Date2

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 12:12:26

rss

αναζήτηση

makripano

Ιστορική η αριστοφανική παράσταση του μεσογείτη «Μπάρμπα-Κολιού»! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

ar1

Διασκέδασαν με την ψυχή τους οι Κορωπιώτες και πολλοί άλλοι μεσογείτες που παρακολούθησαν στην παράσταση του θεατρικού έργου του Γιάννη Πρόφη «Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ – ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΟΛΙΟΣ ΣΤΑ ΤΡΥΓΗΤΗΡΙΑ» την περασμένη Κυριακή.

Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2017», στο κατάμεστο από κόσμο δημοτικό θέατρο της Δεξαμενής Κορωπίου.

Την παρουσίαση του έργου επιμελήθηκε ο ηθοποιός Κωστής Κούκιος, που οργάνωσε την παράσταση, ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή του γνωστού Κορωπιώτη ηθοποιού Φαίδωνα Γεωργίτση.

Το έργο αυτό, που έχει απαιτήσεις υπερπαραγωγής και επομένως η παρουσίασή του από σκηνής δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ενθουσίασε τους θεατές που γέλασαν με τους αστείους και αρκετά τολμηρούς διαλόγους του και του επιφύλαξαν παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Έργο μοναδικό για Μεσόγεια και Ανατ. Αττική

Οι θεατές εκτίμησαν σωστά τη μοναδικότητα του έργου, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται παράσταση γραμμένη από μεσογείτη συγγραφέα και αφορά εξολοκλήρου τα Μεσόγεια και γενικότερα την Ανατολική Αττική.

Εκφράστηκαν σχόλια μόνο θετικά και γενική ήταν η πεποίθηση ότι το έργο αυτό μπορεί να παρουσιαστεί πολύ πέραν των Μεσογείων.

Χαρακτηριστική είναι η κριτική που έστειλε με e-mail στον συγγραφέα Γιάννη Πρόφη o Κορωπιώτης χειρουργός ορθοπαιδικός γιατρός Λευτέρης Ντούνης, ο οποίος γράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αγαπητέ Γιάννη,
Η χθεσινή παράσταση ήταν τόσο δυνατή που ξεπερνούσε το τοπικό θέατρο και την τοπική κοινωνία. Πιστεύω ότι στέκεται παντού αρκεί να προηγηθεί η εισαγωγική γνωριμία για τα πρόσωπα. Ήταν εμφανής η ικανοποίηση του κόσμου που εκδηλωνόταν με αυθόρμητα γέλια και χειροκροτήματα. Μόνο θετικά σχόλια άκουσα.
Να είσαι πάντα καλά για να δημιουργείς, και να σε χαιρόμαστε οι φίλοι σου, που είμαστε πολλοί και υπερήφανοι για 'σένα».

ar2

Οι συντελεστές της παράστασης

Την παράσταση οργάνωσε ο ηθοποιός Κωστής Κούκιος (που κράτησε και τον απολαυστικό ρόλο του τελάλη Αβησσυνία), ενώ ο Φαίδων Γεωργίτσης, συνέβαλε αποφασιστικά στην πραγματοποίησή της.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η χορογραφία «Δάφνης και Χλόη» του μεγάλου δάσκαλου του Χορού Φώτη Μεταξόπουλου με χορευτές τον Κοσμά και Κατερίνα Μεταξοπούλου (σε αρχαϊκή μουσική του Μιχάλη Αρχοντίδη).

Επίσης ένα πλήθος ερασιτεχνών ηθοποιών συνέβαλαν στην επιτυχία της. Ορισμένες ερμηνείες θα τις ζήλευαν και επαγγελματίες ηθοποιοί. Αναφέρουμε τα ονόματα και τους ρόλους τους:

-Ο εξαίρετος πρωταγωνιστής του έργου Κώστας Σουρτζής, αστυνομικός το επάγγελμα, στον τεράστιο ρόλο του μπαρμπα-Κολιού.

-Η ηθοποιός Νάντια Μεχάνι-Φωτακοπούλου, αφηγήτρια.

-Η Τούλα Αλατζά (Μπήλιω, γυναίκα του μπαρμπα-Κολιού)

-Ο Ιάκωβος Συρίγος (μπαρμπα-Μήτρος).

-Η Αναστασία Σουρτζή, (Κατίγκω, γυναίκα του μπαρμπα-Μήτρου.

-Ο Νίκος Μπαλίρε, (Σωτήρης, υπηρέτης του μπαρμπα-Κολιού.

-Ο Οδυσσέας Βρεττός (Κίτσος, υπηρέτης του μπαρμπα-Μήτρου).

-Ο Μιχάλης Αλατζάς στους ρόλους του κυνηγού και του παπά.

-Ο Αντώνης Χαντζής στους ρόλους του ψαρά και του αγροφύλακα.

-Ο Αλέκος Μηναδάκης στους ρόλους του μανάβη και του κουμπάρου.

-Ο Παντελής Αναστασιάδης στους ρόλους του χασάπη και του Δημάρχου.

-Στους ρόλους της νύφης και του γαμπρού η Ευγενία Κάρνου και ο Θωμάς Καρανδινός.

ar3

Στο πολυθέαμα συνέβαλε επίσης η συμμετοχή των συμπαθέστατων γυναικών του ΚΑΠΗ Κορωπίου, με κορυφαία την Μαίρη Μαυρόματη και του χορευτικού του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, με επικεφαλής τον Φώτη Αυγέρη.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΣΦΗΤΤΟΣ» Αντώνης Κορωνιάς, η αντιπρόεδρος Αμαλία Γκιόκα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρώην υπουργός Απόστολος Σταύρου, οι πρώην δήμαρχοι Θεόδωρος Αθανασόπουλος (Κορωπίου) και Σταύρος Ιατρού (Κερατέας) και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

ar4

ar5

ar6

ar7

ar8

ar9

ar10

ar11

ar12

ar13

Σχόλια