Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 06:48:45

rss

αναζήτηση

makripano

Η εισήγηση του δημάρχου Παιανίας για αποδοχή λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου!



Αλλάξτε μέγεθος

kel paian korop

Με στόχο να προτάξει τα οφέλη που θα προκύψουν για την άρδευση του κάμπου των Μεσογείων και κατ' επέκταση για τους αγρότες της περιοχής, ο δήμαρχος Παιανίας – Γλυκών Νερών, Ισ. Μάδης θέτει αυτή την ώρα το θέμα της αποδοχής των λυμάτων των παραλίων του Δήμου Σαρωνικού από το ΚΕΛ Παιανίας Κορωπίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη σχετική θετική απόφαση έχει λάβει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας στου οποίου τη συνεδρίαση είχε παρευρεθεί και είχε μιλήσει και ο τότε δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης.

Η εξέλιξη εκείνη είχε προκαλέσει την οργή του τότε δημάρχου Μαρκοπούλου, Σωτ. Μεθενίτη ο οποίος με ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης (συμπεριλαμβανομένου και του νυν δημάρχου Κώστα Αλλαγιάννη)είχαν σταθεί κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας ότι έτσι επιβαρύνεται η θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς όπου καταλήγει ο αγωγός απορροής των λυμάτων.

Στη σχετική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Παιανίας – Γλυκών Νερών ο κ. Μάδης επικαλείται επιστολή αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου προς τον δήμο του με ημερομηνία 7 Μαΐου 2020 (δηλαδή την περασμένη Πέμπτη).

Σε αυτήν ο κ. Τόσιος επισημαίνει πως η ΕΥΔΑΠ εξετάζει «τη μεταφορά των λυμάτων της παραλιακής ζώνης των Δήμων Κρωπίας και Σαρωνικού στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, προκειμένου να ενισχύσουμε τις ποσότητες ανακυκλωμένου νερού ώστε να καλύψουμε αρδευτικά μεγαλύτερες κατά το δυνατό γεωργικές εκτάσεις της περιοχής».

Και καταλήγει: «Για το λόγο αυτό – και καθώς λειτουργείτε ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Παιανίας – θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμη και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού σας Συμβουλίου, ώστε με τη σειρά μας, να ετοιμάσουμε τη σχετική εισήγηση προς έγκριση, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας. Να σημειώσουμε ότι ήδη έχουμε τη διαβεβαίωση και τη στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρωπίας».

Μάλιστα επικαλείται και επιστολή του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (Σ.Α.ΣΥ.ΜΕ.) από 27 Απριλίου 2020 τόσο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, Μάκη Βορίδη, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη αλλά και τους δημάρχους Μαρκοπούλου, Κ. Αλλαγιάννη, Κρωπίας, Δ. Κιούση, Σπάτων – Αρτέμιδας, Δ. Μάρκου και Παιανίας, Ισ. Μάδη και με κοινοποίηση προς την ΕΥΔΑΠ στην οποία οι εκπρόσωποι των Μεσογειτών αγροτών.

Στην επιστολή του ο Σ.Α.ΣΥ.ΜΕ. ζητά «τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών που θα συμβάλει: (α) στη συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, (β) στην επαναχρησιμοποίηση και την ορθή χρήση του ανακτημένου νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής και (γ) θα οριοθετεί το πλαίσιο ορθολογικής διαχείρισης των λυμάτων από τη λειτουργία του αεροδρομίου».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά ο κ. Μάδης με δεδομένο ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου θα καταφέρει να «περάσει» την εισήγηση με την οποία αποδέχεται και ο Δήμος Παιανίας τα λύματα του παραλίου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού ή, για μιαν ακόμη φορά, θα υπερισχύσει η άποψη της αντιπολίτευσης η οποία διαθέτει και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, εφόσον βέβαια κάποιες από τις δημοτικές παρατάξεις που την απαρτίζουν δεν διαφοροποιηθούν.

Νεότερη εξέλιξη: Τί αποφάσισε το δημ. συμβούλιο Παιανίας για τα λύματα της παραλίας Σαρωνικού που καταλήγουν στη Χαμολιά!

Σχόλια