Date2

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 05:39:26

rss

αναζήτηση

makripano

Δημ. Συμβ. Μαρκοπούλου: Συγνώμη λάθος, τώρα λέμε όχι στη μεταφορά λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου!

Αλλάξτε μέγεθος

1dimsimb1 290720

Με μια θεαματική αναδίπλωση το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Μαρκοπούλου, αποφάσισαν τελικά, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κώστα Αλλαγιάννη, να αναβληθεί η λήψη απόφασης για τη μεταφορά των λυμάτων της αποχέτευσης του συνόλου του Πόρτο Ράφτη, στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.

Η σχετική… μη απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, το απόγευμα της Τετάρτης και ενώ μάλιστα υπήρχε και σχετική αναφορά στο ομόφωνο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης στο θέατρο Σάρας στις 21 Ιουνίου.

Τότε είχε επισημανθεί από το σύνολο των παρατάξεων αλλά και από μεγάλο αριθμό ομιλητών – απλών πολιτών ότι θα έπρεπε τα λύματα της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη επίσης να μεταφερθούν στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου ώστε νε εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο το ανακυκλούμενο νερό που θα παραχθεί για να χρησμιοποιηθεί στις καλλιέργειες των Μεσογείων.

Αρχικά ελέχθη υπό μορφή ειρωνείας στη συνέχεια όμως όλοι συμφώνησαν προς την κατεύθυνση αυτή.

Από τότε και μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου να στοιχειοθετήσει μια τέτοια πρόταση προς την ΕΥΔΑΠ η οποία έλαβε σάρκα και οστά μετά τη συνάντηση μελών της Παρέμβασης με στελέχη της ΕΥΔΑΠ οπότε απεστάλη έγγραφο της διοίκησης της εταιρείας τόσο προς τη συγκεκριμένη συλλογικότητα όσο και προς τον δήμαρχος στο οποίο αναφερόταν ότι «η ΕΥΔΑΠ δύναται όχι μόνο να εξετάσει το αίτημα μεταφοράς των λυμάτων της περιοχής Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας αλλά και γενικότερα να διευκολύνει και να υποστηρίξει τον Δήμο Μαρκοπούλου στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την οριστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων».

Και ενώ αρχικά δεν υπήρξε καμία δημόσια διαφωνία τόσο του δημάρχου όσο και των παρατάξεων για την πρωτοβουλία της Παρέμβασης σήμερα ορισμένοι εκ των επικεφαλής καταλόγισαν σκοπιμότητες στη συλλογικότητα για τον τρόπο που λειτούγησε χωρίς να έχει καμία θεσμική οντότητα.

Ο κ. Αλλαγιάννης θέλοντας να δικαιολογήσει τη θεαματική αναδίπλωσή του δήλωσε: Βιαστήκαμε διότι δεν συνεκτιμήσαμε τα άλλα στοιχεία. Μέσα στον Αύγουστο αναμένουμε τη μελέτη αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκοπούλου από 20.000 σε 40.000 ι.κ. (ισοδύναμα κατοίκων) ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα συμβασιοποιηθεί το έργο των ακαθάρτων».

Πιο ουσιαστική όμως φάνηκε η επόμενη φράση του κ. Αλλαγιάννη ο οποίος υποστήριξε πως «δεν σημαίνει πως εάν η ΕΥΔΑΠ δεχθεί τα λύματα του Πόρτο Ράφτη δεν θα δεχθεί τα λύματα του παραλίου μετώπου του Σαρωνικού»!

Στην αναδίπλωση αυτή του δημάρχου Μαρκοπούλου συμφώνησαν τόσο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρίκα Μαντάλα όσο και οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων (κ.κ. Αδάμος, Πολίτης και Δρίτσας).

Κατήγγειλε και αποχώρησε

Στον αντίποδα βρέθηκε μόνος του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρ. Συλλελόγλου κατήγγειλε, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη μεθόδευση του δημάρχου κατηγορώντας τον για μεγάλη προχειρότητα. «Διαμαρτύρομαι και αποχωρώ από τη διαδικασία» κατέληξε.

«Καταρρέουσα σύμβαση»

Η κα Μαντάλα από την πλευρά της δήλωσε απόλυτα σύμφωνη με τον δήμαρχο προσθέτοντας, τώρα, ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να ακούσουμε τον σύμβουλο της αποχέτευσης και την Τεχνική Υπηρεσία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά νωρίτερα η κα Μαντάλα σε σύντομη τοποθέτησή της εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έκανε λόγο για «παρατεινόμενη ανησυχία των πολιτών για το έργο της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη και για «καταρρέουσα» σύμβαση προσθέτοντας με νόημα ότι η ίδια και η παράταξή της θα αναζητήσει τους υπευθύνους.

Συνηγόρησαν στην...αναδίπλωση

Ο κος Αδάμος υπενθύμισε την αρχική πρότασή του να αποχετευθεί το Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Αεροδρομίου, καταφέρθηκε κατά του κ. Συλλελόγλου και συμφώνησε με την αναβολή αφού δεν απαντάται «το τι θα κερδίσουμε».

Στην αναβολή της συζήτησης του θέματος συνηγόρησε και ο κ. Πολίτης ζητώντας όμως «το θέμα να ξανάρθει».

Ο κ. Δρίτσας επίσης συμφώνησε με την αναβολή ζητώντας παράλληλα να μην ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό ουδέποτε υποστηρίζοντας ότι το είχε θέσει στη λαϊκή συνέλευση (σ.σ.: τη μεταφορά των λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου) αλλά υπό διαφορετικό πρίσμα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Δρίτσας ισχυρίσθηκε ότι δεν πρέπει να φανεί σε κανέναν περίεργο εάν «η καταγγελία της σύμβασης από την Ιντρακάτ είναι ένα πολύ καλό σχέδιο για να πάει το έργο στην ΕΥΔΑΠ και στα χέρια εργολάβων που έχουν χρώμα».

2dimsimb2 290720

Νέες αλλά ψύχραιμες 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δύο νέες δημοτικές σύμβουλοι, οι κυρίες Μαρία – Μαργαρίτα Μαντάλα και Ελισάβετ Πίντζου ζήτησαν να προσκληθεί η ΕΥΔΑΠ ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της.

Μάλιστα η κα Πίντζου ανέφερε: «Να έχουμε επαφή με την ΕΥΔΑΠ. Να καταθέσουμε προτάσεις και να αναλάβει αυτή το κόστος μιας περιβαλλοντικής μελέτης».

Στη πρόταση των δύο δημοτικών συμβούλων δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τη δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Κ. Αλλαγιάννης επανήλθε πάντως στην ολοκλήρωση του θέματος αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά λέγοντας: «Η ΕΥΔΑΠ έχει μεταστρέψει κόσμο και κοσμάκη»!

Πλέον τα βλέμματα των αγωνιούντων πολιτών του Πόρτο Ράφτη στρέφονται στην επόμενη, μονοθεματική, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα συζητηθεί το υπόμνημα του δήμου κατά της καταγγελίας της σύμβασης του έργου της αποχέτευσης από την ανάδοχο εταιρεία, Ιντρακάτ.

Η σχετική συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια