Date2

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 20:41:44

rss

αναζήτηση

makripano

Στον Γέρακα ξαναχτύπησε η συμμορία με τις φάρσες για τροχαίο!

Αλλάξτε μέγεθος

farsa gerakas

Πολλά μπορεί να έχουν ειπωθεί για τη δράση επιτήδειων οι οποίοι προσπαθούν να αποκομίσουν χρήματα από αφελείς με τη μέθοδο της φάρσας ότι, δήθεν, συγγενικό πρόσωπο αυτού που καλείται στο τηλέφωνο έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο, όμως δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλοί αφελείς πολίτες.

Τελευταίο σχετικό περιστατικό αυτό που συνέβη στον Γέρακα, όταν σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, 60χρονος πατέρας δέχθηκε τηλεφώνημα στις 10 το βράδυ στη διάρκεια του οποίου μια γυναικεία φωνή που δήλωνε αστυνομικός από τα Χανιά τον ενημέρωνε ότι ο γιος του – ο οποίος όντως βρίσκεται στην πόλη αυτή της Κρήτης- είχε σκοτώσει, περνώντας κόκκινο φανάρι, ένα 15χρονο κορίτσι αλβανικής καταγωγής.

Η «αστυνομικός» τον ενημέρωνε ότι πρέπει να βρει και να παραδώσει άμεσα 40.000 ευρώ προκειμένου ο γιος του να αποφύγει τη φυλάκιση. Μάλιστα στην επιμονή του να μιλήσει με το παιδί του η «αστυνομικός»… λύγισε και του έδωσε κάποιον ο οποίος, υποδυόμενος τον γιο, έκλαιγε και ζητούσε να κάνουν ό,τι τους υποδείκνυε η αστυνομία!

Ο αφελής 60χρονος δέχθηκε να καταβάλει το ποσό και μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω η «αστυνομικός» τον έβαλε να της πει τους αριθμούς των χαρτονομισμάτων!

Στη συνέχεια του έδωσε ραντεβού σε άλλο σημείο του Γέρακα όπου εμφανίστηκε ένας παχύς άνδρας περίπου 40 χρονών με αραιά ξανθά μαλλιά και αξύριστος στον οποίο το θύμα παρέδωσε τα χρήματα.

Σημειωτέον ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, περίπου 50 λεπτά, η «αστυνομικός» μιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με τον 60χρονο!

Μόλις τα χρήματα παρελήφθησαν από τον συνεργό των απατεώνων η «αστυνομικός» δεν έκλεισε το τηλέφωνο αλλά ζήτησε τα ακριβή στοιχεία του πατέρα και της μητέρας του του υποτιθέμενου θύτη για να συντάξει δήθεν, το έγγραφο για την αποφυγή φυλάκισής του!

Μόνον αρκετές ώρες μετά το περιστατικό ο αφελής άνδρας συνειδητοποίησε ότι είχε πέσει θύμα αετονύχηδων όταν συνομίλησε με τον γιο του και τον ενημέρωσε ότι ήταν καλά και τίποτα σχετικό δεν είχε συμβεί.

Τότε έσπευσε στην αστυνομία απλά για να καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα των απατεώνων!

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει επισημάνει το πρόβλημα με τη δράση των απατεώνων όμως φαίνεται ότι πολλοί πολίτες αγνοούν τις σχετικές συμβουλές και οδηγίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δράστες επικοινωνούν με τα υποψήφια θύματά τους, κυρίως με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενή τους και ζητούν την καταβολή χρημάτων.

Από πέρυσι μέχρι σήμερα, έχει συλληφθεί πλήθος δραστών και έχει σχηματιστεί μεγάλος αριθμός δικογραφιών για τέτοιου είδους υποθέσεις εξαπάτησης.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής τέτοιων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές σε διαρκή βάση.

Οι πολίτες καλούνται να απευθύνονται πάντα στις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενημερώνει, συμβουλεύει και ευαισθητοποιεί σε διαρκή και σταθερή βάση τους πολίτες, ενώ οι Υπηρεσίες της δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων και στη σύλληψη των δραστών, σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνεται ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.

Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο.

Σχόλια