Date2

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 10:57:38

rss

αναζήτηση

makripano

Κάμπος της Παιανίας: Ο εφιάλτης των καταληψιών Ρομά και η έλλειψη αντίδρασης από τη δημοτική αρχή Μάδη! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

g1

Τεράστιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην Παιανία, όπου έχει οργανωθεί παράνομος καταυλισμός Ρομά δημιουργώντας μείζον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με Παιανιώτες οι οποίες βιώνουν τον ιδιότυπο αυτό εφιάλτη της ανασφάλειας αλλά και των συνεχών ζημιών στις περιουσίες τους, την ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή Μάδη που δεν έδειξε να παίρνει σοβαρά το πρόβλημα από τη στιγμή που άρχισε να διογκώνεται, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο.

Αντιθέτως προέβη και σε ενέργειες οι οποίες συντέλεσαν στη εγκατάσταση ολοένα και περισσότερων Ρομά.

Όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση προς τις αρμόδιες αρχές όταν άρχισαν να καταφθάνουν περισσότεροι αλλά προχώρησε και στην παραχώρηση νερού στον καταυλισμό (πολύ πριν από τις σχετικές κυβερνητικές επισημάνσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού).

Μάλιστα η ροή του νερού δεν μπορεί να ελεγχθεί με αποτέλεσμα να κατασπαταλείται ανυπολόγιστος όγκος κυβικών και μάλιστα ανεξέλεγκτα.

Η κίνηση αυτή, της παροχής νερού, λειτούργησε ελκυστικά ως προς την προσέλευση και άλλων Ρομά από τις Αχαρνές και τα Λιόσια, οι οποίοι καταπάτησαν αγροτικές εκτάσεις που ανήκουν σε κατοίκους της Παιανίας, προκαλώντας τον τρόμο στους ιδιοκτήτες.

Ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό ξεπερνά τους 200 και καθημερινά αυξάνεται.

Τα φαινόμενα ρευματοκλοπής, παράνομης δόμησης, συμπλοκών, διακίνησης ναρκωτικών, η γενικότερη αύξηση της παραβατικότητας στην περιοχή, καθώς και οι επιδρομές στον κάμπο της Παιανίας μετά την εγκατάσταση των Ρομά, έχουν δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους.

Σχεδόν καθημερινά σημειώνονται παράνομες καύσεις καλωδίων, ελαστικών, πλαστικών και λοιπών υλικών, συσσωρεύεται τεράστιος όγκος απορριμμάτων και άλλων ακαθαρσιών, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα, την υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής.

Οι κάτοικοι, σοβαρά ενοχλημένοι από την συνεχιζόμενη δύσκολη (και πολλές φορές επικίνδυνη) συγκατοίκηση στην περιοχή, αλλά και οι ιδιοκτήτες των καταταπατημένων εκτάσεων, φτάνουν από αγανάκτηση σε σημείο να απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Είναι αξιοσημείωτο πως για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Παιανίας επιτράπηκε η κατασκήνωση των Ρομά στον κάμπο, αφού η προηγούμενη διοίκηση του κ. Στάμου απέτρεπε συστηματικά οποιαδήποτε πρόσβαση σε αθίγγανους.

Μόλις την Παρασκευή και μετά από μεγάλη καθυστέρηση διενεργήθηκε έλεγχος στο σημείο από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες πέρα από κάποιες συλλήψεις δεν κατάφεραν εν τέλει να διώξουν τους καταπατητές. Έτσι οι Ρομά παραμένουν στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι έκρυθμη, με την δημοτική αρχή του κ. Μάδη να αντιμετωπίζει χλιαρά και χωρίς καμία πυγμή το πρόβλημα, καθώς η κοινή γνώμη και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί έτοιμη για δραστικές κινητοποιήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει προβεί σε ενέργειες επισήμανσης του γεγονότος και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το γεγονός πώς ενώ στις 30 Μαρτίου εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών ποσά σε πέντε δήμους της Ανατ. Αττικής προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά, ο Δήμος Παιανίας δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ αφού επισήμως δεν υπάρχει καταυλισμός στην περιοχή!

Οι δήμοι που έλαβαν συνολικά 120.000 ευρώ ήταν αυτοί των Αχαρνών, της Κρωπίας, της Παλλήνης, των Σπάτων – Αρτέμιδας και του Μαρκοπούλου.

Και βέβαια υπάρχει και κάτι ακόμη. Πριν από δύο περίπου χρόνια στον γειτονικό Δήμο Κρωπίας έγινε ανάλογη προσπάθεια παράνομης εγκατάστασης ομάδων Ρομά στην περιοχή της Μπουρμπουτσάνας.

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής Κρωπίας ήταν άμεση αφού αφενός δεν έδωσε κανενός είδους παροχή προς τους καταληψίες αφετέρου είχε αλλεπάλληλες επαφές με τις αστυνομικές αρχές με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι Ρομά να απομακρυνθούν και το θέμα να λήξει οριστικά.

Κάτι βέβαια το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί από τη δημοτική αρχή Μάδη στην Παιανία.

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής Μάδη

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ρεπορτάζ του notioanatolika.gr για τους Ρομά στον Άγιο Κωνσταντίνο Παιανίας, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Δήμος Παιανίας.

Παράλληλα ισχυρίζεται ότι έχει προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του «προβλήματος», όπως το αποκαλεί, και απαριθμεί μια σειρά ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει θεωρώντας ότι έτσι το λύνει.

Παρά δε το γεγονός ότι αποδέχεται την ύπαρξη προβλήματος δεν παραλείπει να αποκαλέσει «εργολάβους fake news» όλους όσοι αναφέρονται σε αυτό.

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Μάδη υποστηρίζει ότι «κληρονόμησε» το πρόβλημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ επιρρίπτει τις όποιες προσπάθειες λύσης του στους αγρότες της Παιανίας αναφέροντας ότι «έχει ενημερωθεί ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παιανίας ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τα μέλη τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων και να συντονιστούν από κοινού κινήσεις».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της δημοτικής αρχής Μάδη στο πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία έχει ως εξής:

«Σε απάντηση των όσων ψευδώς διακινούνται στην πόλη από “εργολάβους” fake news, η δημοτική αρχή διευκρινίζει για την υπόθεση των Ρομά στον Άγιο Κωνσταντίνο:

  • Το πρόβλημα ξεκίνησε ήδη από το 2018, κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο Ισίδωρος Μάδης το “κληρονόμησε” και κινήθηκε όπως ο νόμος ορίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση έχει γίνει σε ιδιόκτητη γη και είναι απαραίτητη η αντίδραση και των ιδιοκτητών.
  • Στα πλαίσια της λήψης μέτρων λόγω κορωνοϊού όπως έγινε και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις δήμων με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων τοποθετήθηκε προσωρινά βρύση. Η απόφαση αυτή έχει ήδη ανακληθεί. Άλλωστε ήταν υποχρέωσή μας σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου ΟΙΚ261 επιστολή της ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της φτώχειας.
  • Έχει ενημερωθεί ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παιανία ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τα μέλη τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων και να συντονιστούν από κοινού κινήσεις.
  • Αναμένεται αυτοψία από την Πολεοδομία μετά από αίτημα του Δήμου Παιανίας και του ΑΤ Παιανίας ενώ τον χώρο έχει επισκεφθεί με τον Διοικητή της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής ο δήμαρχος Ισίδωρος Μάδης.
  • Την Παρασκευή υπήρξε κινητοποίηση της ΕΛΑΣ ενώ έγιναν και 14 συλλήψεις.
  • Για το πρόβλημα έχουν ενημερωθεί όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε.

Εν κατακλείδι, η δημοτική αρχή έκανε όσα απαιτούνταν και συνεχίζει να μεριμνά από την πρώτη στιγμή σε αντίθεση με την προηγούμενη».

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο της Παιανίας:

g2

g3

g4

g5

g6

Σχόλια