Date2

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 05:54:31

rss

αναζήτηση

makripano

Επιτυχημένη η 1η Δημόσια Διαβούλευση στον Δήμο Κρωπίας για την Προστασία του Υμηττού

Αλλάξτε μέγεθος

diav1

Η 1η Δημόσια Διαβούλευση στον Δήμο Κρωπίας για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικής Εκτίμησης Επιπτώσεων και τις προτεινόμενες αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ανάπτυξη επικοδομητικού διαλόγου.

Συμμετείχαν 47 εκπρόσωποι, μέλη συλλόγων και μηχανικών στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κορωπίου με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας –χρήση μάσκας, έλεγχο και σήμανση περιορισμού θέσεων- ενώ τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 πολίτες.

Τη διαδικασία διαβούλευσης διεύθυνε, ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης μαζί με τους αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών, Νίκο Γιαννάκο και Παναγιώτη Πολίτη με την παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας, Δήμητρας Μιχαιρίνα, των αντιδημάρχων, Θοδωρή Γρίβα, Ανδρέα Ντούνη, Ελένης Αδάμ, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Κρωπίας, Αργυρώς Βήχου, των δημοτικών συμβούλων, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, Κώστα Κιούση, Διονύση Κερατιώτη, Κωνσταντίνου Τσεβά και υποστηρικτικό υπαλληλικό, επιστημονικό, τεχνικό προσωπικό, συνεργάτες του Δήμου Κρωπίας (Σπύρος Σιούντρης, Διευθυντής Τ.Υ, Κρωπίας, Δημήτρης Μπλάτσιος, Σπύρος Κοσμάς, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιάννης Μπιλικιάν, Γιάννης Κατιμερτζόγλου, Ηλίας Μπούσης).

Τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο εκπροσώπησε ο Νίκος Κιούσης, ειδικός συνεργάτης.

Ο δήμαρχος Κρωπίας «άνοιξε» τη διαδικασία, με μια συνοπτική ιστορική ανασκόπηση από το 1977 έως το 2017 με σημεία επικέντρωσης της σκληρής κριτικής του στον καταργημένο πλέον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ιδιαίτερα της περιόδου (2009-2011) αλλά και επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημέρωσε ότι αυτή τη φορά η πολιτική ηγεσία έχει «ευήκοα ώτα» και δεν υποτιμάει ή αποκλείει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντιθέτως υπάρχει ανοιχτό πεδίο διαλόγου, σύνθεσης θέσεων και αιτημάτων με δίκαιο τρόπο, με διάθεση ρεαλιστικής αντιμετώπισης.

Ο κ. Κιούσης προέβη και σε κριτικές παρατηρήσεις. Θεωρεί ότι υπήρχε η δυνατότητα πριν από τη δημόσια παρουσίαση και την έναρξη της διαβούλευσης και μάλιστα εντός θερινής περιόδου (σ.σ.: ακατάλληλη για τέτοιες εκκρεμείς υποθέσεις ενδιαφέροντος) να είχε προηγηθεί μια διαδικασία προεργασίας ώστε οι χάρτες να είναι ακριβείς, ιδιαίτερα ως προς τα διοικητικά όρια στην Ανατολική ζώνη του Υμηττού και στα «περάσματα από Α1 σε Α2».

Για δε τα όρια της Νatura 2000 να έχουν την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται και πλήθος άλλων επιμέρους στοιχείων που έχουν προωθηθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Από τις τοποθετήσεις συλλόγων (οικισμών και ζωνών οικιστικών πυκνώσεων, Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου, προσώπων και μηχανικών) αναδείχθηκαν, συμφωνίες και διαφωνίες, επιμέρους προτάσεις χωροθετήσεων και αντιμετώπισης ιδιοκτησιακών και άλλων θεμάτων αλλά και διάθεση κατανόησης της προσπάθειας ισορροπίας.

Ισορροπίας μεταξύ ατομικής ιδιοκτησίας, επιχειρηματικής δράσης που ασκείται εδώ και δεκαετίες, αυθαίρετης δόμησης, δασικής προστασίας και ακεραιότητας του Υμηττού καθώς και παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι, η αγροτική-γεωργική δράση με την κατάλληλη κτιριακή/αποθηκευτική υποδομή, η μελισσοκομία ή άλλων δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, επεξεργασίας ΑΕΕΚ (σε λατομικούς χώρους) κ.α..

Ο κ. Κιούσης επανέλαβε τις θέσεις τους για μια δίκαιη αντιμετώπιση της ανατολικής πλευράς του Υμηττού που σε επίπεδο Δήμου Κρωπίας έχουμε, όπως είπε, σεβαστεί το Π.Δ. Υμηττού του 2011 και δεν έχουμε καμία δημοτική εγκατάσταση παρά μόνο τα 3 Δασικά Πυροφυλάκια, ούτε κοιμητήρια, ούτε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και φυσικά ούτε θέλουμε και στο μέλλον.

Ρητή και ξεκάθαρη ήταν η αναφορά του δημάρχου Κρωπίας στην απαγόρευση για ανάπτυξη εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στα διοικητικά όρια του δήμου.

Μουσείο στη μνήμη του Σπ. Λέκκα

Οι επιμέρους ρυθμίσεις που θέλει ο Δήμος Κρωπίας αφορούν, είτε οικιστικές πυκνώσεις εντός της ζώνης Α1-Α2, είτε θέσεις, υπάρχοντος καταφυγίου, ζώνης αρχέγονης εκπαιδευτικής-επιστημονικής γεωργικής καλλιέργειας, αρχαιολογικής ενοποίησης και μνημειακής αναφοράς, αλλά και ένα κτίριο- υφιστάμενο- για τη δημιουργία Μουσείου Μνημείων της Φύσης (χλωρίδας-πανίδας) του Υμηττού στην μνήμη του αείμνηστου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Σπύρου Λέκκα (σ.σ.: κοινό πλέον αίτημα του Δήμου Κρωπίας, του Κυνηγετικού Συλλόγου, της Συνεργασίας για τον Υμηττό που προτείνεται και στον ΣΠΑΥ).

Όπως επισήμαναν, ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης αλλά και οι αντιδήμαρχοι, Νίκος Γιαννάκος και Παναγιώτης Πολίτης θα πρέπει να γίνει επίσης σαφές ότι, η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Της Επικρατείας είναι αυτοί οι παράγοντες που καθορίζουν τα οριστικά όρια ισχύος κάθε προτεινόμενης ρύθμισης που εισηγείται το ΥΠΕΝ στο τροποποιημένο Π.Δ. Προστασίας του Υμηττού.

Σε κάθε περίπτωση οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου και όλο το επιστημονικό δυναμικό είναι προετοιμασμένοι για κάθε δίκαιη διεκδίκηση ή επαναχάραξη ζωνών βάσει της επιστήμης και της πραγματικότητας στα διοικητικά μας όρια.

Ο δήμος κάλεσε όσοι συμμετείχαν αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον Υμηττό και την ουσιαστική προστασία του να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις και προτάσεις τους στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">.

diav2

diav3

diav4

diav5

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια