Date2

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020 17:08:38

rss

αναζήτηση

makripano

Με το καθαρό βλέμμα της αποκατάστασης της αλήθειας οι Κορωπιώτες τίμησαν την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος της πόλης! (Βίντεο & Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

olok1

Μπορεί η εκδήλωση μνήμης και τιμής της 74ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου να ανήκει στο παρελθόν, όμως όπως αποδείχτηκε ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή δεδομένου ότι πλέον οι Κορωπιώτες και οι Κορωπιώτισσες μπορούν, επιτέλους, να τιμούν τη θλιβερή αλλά και κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας τους υπό το πρίσμα της αλήθειας.

Μιας αλήθειας που τεκμηριώνεται απόλυτα και με άκρως επιστημονικό τρόπο μέσα στις 250 σελίδες του βιβλίου με τίτλο «Η καταστροφή του Κορωπίου στην Κατοχή» το οποίο εκδόθηκε από τον Δήμο Κρωπίας με χορηγίες της Ένωσης Εταιρειών Ανατολικής Αττικής, της εταιρείας «Καζάκος» και ενός ακόμη που διατηρεί την ανωνυμία του!

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται τα πρακτικά της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κορωπίου και στη διάρκεια της οποίας ομάδα ερευνητών που αποτελούνταν από τους Γιώργο Κόλλια, μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ, Νικόλαο Λάζαρη, αντιστράτηγο ε.α., Γιώργο Ντούνη, αντιστράτηγο ε.α., Δημήτρη (Τάκη) Πρόφη, οικονομικό σύμβουλο και Θανάση Πουλάκη, ταξίαρχο ε.α., κατέθεσαν πλήθος στοιχείων από τα οποία αποδεικνυόταν πέραν πάσης αμφιβολίας ποιοί έκαψαν το Κορωπί!

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εξώφυλλό του βιβλίου κοσμεί ο ζωγραφικός πίνακας που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος Μεσογείτης εικαστικός, λαογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Πρόφης και ανήκει στην Ελένη Βασιλείου Παπαμιχάλη.

Στον πρόλογό του στο βιβλίο ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι «την έκδοση των πρακτικών την αφιερώνουμε στους νεκρούς μας, στους απογόνους τους και στον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε στη μεγάλη του πλειοψηφία κατά των Κατοχικών Ναζιστικών Γερμανικών Δυνάμεων και των συνεργατών τους».

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η εισαγωγή του ανθρώπου που επιμελήθηκε την έκδοση, του ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου.

Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ουδενός είναι το γεγονός ότι στα κείμενα του βιβλίου περιλαμβάνονται και οι απόψεις ενός... πολέμιου της άποψης που διατυπώθηκε στη συγκεκριμένη εκείνη ημερίδα, του κ. Θωμά Πρόφη!

Το βιβλίο αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά, σε τέτοιο επίπεδο, στην ιστορία του Κορωπίου και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια των Κορωπιωτών για την ένταξη του Κορωπίου στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων της χώρας μας.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η 74η επέτειος τιμήθηκε τόσο μαζικά και με την παρουσία μαθητών από περισσότερα σχολεία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

vivlioolok

Διαβάστε σχετικά: Ολόκληρη η έρευνα που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ποιοί έκαψαν το Κορωπί στις 9 Οκτωβρίου 1944

Το βιβλίο με τα πρακτικά της ημερίδας αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και απαντά με τον καλύτερο δυνατό και τεκμηριωμένο τρόπο στις προσπάθειες κάποιων οι οποίοι επί δεκαετίες απέκρυπταν την αλήθεια στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων που οδηγούσαν στη διαίρεση του ελληνικού λαού.

Αναμφισβήτητα βέβαια η αρχή της αναγνώρισης της θυσίας των 47 Κορωπιωτών αλλά και την αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας ξεκίνησε το 2011 όταν το τότε δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναγνώρισε το ολοκαύτωμα, ξεκινώντας έτσι μια σημαντική προσπάθεια της οποίας ο καρπός είναι αυτό το βιβλίο με τίτλο «Η καταστροφή του Κορωπίου στην Κατοχή».

Δείτε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί τί ακριβώς είπε για τη θυσία των 47 αλλά και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο πρώτος πολίτης του Κορωπίου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Κιούσης, ανήμερα της 74ης επετείου του Ολοκαυτώματος, μπροστά στο λιτό μνημείο που έχει στηθεί στην είσοδο της πόλης:

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 74ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου:

ol1

ol2

ol3

ol4

ol5

ol6

ol7

ol8

Σχόλια