Date2

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 12:46:57

rss

αναζήτηση

makripano

Θλίψη σε όλα τα Μεσόγεια για τον ξαφνικό θάνατο του Μαρκοπουλιώτη συγγραφέα πνευματικού ανθρώπου, Σταμάτη Μεθενίτη!

Αλλάξτε μέγεθος

methenitisstam1

Φτωχότερος είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο κόσμος του πνεύματος και της Μεσογείτικης παράδοσης μετά τον ξαφνικό θάνατο του συγγραφέα Σταμάτη Μεθενίτη.

Ο κορυφαίος λαογράφος και ιστορικός του Μαρκοπούλου έφυγε διακριτικά όπως έζησε, στον μεσημεριανό ύπνο του σκορπίζοντας όμως τη θλίψη όχι μόνο στην πόλη του Μαρκοπούλου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων!

Γεννημένος το 1940, ο Σταμάτης Μεθενίτης υπηρέτησε με συνέπεια στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επί δεκαετίες όμως το πάθος του ήταν πάντα η ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου του.

Το μνημειώδες έργο του «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων», που υπήρξε προιόν έρευνας μιας ολόκληρης 25ετίας αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία όχι μόνο του Μαρκοπούλου αλλά όλων των Μεσογείων, από το 6000 π.Χ. έως και σήμερα! Ενδεικτικό της αγάπης με την οποία οι πολίτες αγκάλισαν το συγκεκριμένο έργο είναι ότι από τα 5.000 αντίτυπα της πρώτης – και μοναδικής έως σήμερα - έκδοσής του, δεν υπάρχει πλέον κανένα διαθέσιμο!

Μιλώντας, στο notioanatolika.gr, για το έργο του Σταμάτη Μεθενίτη ο επίσης Μαρκοπουλιώτης εκδότης Νίκος Λυμπέρης θυμάται ότι «μετά το γκρέμισμα του παλαιού πετρόκτιστου δημαρχείου της πόλης στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται και το σύγχρονο, τα αρχεία της πόλης μεταφέρθηκαν σε τσουβάλια στα σφαγεία στην περιοχή Ντάγλα. Εκεί... ποτίστηκαν από τα αίματα και έγιναν σκληρά σαν τούβλα. Ο Σταμάτης έκατσε με υπομονή επί χρόνια ολόκληρα, τα διαχώρισε, τα μελέτησε και τα φωτογράφισε. Γι' αυτό και σε κάθε σημείο του βιβλίου του υπάρχει και αναφορά στην πηγή από το πολύτιμο αρχειακό αυτό υλικό».

Το κορυφαίο αυτό έργο εκδόθηκε τελικά το 2007 από τον εκδοτικό οίκο του κ. Λυμπέρη και αποτελεί κορυφαία προσφορά την ιστορία του Μαρκοπούλου και όχι μόνο.

Μετά το πόνημα αυτό ο Σταμάτης Μεθενίτης συνέγραψε δύο ακόμη βιβλία. Το 2013 αυτό με τίτλο «Τω καιρώ εκείνω», επίσης των εκδόσεων του κ. Λυμπέρη, με δεκαέξι ιστορίες του Μαρκοπούλου από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα και το 2017 αυτό με τίτλο «Το πλήρωμα του χρόνου», των εκδόσεων «Μεσογειακή», που είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο αναφέρεται σε συγκεκριμένες σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας του Μαρκοπούλου από το 1930 έως και τις ημέρες μας.

Ο κ. Λυμπέρης συντετριμμένος από τον ξαφνικό θάνατο του συνεργάτη και φίλου του δήλωσε σχετικά με την προσωπικότητά του: «Άνθρωπος ήσυχος, διακριτικός και με αίσθηση του χιούμορ, “έφυγε” ήρεμα από τη ζωή όμως το έργο του είναι παρακαταθήκη για όλους μας και για τις επόμενες γενιές. Ήμασταν φίλοι από μικρά παιδιά αφού και οι γονείς μας είχαν φιλικές σχέσεις».

Ο επίσης σημαντικότατος λαογράφος, ιστορικός και συγγραφέας των Μεσογείων και του Κορωπίου, Γιάννης Πρόφης στο άκουσμα της είδησης του ξαφνικού θανάτου του Σταμάτη Μεθενίτη, δήλωσε στο notioanatolika.gr: «Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων κορυφαίος λαογράφος και ιστορικός. Ένας σπουδαίος άνθρωπος. Το έργο του “Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων” είναι υποδειγματικό και αξεπέραστο».

Σε δηλώσεις του σχετικά με τον ξαφνικό χαμό του Σταμάτη Μεθενίτη, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης επεσήμανε τα εξής: «Η πόλη μας, αποχαιρετά τον Συγγραφέα της... Τα θερμά μας Συλλυπητήρια, στην οικογένειά του και στους πολλούς, καλούς φίλους του! Αφήνει πίσω του, μια εξαιρετική ανθρώπινη εικόνα και μια σπάνια, πνευματική κληρονομιά!». Μάλιστα αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ιστορική αξία του έργου του εκλιπόντος ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Ο Δήμος Μαρκοπούλου, τιμώντας έμπρακτα, τη μνήμη του εκλιπόντος συμπολίτη μας και Συγγραφέα Σταμάτη Μεθενίτη, με την άδεια και σύμφωνη γνώμη των συγγενών του, θα προχωρήσει, αναλαμβάνοντας πλήρως την κάλυψη των σχετικών δαπανών, στην επανέκδοση του αξεπέραστου Βιβλίου του, για την ιστορία της πόλης μας, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα!».

Αναφερόμενος στον θάνατο του διακεκριμένου Μαρκοπουλιώτη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, Χρήστος Δρίτσας, ανέφερε: «Ο κυρ Σταμάτης δίδαξε ήθος, αξίες και πολιτισμό, γείτονας από τους καλύτερους, με αγάπη για τον Τόπο του και την Ιστορία μας, πραγματικά θα είναι μικρότερο το Μαρκόπουλο από την απουσία του!!!! Καλό ταξίδι κύριε Σταμάτη.... Σε ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνεις...».

Η κηδεία του Σταμάτη Μεθενίτη πραγματοποιήθηκε στις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης, στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Κοιμητήριο Μαρκοπούλου και η αδελφή του εκλιπόντος Μαρία (στην οποία και το notioanatolika.gr εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του) ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κάτι το οποίο επιθυμούσε και ο ίδιος ο εκλιπών!

Σχόλια