Date2

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 21:30:25

rss

αναζήτηση

makripano

Η προσχώρηση που έχει φέρει τα πάνω – κάτω στον Δήμο Παλλήνης ενόψει των δημοτικών εκλογών!

Αλλάξτε μέγεθος

1raxil konstantas1

Για κάποιους έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, για άλλους όμως ήταν έως και αναμενόμενη η προσχώρηση του πρώην δημάρχου Παλλήνης, Σπύρου Κωνσταντά στον συνδυασμό «Άλλη Πόλη» της υποψήφιας δημάρχου Παλλήνης, Ραχήλ Μακρή.

Το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, οι διεργασίες διαδέχονταν η μία την άλλη για το ποιός θα είναι αυτός που θα σταθεί απέναντι στο... αντίπαλον δέος που ακούει στο όνομα Θανάσης Ζούτσος.

Οι «υποψηφιότητες» πολλές με πρώτη και καλύτερη αυτή του κ. Παν. Μερτύρη ενώ το άτυπο χρίσμα διεκδίκησε και ο κ. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης ενώ κάποια στιγμή συζητήθηκε ακόμη και το όνομα του κ. Άρη Βίτσιου.

Και μέσα σε όλα αυτά και ο πρώην δήμαρχος, Σπύρος Κωνσταντάς να επιμένει ότι μπορεί να είναι αυτός που θα ηγηθεί της «γαλάζιας» αυτοδιοικητικής παράταξης σε Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ζούτσος είχε καταφέρει να περιχαρακώσει τις δυνάμεις του – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε – ενώ ήδη υπήρχε και η υποψηφιότητα της κας Ειρήνης Κουνενάκη η οποία με τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ έδινε στον νυν δήμαρχο άλλοθι ότι αυτός δεν «συνδέεται» με το κυβερνών κόμμα.

Μέσα σε όλα αυτά τα παρασκήνια, η κα Ραχήλ Μακρή από την πλευρά της, έκανε αισθητή την παρουσία της σε κάθε ευκαιρία ενώ η περιπέτεια της δημιουργίας κέντρου ανήλικων μεταναστών στον Γέρακα φάνηκε να αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της για να γίνει ευρύτερα γνωστή.

Χρησιμοποιώντας τον γνωστό έντονο λόγο της που ήταν αυτός που την έκανε να ξεχωρίσει από την εποχή ακόμη που θήτευε ως βουλευτής των ΑΝΕΛ, η κα Μακρή κατάφερε αφού πέρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη ΛΑΕ και μετά από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δημιουργήσει το δικό της προσκήνιο στον τόπο που κατοικεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Βέβαια σε τέτοιες κοινωνίες, πολύ δύσκολα μπορούν να σπάσουν τα αυτοδιοικητικά συστήματα που μετρούν πολλά χρόνια ζωής και παρουσίας στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συνεργασίες της κας Μακρή όμως με τοπικές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο κ. Καρκούλιας ή ο κ. Μήλας και αργότερα ο κ. Σμυρλιάδης έδωσαν διαφορετική υπόσταση στην υποψηφιότητά της.

Και σίγουρα λογίζεται ως επιτυχία της η συνεργασία της με τον κ. Κωνσταντά αφού η Γερακιώτισσα υποψήφια δήμαρχος κατάφερε να απλώσει ουσιαστικά την επιρροή της και στην, κατά γενική ομολογία, δύσκολη Παλλήνη.

Πέρα όμως από τα υπέρ και κατά των εξελίξεων για τον κ. Ζούτσο και την κα Μακρή, ιδιαίτερη αξία έχει το παρασκήνιο στον αυτοδιοικητικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας όπου πολλά έγιναν αλλά, δυστυχώς, ακόμη περισσότερα δεν έγιναν με αποτέλεσμα πλέον τα πράγματα να μοιάζουν πολύ δύσκολα.

Από τη μια η επιμονή του κ. Μερτύρη να τεθεί και πάλι αυτός επικεφαλής, από την άλλη η ίδια επιμονή του κ. Κωνσταντά και από την τρίτη η προσπάθεια του κ. Κουτσικούρη να αποδείξει ότι μπορεί και αυτός, δημιούργησαν μια κάθε άλλο παρά ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Σημαντικός παράγοντας στη μη σύγκλιση απόψεων αποτελεί βέβαια και η διαρκώς ογκούμενη αντιπαράθεση των κ.κ. Βίτσιου και Καλαντζή – η οποία έχει φτάσει μέχρι τα δικαστήρια – και η οποία αφαιρεί από τη «γαλάζια» αυτοδιοικητική παράταξη τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί σε ενωτικό κλίμα με τους υπολοίπους «αντιπάλους» υποψηφίους δημάρχους.

Το αποτέλεσμα ήταν, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, το χάσμα Μερτύρη – Κωνσταντά να μην γεφυρωθεί ποτέ και η κα Μακρή – στην οποία μπορεί κανείς πολλά να καταλογίσει όχι όμως την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής σκέψης – να εκμεταλλευθεί προς όφελός της το όλο θέμα με κατάληξη τον προσεταιρισμό του κ. Κωνσταντά.

Από την άλλη πλευρά η ανακοίνωση του κ. Βίτσιου ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αφαιρεί ένα ακόμη πλεονέκτημα από τον κ. Μερτύρη ο οποίος προσπαθεί πλέον να περισώσει ό,τι μπορεί από μια παράταξη η οποία ακόμη δεν έχει πει την τελευταία λέξη της.

Το ερώτημα παραμένει για ποιοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο. Πέραν του κ. Ζούτσου ο οποίος, ακόμη, φαντάζει φαβορί για το πέρασμα στην πορεία προς τη δεύτερη Κυριακή, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει εάν ο έτερος μονομάχος θα είναι ο κ. Μερτύρης ή η κα Μακρή.

Το επίσης σίγουρο είναι ότι η κα Μακρή έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά της αυτοδιοικητικής λίμνης της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και αυτό το γνωρίζει και ο κ. Ζούτσος ο οποίος φαίνεται να προτιμά ως «αντίπαλό» του τον κ. Μερτύρη και όχι την... απρόβλεπτη κα Μακρή.

Τα πράγματα βέβαια θα ήταν διαφορετικά εάν οι κ.κ. Μερτύρης, Κωνσταντάς και Κουτσικούρης αποφάσιζαν να έχουν κοινή πορεία αφού πλέον τίποτε δεν θα μπορούσε να ανατρέψει τη δυναμική τους.

Και ίσως οι ευθύνες ενός συγκεκριμένου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί ως... αττικάρχης παρότι δεν έχει δώσει ακόμη τις σχετικές εξετάσεις της κάλπης με το κόμμα αυτό, να είναι πολύ μεγάλες για την άσχημη κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Επίσης σίγουρο είναι ότι εάν είτε ο κ. Μερτύρης είτε η κα Μακρή «συνοδεύσουν» τον κ. Ζούτσο στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, αυτό θα οφείλεται εν πολλοίς στις προσωπικότητές τους και στις σαφείς ικανότητές τους να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και στις τρεις πόλεις του δήμου.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα έχει απομείνει πλέον η πικρή ευχή του κ. Κουτσικούρη προς τον κ. Κωνσταντά, η αποκάλυψη από τον κ. Κωνσταντά του παρασκηνίου για τη μη εξεύρεση κοινής συνισταμένης στον λεγόμενο «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό χώρο των τριών πόλεων αλλά και η αποχώρηση – προσωρινή αφήνει να εννοηθεί – του κ. Βίτσιου από τα αυτοδιοικητικά πράγματα του Δήμου Παλλήνης.

Πάντως οι δηλώσεις των κ.κ. Κουτσικούρη, Κωνσταντά, Μερτύρη και Βίτσιου μετά τα όσα συνέβησαν, έχουν την αξία τους για τους παρατηρητές - μελετητές της τοπικής πολιτικής – αυτοδιοικητικής ιστορίας και γι' αυτό το notioanatolika.gr τις παραθέτει αυτούσιες.

2koutsik konstantas

Η πικρία Κουτσικούρη

Το πρωί της Τρίτης ο κ. Κουτσικούρης δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Κωνσταντά: « Φίλε Σπύρο. Η επιλογή είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου. Διαφωνώ αλλά δικό σου θέμα. Αυτό όμως που δεν έπρεπε, ήταν να αγνοήσεις τις κοινές ώρες, την αλληλοκατανόηση, τις διαχρονικές φιλίες σου. Κάποτε ίσως να δεις και να καταλάβεις, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις υπερτερούν των σκοπιμοτήτων της πολιτικής. Καλή πορεία σε αυτό που επέλεξες».

Το κατά Κωνσταντά παρασκήνιο

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Κωνσταντάς απάντησε στον κ. Κουτσικούρη αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο παρασκήνιο που τον οδήγησε στο πλευρό της κας Μακρή: «Φίλε Πρόεδρε. Γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα.όλο το παρασκήνιο των συναντήσεων για την δημιουργία ενός ισχυρού συνδυασμού!! Ξέρεις επίσης πολύ καλά ότι για να πάρουμε τον Δήμο απαιτείται τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων.

Πρότεινα να ηγηθώ του ψηφοδελτίου και να αποχωρησω τον τρίτο χρόνο εκλέγοντας εσείς και όχι εγώ τον αντικαταστάτη μου! Εσύ προσωπικά δήλωσες θετικός και απλός στρατιώτης στην προσπάθεια! Δυστυχώς όμως την αρνήθηκε ο κ. Μερτύρης δηλώνοντας ότι θα κατέβει για Δήμαρχος και αν θέλω να πάω κάτω από αυτόν και θα με κάνει Δήμαρχο τα δύο τελευταία χρόνια! Φυσικά και αρνήθηκα και το ξέρεις καλά και εσύ και όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη!!

Κατόπιν επισκέφτηκε τον κ. Σμυρλιάδη και του πρότεινε να μοιραστούν την Δημαρχία
Φίλε Πρόεδρε σε τιμώ για την προσφορά σου στην Ανθούσα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω σε μια τέτοια κατάσταση! Μου προτάθηκε επίσης και το ξέρεις από την κ. Κουνενάκη, συνεργάτες της και τον Μιχάλη Μέρμηγκα να ηγηθώ του τοπικού Συμβουλίου της Παλλήνης. Και αυτό το αρνήθηκαν στον συνδυασμό σου! Προτάθηκε για το τοπικό από τον Τάσο ο κ. Σμυρλιαδης και αυτόν τον αρνηθήκατε.

Φίλε Πρόεδρε. Απογοητευμένοι οι κκ Σμυρλιάδης Μέρμηγκας αποχώρησαν. Ενώ στην τελευταία προσπάθεια μου δεν ήμουνα παρών, υποσχεθήκατε ότι θα διεκδικήσετε για μένα κυβερνητική θέση τώρα που θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ!!!

Αγαπητέ φίλε δεν διεκδίκησα καμιά καρέκλα όπως ψέματα γράφουν οι συνυποψηφιοί σου και το ξέρεις καλά. Σήμερα πετάνε λάσπη και μιλάνε ότι ήθελα και έμμισθη θέση! Θα μπορούσα να γράψω όλα όσα συνέβησαν και τα ξέρεις καλά!!! Ας μην προκαλούν και ρίχνουν λάσπη! Είμαι καθαρά Νέα Δημοκρατία Αλλά πάνω από όλα είμαι με την Παλλήνη και με τον Δήμο μας! Ξέρεις φίλε Τριαντάφυλλε, η επιστροφή σου χωρίς ούτε ένα καλωσόρισμα ολοκλήρωσε την εικόνα!! Καλή επιτυχία και καλή αντάμωση στους κοινούς πολιτικούς αγώνες!!!».

3mertiris

Η... οφειλόμενη βεβαιότητα Μερτύρη

Επίσης το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μερτύρης προσπάθησε να βάλει ένα τέλος στην... παραφιλολογία και στο παρασκήνιο με μια δήλωση – προσπάθεια εξωστρέφειας ενόψει των επερχόμενων εκλογών:

«Συμπολίτες μου, οι εκλογές που θα καθορίσουν την πρόοδο ή την στασιμότητα στον Δήμο μας είναι κοντά. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου και συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής μας Παράταξης και να τους ευχηθώ μία γόνιμη και δημιουργική Αυτοδιοικητική πορεία.

Είμαι περήφανος για όλους εσάς που με ανιδιοτέλεια προστρέξατε στην Ιδέα μας. Επικοινωνήστε την σε όλες τις γειτονιές του Δήμου μας. Στις επόμενες είκοσι ημέρες που απομένουν, είμαι βέβαιος πως όλοι οι δημότες θα αντιληφθούν τις διαφορετικές ποιοτικές αντιλήψεις και θέσεις που επαγγελλόμαστε. Το ψηφοδέλτιο μας είναι όντως ψηφοδέλτιο Νίκης, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε επανάπαυση, ούτε προεικάζει αλαζονεία.

Η προβλεπόμενη νίκη μας δεν θα μας καταστήσει «κατακτητές» ή «ιδιοκτήτες» του Δήμου, όπως δυστυχώς έχει επικρατήσει με την συγκεκριμένη διοίκηση. Θα μας δώσει απλά την δυνατότητα να ανοίξουμε τις πύλες του Δήμου μας στην Δημιουργία, στην εξέλιξη και καινοτομία, στην Δημοκρατία. Αυτές τις βασικές αρχές τις εγγυώμαι προσωπικά. Πάμε δυνατά, πάμε όλοι μαζί».

4vitsios

Η «αποχώρηση» Βίτσιου

Ο κ. Βίτσιος από την πλευρά του με επιστολή που συνέταξε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες δηλαδή μετά την επισημοποίησης της συνεργασίας Ραχήλ Μακρή – Σπύρου Κωνσταντά, ανέφερε:

«Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, Φίλες και Φίλοι, Θέλω να σας ευχαριστήσω δημόσια για την στήριξη σας στα δώδεκα χρόνια που συμμετέχω στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του δήμου Γέρακα αρχικά και του δήμου Παλλήνης στην συνέχεια. Προσπάθησα να φανώ χρήσιμος και θεωρώ ότι έβαλα και εγώ ένα μικρό λιθαράκι για την ανάπτυξη του δήμου μας.

Η ενασχόληση μου με τα "κοινά" είχε και θα έχει πάντα ως γνώμονα την εθελοντική προσφορά και τίποτε άλλο. Δεν ψάχνω επαγγελματική αποκατάσταση ούτε κοινωνική καταξίωση.

Εκτιμώ ότι στα είκοσι πέντε χρόνια που ζω με την οικογένεια μου στο Γέρακα την κοινωνική καταξίωση την κατακτήσαμε οικογενειακώς με διαφορετικό τρόπο ! Σε αυτές τις εκλογές λόγοι προσωπικοί – επαγγελματικοί, αλλά και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την θέση του Προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Παλλήνης δεν μου επιτρέπουν να είμαι υποψήφιος αυτή τη φορά.

Να ευχαριστήσω τον Π. Μερτύρη για την συνεργασία και να ευχηθώ τα καλύτερα. Δεσμεύομαι όμως απέναντι σας, ότι και ως απλός πολίτης, θα παρακολουθώ και θα συμμετέχω στα τοπικά μας δρώμενα - στη μόνιμη προσπάθεια - για ένα καλύτερο Δήμο Παλλήνης, για μια καλύτερη και αλληλέγγυα κοινωνία. Ίσως από τη θέση του απλού πολίτη, αυτή την τετραετία, να μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω καλύτερα και περισσότερα.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σας και τη διαχρονική στήριξη σας. Μαζί όλα αυτά τα χρόνια πορευτήκαμε με αξιοπρέπεια και με καθαρό πρόσωπο. Μαζί θα συνεχίσουμε την κοινωνική μας προσφορά ανιδιοτελώς - χωρίς προσωπικές στρατηγικές - με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας. Να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που όλα αυτά τα χρόνια αντέχει και στηρίζει τις επιλογές μου. Πάντα δίπλα σας, πάντα παρών στην προσπάθεια για μια καλύτερη και ανθρώπινη κοινωνία. Με εκτίμηση, σεβασμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλες και όλους σας, για την τιμή που μου κάνατε να είμαι πάντα στις επιλογές σας».

 

Σχόλια