Date2

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020 16:39:34

rss

αναζήτηση

makripano

Γιατί το Κορωπί δεν έχει μεγάλη κεντρική πλατεία – Μια ιστορία πριν από 90 χρόνια γεμάτη... λίρες!

Αλλάξτε μέγεθος

1platkoropi

Για δεκαετίες ολόκληρες, ακόμη από τον προπροηγούμενο (19ο αιώνα) αιώνα, το Κορωπί ήταν αν όχι η μεγαλύτερη πόλη, σίγουρα το κεφαλοχώρι των Μεσογείων!

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή από την Κερατέα μέχρι τα Σπάτα κι από τη Βάρη μέχρι το Πόρτο Ράφτη.

Και ενώ οι περισσότερες πόλεις πια των Μεσογείων έχουν κεντρικές πλατείες και ορισμένες από αυτές εξαιρετικά όμορφες που αποτελούν και το κέντρο της ζωής των τοπικών κοινωνιών, το Κορωπί υστερεί.

Πλατείες υπάρχουν στην πόλη αλλά η κεντρική πλατεία της μοιάζει περισσότερο με... πεζοδρόμιο. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και ο πεζόδρομος της οδού Παπασιδέρη τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο... στενόχωρα.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η λεγόμενη κεντρική πλατεία του Κορωπίου έχει μια έκταση περίπου 1200 – 1300 τετραγωνικών μέτρων. Και στα μάτια ενός επισκέπτη κάθε άλλο παρά με κεντρική πλατεία μοιάζει.

Όμως ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν έτσι. Το ρυμοτομικό σχέδιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το οποίο μάλιστα είχε κατατεθεί και στην τότε Νομαρχία Αττικοβοιωτίας, περιλάμβανε δύο πλατείες επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Η πρώτη βρισκόταν στην εκκλησία της Αναλήψεως και η δεύτερη στο σημείο που βρίσκεται η σημερινή κεντρική πλατεία αλλά έφτανε σε έκταση τα 3 περίπου στρέμματα, ίσως και παραπάνω.

Η πρόθεση του σχεδίου ήταν να απαλλοτριωθούν σπίτια και καταστήματα δεξιά και αριστερά από τη Βασ. Κωνσταντίνου ώστε η πλατεία που θα δημιουργούνταν να αποτελούσε πραγματικό κέντρο της πόλης.

Μόλις οι Κορωπιώτες έμαθαν τί επρόκειτο να συμβεί, εξανέστησαν αφού θεωρούσαν – όπως σε κάθε επαρχιακή πόλη – ότι θα έχαναν τις περιουσίες τους και θα έμεναν στον δρόμο.

Προφανώς δεν τους ικανοποιούσαν και τα χρήματα των απαλλοτριώσεων ούτε το γεγονός ότι το ρυμοτομικό σχέδιο δημιουργούσε μια σύγχρονη πόλη από την οποία θα έβγαιναν ωφελημένοι όλοι.

Έτσι ξεκίνησε ένα... αλισβερίσι με κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής της Αττικοβοιωτίας και τελικά με αρκετές λίρες, όπως θύμισαν στο notioanatolika.gr παλαιοί Κορωπιώτες οι δύο πλατείες (της Ανάληψης και η κεντρική) συρρικνώθηκαν στον βαθμό που βλέπουμε σήμερα και μοιάζουν με... πεζοδρόμια.

Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς το Κορωπί δεν ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που συνέβη κάτι τέτοιο. Πολλές πόλεις, κωμοπόλεις αλλά και χωριά σε όλη την επικράτεια έχασαν μοναδικές ευκαιρίες για ουσιαστική ανάπτυξη μόνο και μόνο για να μην χάσουν κάποιοι ιδιοκτήτες με οικονομική επιφάνεια τα κεκτημένα τους.

Άλλωστε στην Ελλάδα του 19ου, του 20ου αλλά, δυστυχώς, και του 21ου αιώνα, το μπαξίσι αποτελεί πάγια πρακτική όλων όσοι εμπλέκονται σε κάθε είδους αλλαγές οι οποίες τις περισσότερες φορές έχουν στόχο να καλυτερεύσουν τις ζωές των πολιτών!

Σχόλια