Date2

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020 06:49:25

rss

αναζήτηση

makripano

Δημοτική αρχή Αλλαγιάννη: Γι’ αυτό είπαμε όχι στη ΜΕΒΑ στο Μαρκόπουλο!

Αλλάξτε μέγεθος

alagiannis meva

Ανακοίνωση για τους λόγους που ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κώστας Αλλαγιάννης αρνήθηκε την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε περιοχή του δήμου, εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο δήμος της περιοχής.

Η ανακοίνωση κρίθηκε αναγκαία «σε συνέχεια έντονης παραφιλολογίας και αναληθών δημοσιευμάτων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Παράλληλα η παρούσα δημοτική αρχή αναφέρεται στο ιστορικό του θέματος επί δημαρχίας Σωτ. Μεθενίτη διευκρινίζοντας ότι η παράταξη της οποίας ηγείται ο κ. Αλλαγιάννης (Κοινωνία Προοπτικής) στην μεν πρώτη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «ψήφισε “επί της Αρχής και μόνο για την συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα”» ενώ στη δεύτερη σχετική συνεδρίαση, κατά την οποία, όπως επισημαίνει, «η Προγραμματική Σύμβαση ψηφίστηκε ομόφωνα», η παράταξη Αλλαγιάννη απείχε.

Επιπροσθέτως διευκρινίζεται ότι «δεν αποσύρθηκε ο Δήμος Μαρκοπούλου από την συμμετοχή του στο διαδημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων που πηγάζει από την δημιουργία της Μ.Ε.ΒΑ.» αλλά επιτεύχθηκε η ματαίωση της εγκατάστασης της Μ.Ε.ΒΑ. εντός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Δικαιολογώντας την άρνηση της παρούσας δημοτικής αρχής στη δημιουργία ΜΕΒΑ σε περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου, η διοίκηση Αλλαγιάννη υποστηρίζει ότι η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη «παραδόξως δεν προβλέπει κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τον Δήμο που θα φιλοξενήσει την Μονάδα» προσθέτοντας όμως ότι «σε έναν Δήμο σαν το Μαρκόπουλο, όπου ακόμη και στο Βιομηχανικό Πάρκο, υπάρχουν αγροτικές ιδιοκτησίες, η εγκατάσταση μίας ΜΕΒΑ θα επιβάρυνε ποικιλοτρόπως αρκετά την περιοχή».

Συνεχίζοντας η παρούσα δημοτική αρχή επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου για την προγραμματική σύμβαση του 2018 και προσθέτει ότι νέα διοίκηση υπό τον Γιώργο Πατούλη θα «βελτιώσει τα «κακώς κείμενα» στην επόμενη προγραμματική σύμβαση και Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου», κάνοντας έτσι σαφές ότι υπήρχε περιθώριο αλλαγών στην προγραμματική σύμβαση του 2018.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου δόθηκε στη δημοσιότητα δύο μόλις 24ωρα πριν από τη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής στο θέατρο Σάρας για το θέμα του αγωγού της Χαμολιάς και ενώ η είδηση της άρνησης Αλλαγιάννη στην εγκατάσταση ΜΕΒΑ στον δήμο, σε σχετική σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, είναι γνωστή από τη Δευτέρα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της δημοτικής αρχής Αλλαγιάννη έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια έντονης παραφιλολογίας και αναληθών δημοσιευμάτων, θα θέλαμε να θέσουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να σας ενημερώσουμε σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αρνηθεί την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στον Δήμο Μαρκοπούλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου, υπό τον πρώην Δήμαρχο κ. Σωτήριο Μεθενίτη, έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2017 το θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Μαρκοπούλου στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ» (Αριθμός Απόφασης 266/2017).

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, η Διοίκηση εισηγήθηκε την τοποθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου, με κύριο δικαιούχο τον Δήμο Μαρκοπούλου και Φορέα Λειτουργίας τη σύμπραξη των τριών Δήμων. Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αρκετοί Σύμβουλοι της μείζονος Αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την παρατήρηση πως «ο Δήμος Μαρκοπούλου πρέπει να έχει περισσότερα οφέλη», ενώ η παράταξή μας «Κοινωνία Προοπτικής», ψήφισε «επί της Αρχής και μόνο για την συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα».

Η Προγραμματική Σύμβαση του έργου, παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο (Αρ. Απόφασης 218/2018), έχοντας ουσιαστικές αλλαγές και εγείροντας προβληματισμούς. Μεταξύ άλλων, ο Φορέας λειτουργίας άλλαξε (ΕΣΔΝΑ), δεν περιελάμβανε κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τον Δήμου Μαρκοπούλου, ενώ προστέθηκε ακόμα ένας Δήμος (Ραφήνας-Πικερμίου). Η Προγραμματική Σύμβαση ψηφίστηκε ομόφωνα. Η παράταξή μας απείχε.

ΣΗΜΕΡΑ

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί προς όλους, πως δεν αποσύρθηκε ο Δήμος Μαρκοπούλου από την συμμετοχή του στο διαδημοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων που πηγάζει από την δημιουργία της Μ.Ε.ΒΑ. Αυτό που πραγματικά έγινε είναι η επίτευξη της ματαίωσης της εγκατάστασης της Μ.Ε.ΒΑ. εντός των ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου. Ο αυστηρός έλεγχος της κατασκευής και λειτουργίας της Μ.Ε.ΒΑ. ήταν προεκλογική δέσμευση, ωστόσο ως Δημοτική Αρχή επιτύχαμε κάτι ακόμα περισσότερο: Να εξασφαλίσουμε τον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας της Μ.Ε.ΒΑ., σαν συμβαλλόμενος Δήμος, χωρίς να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή μας με την τοποθέτησή της Μονάδας εντός των ορίων του Δήμου μας.

Γιατί είπαμε ΟΧΙ:

Τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων Δήμων στο πρόγραμμα της ΕΣΔΝΑ για την δημιουργία και λειτουργία Μ.Ε.Β.Α., απορρέουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε το 2018. Μία σύμβαση η οποία παραδόξως δεν προβλέπει κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τον Δήμο που θα φιλοξενήσει την Μονάδα. Τα δε οφέλη (Δωρεάν Διαχείριση των βιοαποβλήτων για τα πρώτα τρία χρόνια και δωρεάν διάθεση ποσοτήτων κόμποστ) που διαφημίζονται παραπλανητικά, αφορούν σε ΟΛΟΥΣ τους συμβαλλόμενους Δήμους και όχι μόνο στον Δήμο που θα φιλοξενεί την Μονάδα. Εννοείται πως και ο Δήμος μας θα επωφεληθεί από τα παραπάνω, ως ισότιμος συμβαλλόμενος.

Σε έναν Δήμο σαν το Μαρκόπουλο, όπου ακόμη και στο Βιομηχανικό Πάρκο, υπάρχουν αγροτικές ιδιοκτησίες, η εγκατάσταση μίας ΜΕΒΑ θα επιβάρυνε ποικιλοτρόπως αρκετά την περιοχή (περιβαλλοντική επιβάρυνση, όχληση, κινητικότητα δεκάδων φορτηγών ημερησίως, κ.α.).

Αυτή η επιβάρυνση, είναι αυτονόητο πως θα ενταθεί στο μέλλον, αφού στη Προγραμματική Σύμβαση αναφέρεται δυναμικότητα διαχείρισης 45,000 τόνων ετησίως για τη Μ.Ε.ΒΑ., τη στιγμή που οι τέσσερις συμβαλλόμενοι Δήμοι (Μαρκοπούλου, Σπάτων, Ραφήνας και Παιανίας) προβλέπεται, βάσει της ίδιας Σύμβασης, να φτάνουν περί τους 22,000 τόνους βιοαποβλήτων ετησίως! Προβλέποντας πως είναι μάλλον αδύνατον να αυξηθεί τόσο τραγικά ο πληθυσμός των τεσσάρων αυτών Δήμων στο μέλλον για να δικαιολογήσει τη δυναμικότητα, θεωρούμε δεδομένη τη συμμετοχή και άλλων Δήμων στο πρόγραμμα! Εξάλλου, στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται πως «θα εξυπηρετούνται ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ οι τέσσερεις συμβαλλόμενοι Δήμοι».

Οι παραπάνω ενστάσεις συζητήθηκαν σε άκρως πολιτισμένο και φιλικό κλίμα, στην πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, επιδεικνύοντας άπαντες την απόλυτη κατανόησή τους για τους προβληματισμούς μας.

Αυτός ο προγραμματισμός έγινε από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας και θεωρούμε δεδομένη την ευαισθησία της νέας Διοίκησης πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα, ώστε να βελτιώσει τα «κακώς κείμενα» στην επόμενη προγραμματική σύμβαση και Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, παραμένει ισότιμος συμβαλλόμενος και δηλώνει παρών προς κάθε βοήθεια και στήριξη στη λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων, αλλά δεν θα δεχθεί ακόμα μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων εντός των ορίων του».

Διαβάστε σχετικά: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υπερίσχυσε το «όχι» Αλλαγιάννη για δημιουργία ΜΕΒΑ στο Μαρκόπουλο – Ποιες περιοχές «παίζουν»!

Σωτ. Μεθενίτης: Ο κ. Αλλαγιάννης είπε όχι στη ΜΕΒΑ στο Μαρκόπουλο που είχε υπερψηφίσει!

Χρ. Δρίτσας: Λάθος η άρνηση Αλλαγιάννη στη δημιουργία ΜΕΒΑ στον Δήμο Μαρκοπούλου!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια