Date2

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 18:34:40

rss

αναζήτηση

makripano

Η μαρτυρία της λιοπεσιώτισσας Κατ. Αλλαγιάννη που παρακολουθούσε από το Μαρκόπουλο το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου!

Αλλάξτε μέγεθος

fot kor al

Δύο ολόκληρες σελίδες αφιερώνει στο ημερολόγιό της η Κατερίνα Αλλαγιάννη, η οποία καταγόταν από το Λιόπεσι (Παιανία) και είχε παντρευτεί στο Μαρκόπουλο, για το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου.

Η γυναίκα αυτή, όπως αποκάλυψε στο notioanatolika.gr ο Δρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θρησκειών, Κωνσταντίνος Τσοπάνης, είχε γεννηθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πρέπει να απεβίωσε στη δεκαετία του '60.

Υπήρξε απόφοιτος παρθεναγωγείου, άρα γνώριζε πολύ καλά γράμματα, ζούσε με τον άνδρα της σε σπίτι το οποίο ακόμη σώζεται επί της λεωφόρου Πόρτο Ράφτη και κατέγραφε ό,τι έβλεπε καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Τσοπάνης, “οι αναμνήσεις της είναι έντονα φορτισμένες καθότι είναι καταγραφή της στιγμής”.

Στις δύο σελίδες λοιπόν στις οποίες κάνει αναφορά στα όσα συνέβησαν στο Κορωπί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 1944, η Κατερίνα Αλλαγιάννη υποστηρίζει ότι ο γερμανικός στρατός αποχωρούσε με ηρεμία από το Κορωπί (σ.σ.: λίγες ημέρες αργότερα θα απελευθερωνόταν και η Αθήνα).

Όμως στα τελευταία γερμανικά φορτηγά που έφευγαν από την πόλη κάποια μέλη οργανώσεων πέταξαν χειροβομβίδες και “έτσι άρχισε το κακό”. “...οι διάφορες οργανώσεις που είχαν σπαρθεί στα χωριά μας, ήθελαν να δείξουν εδώ την ανδρεία τους” αναφέρει μάλλον ειρωνικά η λιοπεσιώτισσα.

Στη συνέχεια η Κ. Αλλαγιάνηη περιγράφει τί συνέβη στο Κορωπί από τις 8 το βράδυ της Κυριακής (8/10/44) και καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας (9/10/44).

Μάλιστα υποστηρίζει ότι αρχικά οι Γερμανοί, οι δυνάμεις των οποίων έφτασαν από την Αθήνα, ήταν έτοιμοι να κάψουν το Λιόπεσι (Παιανία) και τους σταμάτησε ο εκεί Γερμανός διοικητής εξηγώντας τους ότι δεν είναι αυτό το Κορωπί!

Με ανάγλυφο τρόπο περιγράφει τί έκαναν οι Γερμανοί από τη στιγμή που έφτασαν στο Κορωπί – γύρω στις 6 το πρωί.

“... οι φλόγες και καπνοί ανέβαιναν μέχρι τον ουρανό, τα γυναικόπαιδα σκορπίσθηκαν στην πεδιάδα και στα βουνά, άνδρες και γυναίκες έφτασαν κλαίοντες στο Μαρκόπουλο, τ' αμπέλια γέμισαν από Κορωπιώτες”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

“Οι κακούργοι οι γερμανοί εσκότωναν γέρους και παιδιά μέχρι 2 ετών”, περιγράφει όμως αναφέρεται και στα σπίτια που από καθαρή τύχη γλίτωσαν από το κάψιμο επειδή σε αυτά έμεναν Γερμανοί και είχαν φωτογραφίες του Χίτλερ!

Μάλιστα διηγείται και την περίπτωση ενός σπιτιού στο οποίο έβαλαν φωτιά αλλά όταν μπήκαν μέσα και είδαν φωτογραφίες του αρχηγού τους, έσβησαν αμέσως τις φλόγες που ευτυχώς δεν είχαν πάρει διαστάσεις.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και σε κοπέλες που ήξεραν γερμανικά και οι οποίες κλαίγοντας παρακάλεσαν τους Γερμανούς να μην κάψουν τα σπίτια τους και πραγματικά, κατά την Κατερίνα Αλλαγιάννη, έτσι έγινε.

Η διήγηση αυτή συνοδεύεται και από τη φωτογραφία (την βλέπετε στην αρχή του κειμένου το notioanatolika.gr) του εμπορικού καταστήματος “μετά της οικίας του κ. Χρήστου Αλλαγιάννη όπου ήτο και το Τηλεγραφείον Κορωπιού”.

Δείτε παρακάτω τις δύο σχετικές σελίδες του ημερολογίου της Κατερίνας Αλλαγιάννη όπως τις ανάρτησε στο προφίλ του στο facebook ο Δρ Τσοπάνης:

kor allag1

kor allag2

Σχόλια