Date2

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 23:26:45

rss

αναζήτηση

makripano

Εκδήλωση μνήμης στον κορυφαίο Λαυριώτη αρχαιολόγο, Ευάγγελο Κακαβογιάννη

Αλλάξτε μέγεθος

Kakavogiannis 01

bbq

 

Εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη του σημαντικού αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη για την προσφορά του στον τόπο και την αρχαιολογία, πραγματοποίησαν την Κυριακή 18 Μαρτίου στο Παλαιό Μηχανουργείου Λαυρίου, παρουσία πλήθους κόσμου η Ένωση Πολιτών Αττικής, ο Επιμορφωτικός και Εκδρομικός Όμιλος Λαυρίου και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.

Για τον κορυφαίο αρχαιολόγο μίλησαν οι Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Όλγα Κακαβογιάννη Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Χάρη Κωσταρέλλου εκπρόσωπος του Δημήτρη Καραμπερόπουλου Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης ΦΕΡΩΝ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ – ΡΗΓΑΣ, Ελένη Ανδρίκου Δρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και Σταύρος Ιατρού Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δημήτρης Λουκάς Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου Βουλευτής, πρώην υφυπουργός Παιδείας, πατέρας Μιχαήλ Λιούμης, Σαράντος Καργάκος Ιστορικός και Συγγραφέας, Γιώτα Μάρκου Ποιήτρια και Συγγραφέας, Αναστασία Λαζαρίδου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Υπ.Πολιτισμού, Καλλιόπη Λαζαρίδου Αρχαιολόγος, Αγλαΐα Αρχοντίδου Διευθύντρια Μουσείου της Πόλεως Αθηνών, Νάγια Σγουρίτσα Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Χαράλαμπος Κριζάς Αρχαιολόγος, Alberto Benvenutti Αρχαιολόγος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Waldin von Aigtend Αρχαιολόγος και οι πρώην Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Κώστας Πόγκας, Σταύρος Παπασταυρόπουλος, Κώστας Λεβαντής.

kakavog1a

Η ζωή και η προσφορά του 

Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης γεννήθηκε στο Λαύριο το 1938 και απεβίωσε το 2016.

Εργαζόταν σπουδάζοντας παράλληλα και αναδείχθηκε σε διακεκριμένο αρχαιολόγο ο οποίος εργάστηκε σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα όπως Ανατολική Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Θεσσαλία, Αττική.

Από το 2000 και έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του, αφορά την Ανατολική Αττική, δηλαδή τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική όπως:

● Μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής, με επιστέγασμα την απόδοση στο ελληνικό και ξένο κοινό ενός ολοκληρωμένου βιομηχανικού χώρου όπως είναι το συγκρότημα των εργαστηρίων καθαρισμού του μεταλλεύματος που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

● Μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντα στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το άγαλμα της κόρης Φρασίκλειας και ενός κούρου, που θάμπωσαν με την ομορφιά τους όχι μόνο τον ανασκαφέα, αλλά αρχαιολόγους  Έλληνες και ξένους.

● Αναζήτησε και εντόπισε στη θέση Φούρεσι Γλυκών Νερών, εκτεταμένο νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων που χρησιμοποιήθηκε από τον 14ο έως και τον 12ο αιώνα π.Χ.

● Ασχολήθηκε επίσης με θέματα που αφορούν την ιστορία, τα νεώτερα μνημεία και τη φύση. Σημαντικές οι μελέτες του για το Ρήγα Βελεστινλή, τις σχέσεις του Λαυρίου με τον Ιωάννη Καποδίστρια και το δημιουργό του νεώτερου Λαυρίου Ανδρέα Κορδέλλα.

● Πρωτοστάτησε στην ίδρυση ης Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής το 1985 και του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου το 1986 καθώς και την οργάνωση και καθιέρωση του θεσμού των Επιστημονικών Συναντήσεων της Ν.Α Αττικής από το 1985.

Ο κορυφαίος Λαυριώτης αρχαιολόγος αγωνίστηκε για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, διενήργησε εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές, έγραψε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα, μιλούσε απλά και κατανοητά στον κόσμο για τα αρχαία και προτιμούσε τη μελέτη από την προβολή και δημοσιότητα.

Η Ένωση Πολιτών Αττικής ως φορέας που μεταξύ των σκοπών της έχει την προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη ο οποίος ήταν παράδειγμα σεμνού, αυτοδημιούργητου και άοκνου αρχαιολόγου, που του άρεσε η σκληρή δουλειά, που δεν κυνήγησε αξιώματα, δάφνες και τίτλους εταιρειών.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απηύθυναν ευχαριστίες προς την Όλγα Κακαβογιάννη, σύζυγο, πολύτιμο συνεργάτη και υποστηρικτή του διαπρεπούς αρχαιολόγου αφού χωρίς την καθοριστική συμβολή και συμμετοχή της θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Kakavogiannis 02

Kakavogiannis 03

Σχόλια