Date2

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 09:40:07

rss

αναζήτηση

makripano

Εκατομμύρια ευρώ και εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνει η Ανατ. Αττική και η χώρα από το «όχι» του ΚΑΣ σε γυρίσματα του BBC στο Σούνιο!

Αλλάξτε μέγεθος

posidon kretsos

 

bbq

 

Την αρνητική απόφαση του ΚΑΣ στο αίτημα του BBC να κάνει γυρίσματα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στο πλαίσιο μίνι σειράς του, στηλίτευσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος με ανακοίνωσε που εξέδωσε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του «όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κρέτσος, στη σειρά «The little drummer girl» θα δαπανούνταν από το BBC περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ στις συνολικής διάρκειας 5 μηνών εργασίες θα εργάζονταν 100 άτομα δίπλα στα 100 μέλη του αγγλικού συνεργείου (τεχνικούς και ηθοποιούς) αλλά και 1.000 ακόμη άτομα σε βοηθητικούς ρόλους!

Παράλληλα όπως υπολογίστηκε η τοπική τουριστική αγορά θα κέρδιζε συνολικά 4.000 διανυκτερεύσεις από τη διαμονή των τεχνικών και των ηθοποιών του αγγλικού συνεργεία και άλλες 1500 διανυκτερεύσεις από τα μέλη του ελληνικού συνεργείου σε ξενοδοχεία σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής!

Εκτός όλων αυτών από την όλη παραγωγής θα ωφελούνταν εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές για αγορά και ενοικίαση εξοπλισμού, ενοικίαση χώρων γυρισμάτων και βοηθητικών χώρων, ενοικίαση αυτοκινήτων, παροχή μεγάλης ποικιλίας υπηρεσιών κ.ά.!

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμη σημαντικότατες ζημίες τις οποίες υφίσταται η χώρα από την άρνηση του ΚΑΣ.

Η πρώτη είναι ότι η Ελλάδα και ο ναός του Ποσειδώνα και όχι μόνο θα... περνούσε στο σύνολο σχεδόν του πλανήτη μέσα από 80 τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να την προβάλουν ενώ ανεκτίμητη είναι και η αξία της μεταφοράς πολύτιμης διεθνούς τεχνογνωσίας και εμπειρίας στο ελληνικό κινηματογραφικό συνεργείο.

Πέραν όλων αυτών ο κ. Κρέτσος αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

« H άρνηση του ΚΑΣ να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για την μίνι σειρά The Little Drummer Girl, αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα. 

Μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε, όλοι μαζί, την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα.

Αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή να απορριφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές, συμβιβαστικές λύσεις (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής – λύσεις που πρότεινε, προς τιμήν της, η μειοψηφία) το αίτημα ενός, κατά τεκμήριο, σοβαρότατου φορέα, και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντάς τον για την παραγωγή της σειράς του.

Σημειώνεται επίσης πως η προτεινόμενη ημερομηνία για τα γυρίσματα - 12η Απριλίου - είναι καθημερινή, αλλά και εκτός της σεζόν υψηλής τουριστικής κίνησης. Η δε παραγωγός εταιρεία φέρεται να πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα – με δική της επιβάρυνση – προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία για τους επισκέπτες του χώρου.

Τεκμαίρεται λοιπόν πως η κακή αυτή απόφαση δεν αντανακλά τα οποιαδήποτε προβλήματα επιμελητείας, αλλά προβλήματα νοοτροπίας του φορέα που έλαβε την εν λόγω απόφαση. Εάν μάλιστα αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο, τότε σύσσωμο το ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί για λόγους δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα της Ε.Ε, εν έτει 2018, να γίνονται προσπάθειες να ασκηθεί τέτοιου είδους λογοκρισία ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του καθενός.

Έτσι, ενδεχομένως, χάθηκε πριν από δύο χρόνια κι ένα άλλο σήριαλ του BBC, το The Night Manager, με πρωταγωνιστή το Χιού Λώρι, γνωστό σε όλους μας από τη δημοφιλή ιατρική σειρά Dr. House, το οποίο εντέλει γυρίστηκε στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Η εν λόγω σειρά, η οποία είχε πολλούς κοινούς συντελεστές με το The Little Drummer Girl και βασιζόταν επίσης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε τώρα γίνονται τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου.

Σημειώνεται, τέλος, πως δεν έχουν περάσει ούτε τρεις ημέρες από την ανακοίνωση του επενδυτικού κινήτρου για την προσέλκυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας από το ΥΨΗΠΤΕ, ενός κινήτρου που αγκαλιάστηκε αμέσως από την καλλιτεχνική κοινότητα και την αγορά των οπτικοακουστικών παραγωγών. Δηλώσαμε τότε πως η Ελλάδα είναι πλέον film friendly. Φευ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά, έρχεται ένα άλλο θεσμικό όργανο να διαψεύσει, όχι εμάς, αλλά τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων των καλλιτεχνών, των τεχνικών και των χιλιάδων επαγγελματιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τα οπτικοακουστικά. Πρόκειται σαφώς για διεθνή γελοιοποίηση της χώρας.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδέσμους, ομοσπονδίες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού, τα κόμματα της Βουλής αλλά και τους πολίτες, να πάρουν θέση.

Τα ερωτήματα

Θέλουμε πραγματικά την ενδυνάμωση του κλάδου των οπτικοακουστικών στην Ελλάδα, με σεβασμό στον τόπο μας και τις προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξής του;

Θέλουμε να προσελκύσουμε κινηματογραφικές παραγωγές, δίνοντας δουλειά σε τεχνικούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, στους ταλαντούχους νέους της χώρας μας;

Είναι οι οπτικουακουστικές παραγωγές όχημα ανάπτυξης του τουρισμού αλλά και της συνέργειας μεταξύ τοπικών συνεργείων και ξένων εταιρειών;

Είναι οι οπτικοακουστικές παραγωγές μία από τις βαριές βιομηχανίες του μέλλοντος την οποία η χώρα οφείλει να αναδείξει;

Είναι σημαντική η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με το απέραντο κάλλος και το φως της, της χώρας που γέννησε το δράμα και το θέατρο, αλλά και της χώρας που παραμένει δυνατή και λειτουργική παρά τις δυσκολίες που πέρασε;

Θέλουμε να έρχονται μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές στη χώρα μας και να γίνει η Ελλάδα ένας φιλικός τόπος εγκατάστασης επενδύσεων στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο;

Εάν η απάντηση και άλλων φορέων στα παραπάνω είναι αρνητική - γιατί το ΚΑΣ έδωσε ήδη την απάντησή του- τότε θα πρέπει να υπάρξει και σαφής αιτιολόγηση, αλλά και ανάληψη των σχετικών ευθυνών.

Θα πρέπει να εξηγηθεί ευθαρσώς στους Έλληνες πολίτες ποια από τα παρακάτω στοιχεία που κατέθεσε η παραγωγή της σειράς τους ενοχλούν, και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους στέλνουν μείζονες οπτικοακουστικές παραγωγές σε άλλες χώρες»!

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το ΚΑΣ ανέκρουσε πρύμναν αφού η νέα βελτιωμένη πρόταση για τα γυρίσματα της σειράς θα εξεταστεί τη Μεγάλη Τρίτη, ημέρα που θα συσκεφθεί το Συμβούλιο, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί.

Βέβαια η αιτιολογία της αρχικής απόρριψης μοιάζει αστεία αφού υποτίθεται ότι είχε να κάνει με τις ώρες που το BBC, ζητούσε τον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, αμέσως μετά το Πάσχα, κάτι που, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ήταν αδύνατο να εγκριθεί λόγω της μεγάλης διάρκειας των γυρισμάτων σε ώρα αιχμής, με χιλιάδες επισκέπτες, και λόγω του πολυπληθούς συνεργείου (που ξεπερνούσε τα 100 άτομα).

«Η παραχώρηση τις συγκεκριμένες ώρες θα δημιουργούσε δυσλειτουργία στον αρχαιολογικό χώρο, παρόλο που η εταιρεία παραγωγής πρότεινε δικοί της άνθρωποι να βρίσκονται στη είσοδο και να ειδοποιούν τους επισκέπτες ότι ο χώρος θα παραμείνει κλειστός», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΑΣ και γ.γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Βλαζάκη.

Διαβάστε σχετικά: Απαράδεκτο «όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για κινηματογραφικά γυρίσματα στoν ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο!

Σχόλια