φαίνεται πως θα εξακολουθεί να συμπιέζει τις τιμές, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς real estate.

Μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στα νεόδμητα διαμερίσματα, ενώ εξακολουθεί να καταγράφεται σηµαντική διακύµανση µεταξύ ελάχιστης και µέγιστης τιμής µέσα σε κάθε δήµο και ειδικά για ακίνητα παλαιότητας.

Στην Παλλήνη, για παράδειγμα, οι τιμές για διαμερίσματα ηλικίας άνω των 10 ετών ξεκινούν από τα 1.070 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές για κατοικίες στο Λόφο Εντισον φτάνουν τα 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο κέντρο του Μαρκόπουλου οι τιμές ξεκινούν από τα 930 ευρώ ανά τ.μ. αλλά εντοπίζονται ακίνητα και με τιμές κοντά στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ.. 

Στη Σαρωνίδα τα διαμερίσματα άνω των 10 ετών πωλούνται με τιμές που ξεκινούν από τα 1.170 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά τα νεότερα φτάνουν και τα 1.700 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ακινήτων, οι πράξεις εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και στην πλειοψηφία τους έγιναν αγοραπωλησίες «ειδικών συνθηκών».

Η προσφορά στη συνολική αγορά ακινήτων κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα, ενώ η ζήτηση μπορεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα αλλά «υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα, σε κάποιες περιοχές, από πέρσι, χωρίς όμως να είναι κανόνας η επίτευξη συμφωνίας.

Στάση αναμονής παρατηρείται ακόμα σε σημαντικό ποσοστό από πιθανούς αγοραστές λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί».

Στην Alpha Αστικά Ακίνητα υποστηρίζουν πως «κινητήριος µοχλός της ζήτησης είναι το κεφάλαιο που µπορεί να διατεθεί.
Η ζήτηση ξεκινάει από τα καλύτερα σημεία µε σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών στα ποσά που προσφέρονται.

Τα καλύτερα σημεία σε αυτές τις περιοχές έχουν αυξημένη ζήτηση, αλλά κρατάνε τις αξίες τους.

Τελικά το αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ακίνητα 15ετίας γύρω στα 80 τ.µ. σε κεντρικά σημεία ή και κοντά σε σημεία εξυπηρέτησης από συγκοινωνίες ειδικά από τα µέσα σταθερής τροχιάς». Ταυτόχρονα καταγράφεται στροφή προς την ενοικίαση γι’ αυτό και σε πολλές περιοχές τα ενοίκια διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.

Όσον αφορά τις αξίες η αγορά κινήθηκε ελαφρά πτωτικά, αλλά η μείωση ήταν μικρότερη σε σχέση µε το 2015.
Οριακά µεγαλύτερη πτώση εµφανίζεται στα «νεότερα» σε σχέση µε τα παλαιότερα.

Οι τιµές για µικρά ακίνητα µεγάλης ηλικίας δεν παρουσιάζουν ουσιαστικά διαφοροποιήσεις. Μείωση υπάρχει κυρίως για µεγαλύτερα διαµερίσµατα.

Επίσης, συγκριτικά, τα ακίνητα σε καλά σηµεία κρατάνε περισσότερο. Μπορεί η εκτιμώμενη μεταβολή στις αξίες των ακινήτων στα ανατολικά παραθαλάσσια προάστια να κινείται μεταξύ – 2,5% και -3,7%, αλλά οι λίγες πράξεις πραγματοποιούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με την απόκλιση από τις ζητούμενες τιμές να βρίσκεται μεταξύ 15% - 20%.

Η αντίστοιχη εκτιμώμενη μεταβολή για τα ανατολικά Μεσόγεια προάστια ήταν -2,5% έως -3,2%.

economy365.gr

Σχόλια