Date2

Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 15:56:28

rss

αναζήτηση

makripano

Μείζον ζήτημα για την προσπάθεια «εξαφάνισης» του ΚΑΠΗ Π. Φώκαιας από το διοίκηση Φιλίππου



Αλλάξτε μέγεθος

KAPH palfokaia

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά το κλείσιμο του ΚΑΠΗ Παλαιάς Φώκαιας και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας στον Δήμο Σαρωνικού.

Όλα ξεκίνησαν όταν το απόγευμα της Κυριακής (22/11/2020) διαπιστώθηκε ότι με φορτηγό μετακομίζονται τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του συγκεκριμένου ΚΑΠΗ το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστ. Μάγειρα και Παν. Δαλάκα.

Όλοι όσοι ενημερώθηκαν σχετικά εξέφρασαν την απορία τους για το τί ακριβώς είχε συμβεί και μάλιστα το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 23/11, από τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Μπουκουβάλα.

Ανέφερε μάλιστα ότι επικοινώνησε σχετικά και με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, Μαν. Τσαλικίδη ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια. Τελικά όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια τόσο ο κ. Μπουκουβάλας όσο και ο κ. Τσαλικίδης τα έπιπλα και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν σε υπόγειο στην Π. Φώκαια.

Ο κ. Μπουκουβάλας ζήτησε να μάθει τί ακριβώς έχει συμβεί επισημαίνοντας ότι δεν έχει διεξαχθεί κάποιος σχετικός διαγωνισμός για άλλο οίκημα που θα φιλοξενήσει το Κέντρο.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε να μάθει εάν είτε το ΝΠΔΔ Αριστόδικος είτε η διοικούσα επιτροπή του ΚΑΠΗ έλαβαν απόφαση είτε να μη συνεχιστεί είτε να διακοπεί η σύμβαση που υπάρχει για την παραμονή του Κέντρου στο οίκημα αυτό και που μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός του.

Παράλληλα απαίτησε απάντηση για το κατά πόσον το ΚΑΠΗ θα φιλοξενηθεί σε μια αίθουσα η οποία ανήκει σε μέλος της νυν διοικούσας επιτροπής «στην οποία κατά σύμπτωση σήμερα δούλευαν εργάτες».

Παλινωδίες 

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ν. Πουλόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει αίτημα από τη διοικούσα επιτροπή και «ενδεχομένως» και από μέλη του ΚΑΠΗ να βρεθεί ένας χώρος μεγαλύτερος γιατί ο υφιστάμενος δεν είναι αρκετός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι ένα αίτημα ετών.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπουκουβάλας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχετικό αίτημα.

Ο κ. Πουλόπουλος πάντως συνέχισε αναφέροντας ότι ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε μεν αλλά δεν έχει βρεθεί ο νέος χώρος κάτι που θα συμβεί με τις απαιτούμενες διαδικασίες «σε βάθος χρόνου».

Παρά πάντως το γεγονός ότι θεώρησε ακατάλληλο για τη στέγαση του ΚΑΠΗ τον υπάρχοντα χώρο συμπλήρωσε ότι αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία των πολλών συλλόγων που υπάρχουν στην περιοχή.

Πάντως ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ παραδέχθηκε ότι ο εξοπλισμός του ΚΑΠΗ έχει μεταφερθεί σε υπόγειο χώρο ιδιοκτησίας του μέλους της διοικούσας επιτροπής, Γιώργου Κακάκη για να συμπληρώσει: «Δεν σημαίνει ότι το ΚΑΠΗ θα πάει εκεί».

Εξάλλου παρεμβαίνοντας τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Σωφρόνης όσο και η δημοτική σύμβουλος Τ. Γαλανοπούλου εξέφρασαν απορίες για τον τρόπο που λειτουργεί το ΝΠΔΔ Αριστόδικος θέτοντας ζήτημα ηθικής τάξης.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αναφορά στο θέμα του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Κυριακόπουλου ο οποίος σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει ο κ. Πουλόπουλος ισχυρίστηκε ότι είχε συζητηθεί, από το διοικητικό συμβούλιο (προφανώς του ΝΠΔΔ) το θέμα της μετακόμισης του ΚΑΠΗ σε μεγαλύτερο χώρο και είχε ληφθεί και σχετική απόφαση από την πλειοψηφία των μελών του!

«Δεν υπήρξε τέτοιο συμβούλιο» ήταν η άμεση απάντηση του κ. Μπουκουβάλα αναγκάζοντας τον κ. Κυριακόπουλο να υποστηρίξει ότι «εσείς δεν υπογράψατε το σκεπτικό κ. Μπουκουβάλα. Μπορεί να έγινε δια περιφοράς. Δεν θυμάμαι» για να καταλήξει ο αντιδήμαρχος: «Έχετε δίκιο. Τώρα δεν έγινε κάποιο τέτοιο συμβούλιο. Προ covid είχε γίνει μια τέτοια συζήτηση» ενώ παραδέχτηκε ότι για τη μεταφορά του εξοπλισμού του ΚΑΠΗ δεν είχε κάποια ενημέρωση.

Η επιστολή Τσαλικίδη 

Με τις παλινωδίες των μελών της διοίκησης Φιλίππου το όλο θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Το πρωί της Τρίτης ο κ. Τσαλικίδης έκανε λόγο σε δήλωσή του για «εικόνα εγκατάλειψης και απογοήτευσης..!! Οι πολίτες της Π. Φώκαιας ζητούν απαντήσεις για τις τελευταίες μεθοδεύσεις».

Επιπροσθέτως με επιστολή του τόσο προς τον δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου όσο και προς τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Αριστόδικος, Ν. Πουλόπουλο αλλά και τον αντιδήμαρχο Π. Φώκαιας, Γ. Κυριακόπουλο ζήτησε να μάθει «πότε και με ποια απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΚΑΠΗ ή του Δ.Σ. του Αριστόδικου αποφασίστηκε η εκκένωση της αίθουσας» και «σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα τα πράγματα και η περιουσία του ΚΑΠΗ, ποιοι έχουν την ευθύνη για τη μετακίνησή τους και με τίνος την ευθύνη φυλάσσονται».

Οι σύμβουλοι Σωφρόνη 

Από την πλευρά τους ο δημ. σύμβουλος Ηλ. Μπουκουβάλας σε κοινή δήλωσή του με τους τοπικούς συμβούλους Π. Φώκαιας, Πολ. Κοψολαίμη, Αθ. Παπουτσή και Παν. Καστριώτη κάνουν λόγο για διάλυση του ΚΑΠΗ της Π. Φώκαιας «με κινήσεις αυθαίρετες και εν κρυπτώ, με ψέματα για δήθεν αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και για περίσσεια προχειρότητα».

«Όπως έγινε σαφές από την παράταξή μας και τον επικεφαλής Γιώργος Σωφρόνη στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο στεκόμαστε απέναντι σε αυθαιρεσίες και προχειρότητες που θέτουν σε διακινδύνευση την περιουσία και την ίδια την υπόσταση του ΚΑΠΗ» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ ζητείται να πάρουν θέσει και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως δε όσοι εκλέγονται στην Π. Φώκαια.

Η ανασκευή Πουλόπουλου: Μπογιάτισμα ήταν η αιτία 

Το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ είχαν δημοσιοποιηθεί οι γραπτές αντιδράσεις τόσο του κ. Τσαλικίδη όσο και του δημοτικού και κοινοτικών συμβούλων της παράταξης Σωφρόνης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αριστόδικος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η... μετακόμιση έγινε για να... φρεσκαριστεί ο χώρος του ΚΑΠΗ. 

Ουσιαστικά δηλαδή ανασκεύασε τα όσα είχε υποστηρίξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. 

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πουλόπουλος ανέφερε τα εξής: «Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο έχει δημιουργηθεί τέτοια αναστάτωση σχετικά με το ΚΑΠΗ της Παλαιάς Φώκαιας. Το μισθωτήριο της αίθουσας λήγει αυτή την περίοδο και θα ανανεωθεί για τα επόμενα χρόνια. Επειδή το ΚΑΠΗ λόγω των μέτρων της πανδημίας παραμένει κλειστό και επειδή η μίσθωση θα ανανεωθεί, θεωρήσαμε σκόπιμο να ανακαινίσουμε και να φρεσκάρουμε τον χώρο. Ήδη μέσα στην εβδομάδα συνεργείο θα φρεσκάρει την αίθουσα η οποία θα ξαναβαφεί. Αυτό γίνεται κυρίως και για λόγους υγιεινής για τα μέλη του ΚΑΠΗ .

Ο κ. Κακάκης μέλος του διοικητικού συμβουλίου προσέφερε προσωρινά τον χώρο για την αποθήκευση των επίπλων του ΚΑΠΗ για λίγες ημέρες μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες ανακαίνισης και μετά να ξανατοποθετηθούν τα πράγματα στην αίθουσα . Πιστεύω ότι από την ανακαίνιση αυτή που γίνεται οι μόνοι ωφελημένοι είναι τα μέλη του ΚΑΠΗ». 

Όπως είναι φυσικό οι διιστάμενες απόψεις που εξέφρασαν τα στελέχη της διοίκησης Φιλίππου έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας πόσο δε μάλλον στα μέλη του ΚΑΠΗ της Παλαιάς Φώκαιας τα οποία αριθμούν περίπου 230 και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελούσαν ενεργά κύτταρα με πλήθος εκδηλώσεων προς όφελος των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια