Date2

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 21:14:31

rss

αναζήτηση

makripano

Απόλυτη δικαίωση Σωφρόνη προς όφελος των δημοτών Σαρωνικού: Έξω η ΕΤΑΔ από τις παραλίες του δήμου

Αλλάξτε μέγεθος

ste sofronis

Ανταμείφθηκε η επιμονή – επί έξι ολόκληρα χρόνια – του τ. δημάρχου Σαρωνικού, Γιώργου Σωφρόνη αφού με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η μεταβίβαση εκτάσεων παραλιών στις περιοχές Λαγονήσι, Μαύρο Λιθάρι, Αλυκές Αναβύσσου και Παλαιά Φώκαια στην ΕΤΑΔ ΑΕ, οι οποίες επιστρέφουν στην κυριότητα του Δήμου Σαρωνικού.

Οι αιγιαλοί των συγκεκριμένων παραλιών είχαν παραχωρηθεί στην ΕΤΑΔ ως τουριστικά δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Έτσι ο Δήμος Σαρωνικού υφίστατο σημαντική οικονομική αιμορραγία αφού θα μπορούσε να απολαμβάνει οφελών μόνο επί ενός ποσοστού επί του συνόλου των εσόδων που θα καρπωνόταν η ΕΤΑΔ.

Ο κ. Σωφρόνης, ως δήμαρχος Σαρωνικού, το 2014, λίγο μετά την ανάληψη των αυτοδιοικητικών καθηκόντων του κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της μεταβίβασης των παραλιών του Δήμου Σαρωνικού στο «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ» και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ.

Η υπόθεση που τελικά δικάστηκε στις 22/9/2020 και κερδήθηκε αφορά το μεγαλύτερο τμήμα των παραλιών του Δήμου Σαρωνικού Παλαιά Φώκαια, Αλυκές Αναβύσσου, Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, Μαύρο Λιθάρι και Λαγονήσι.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, αποφάνθηκαν ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.


Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και έτσι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού, στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, και ενώ επίκειτο η εκδίκαση της αίτησης (πραγματοποιήθηκε στις 22/9), ο νυν δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου είχε ζητήσει να ληφθεί απόφαση σχετικά με πρόταση της ΕΤΑΔ Α.Ε. για απόδοση στο δήμο ποσοστού επί των πραγματικών εσόδων των εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας Δήμου Σαρωνικού - ΕΤΑΔ Α.Ε.

Τότε ο κ. Σωφρόνης είχε αντιταχθεί και όπως αποδείχθηκε ευτυχώς, και η σχετική απόφαση που επιθυμούσε ο κ. Φιλίππου δεν ελήφθη αφού στη γραμμή Σωφρόνη ακολούθησε και η παράταξη Τσιγαρίδα.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας Σωφρόνη φαίνεται και από ένα ακόμη στοιχείο. Ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης είχαν καταθέσει για τις παραλίες τους και οι Δήμοι Γλυφάδας, Ελληνικού και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όμως οι δήμαρχοί τους θεωρώντας ότι δεν θα ωφεληθούν από την εκδίκασή τους τις απέσυραν.

Σε δήλωσή του ο κ. Σωφρόνης ανέφερε τα εξής: «Εμείς ως δημοτική αρχή από την πρώτη σχεδόν μέρα της θητείας μας, ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία σήμερα μας δικαιώνει απολύτως. Η προσφυγή στο ΣτΕ, συνοδευόμενη από ισχυρή νομική τεκμηρίωση, δημιουργεί πλέον μια νέα εξαιρετική συνθήκη για το Δήμο Σαρωνικού και τους δημότες μας: οι παραλίες μας αποδίδονται! Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συστήναμε στην παρούσα δημοτική αρχή να μην ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ, από δυσχερή μάλιστα θέση που θα απέφερε μικρής κλίμακας οφέλη για το Δήμο και τους δημότες. Τώρα πια χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο ώστε, αφενός οι δημότες να απολαμβάνουν καθαρές και όμορφες παραλίες, αφετέρου ο Δήμος να προσέξει, να φροντίσει και να αναδείξει το μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από τις παραλίες μας».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια