Date2

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 14:30:37

rss

αναζήτηση

makripano

Η Μεσογείτικη σπεσιαλιτέ του αναστάσιμου δείπνου που δεν είχε καμία σχέση με τη μαγειρίτσα!

Αλλάξτε μέγεθος

sofras patsa arnisia

 

bbq

 

Μπορεί σήμερα πια να θεωρούμε τη μαγειρίτσα ως το πλέον ενδεδειγμένο φαγητό για να τιμήσουμε την Ανάσταση του Χριστού, θεωρώντας μάλιστα ότι έτσι τηρούμε και την παράδοση.

Μόνο που τα πολύ παλιά χρόνια, στα μεσογείτικα γιορταστικά τραπέζια μαγειρίτσα δεν υπήρχε. Άλλη ήταν η σπεσιαλιτέ της βραδιάς εκείνης.

Μια... λεπτομέρεια που έχει την αξία τους για να κατανοήσουμε την κατάνυξη των ανθρώπων άλλων εποχών είναι ότι το εορταστικό τραπέζι στρωνόταν μετά τις 2 τη νύχτα αφού μέχρι εκείνη την ώρα ολόκληρη η οικογένεια έμενε στην εκκλησία για να παρακολουθήσει ολόκληρη την αναστάσιμη λειτουργία που θεωρείται από τις πλέον όμορφες της Ορθοδοξίας!

Όταν λοιπόν επέστρεφαν στο σπίτι τους περίμενε η γεμιστή αρνίσια πατσά (η πατσά και όχι ο πατσάς). Αυτό ήταν το κύριο πιάτο του αναστάσιμου τραπεζιού που συνοδευόταν και από αβγά, τυρί και την κοσόνα (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο τρόπος παρασκευής του φαγητού αυτού ήταν ο εξής: Έπλεναν και ζεμάταγαν καλά την πατσά του αρνιού ή του σφαχτού που είχαν σφάξει το πρωί και τη γέμιζαν, όχι όμως πολύ, με χλωρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και άνηθο. Την αλάτιζαν και την έβαζαν σε ταψί με μπόλικο λάδι και λεμόνι και την έψηναν στο φούρνο που άναβαν το απόγευμα, πριν πάνε στην εκκλησία για την Ανάσταση. Το ταψί με το περιεχόμενό του το τοποθετούσαν πάνω στο σοφρά (το αναστάσιμο τραπέζι), χωρίς να έχει ο καθένας το δικό του πιάτο.

Το πασχαλιάτικο αυτό φαγητό το μαγείρευαν οι Μεσογείτισσες νοικοκυρές περίπου μέχρι το 1920, οπότε τη θέση του άρχισε να παίρνει η μαγειρίτσα, που γίνεται από εντόσθια και έντερα αρνιού.

Η μαγειρίτσα φαίνεται ότι δε συμπεριλαμβανόταν στη μεσογείτικη παραδοσιακή μαγειρική. Στο μεταμεσονύκτιο αυτόν σοφρά μερικές φορές υπήρχε και η αρνίσια μπριζόλα και δεν έλειπε φυσικά και το κρασί.

Βέβαια για ευαίσθητα στομάχια των ηλικιωμένων αλλά και των γυναικών που είχαν κρατήσει την αυστηρότατη νηστεία της σαρακοστής η αρνίσια γεμιστή πατσά ήταν μια τεράστια δοκιμασία! Για να αποφύγουν λοιπόν τη δυσπεψία περιορίζονταν να φάνε λίγη σούπα από κοτόπουλο με φιδέ ή ρύζι, που είχαν μαγειρέψει από το απόγευμα!

Σχόλια