Date2

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 12:57:58

rss

αναζήτηση

makripano

Μελέτη ΕΜΠ για τις φωτιές: Αποτελεσματική σύσκεψη ουσίας για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι σε Χαμολιά και Βραυρώνα!

Αλλάξτε μέγεθος

sisk1

Μια σύσκεψη – παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δήμους της Ανατολικής – και όχι μόνο – Αττικής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δημαρχείο Μαρκοπούλου.

Αιτία και αφορμή η πρόσφατη μελέτη – έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σύμφωνα με την οποία περιοχές, μεταξύ των οποίων η Βραυρώνα και η Χαμολιά, λογίζονται από τις πλέον ευάλωτες σε περίπτωση πυρκαγιάς!

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Έθνος, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης ο οποίος μάλιστα επικοινώνησε και με τον επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έρευνα, πολεοδόμο – συγκοινωνιολόγο, Δρ Ευθύμιο Μπακογιάννη ο οποίος και χωρίς χρονοτριβή του την έστειλε.

Το πρωί της Τρίτης απεστάλησαν προσκλήσεις στο σύνολο των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι και παρέστησαν στη σύσκεψη της Παρασκευής!

Μοναδική εξαίρεση η πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής η οποία επέλεξε για άγνωστους λόγους να μην δώσει το παρόν αφού η τύχη της εντεταλμένης για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα περιφερειακής συμβούλου, Γιάννας Τσούπρα, συνεχίζει να αγνοείται!

Πέραν όμως των παρουσιών και των απουσιών ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε απλώς μία κουβέντα και δεν διατυπώθηκαν ευχές όπως συνήθως συμβαίνει στις αντίστοιχες συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας.

Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις η υλοποίηση των οποίων εντάχθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επί αυτών πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του περιφερειακού διευθυντή Αν. Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχου, Χαρ. Χιώνη ο οποίος δεσμεύθηκε εντός δεκαημέρου να καταθέσει συγκεκριμένη μελέτη με τους δρόμους τόσο στη Χαμολιά όσο και στη Βραυρώνα στους οποίους απαιτείται διαπλάτυνση καθώς και όλα τα σημεία των δύο περιοχών όπου απαιτείται είτε καθαρισμός είτε κλάδεμα της βλάστησης.

Ο δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης αλλά και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασ. Μεθενίτης, δεσμεύθηκαν ότι αμέσως μόλις παραλάβουν τη σχετική έκθεση να προχωρήσουν στην κοινοποίησή της σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε αφενός να λάβουν γνώση αφετέρου να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους.

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας (από την οποία παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες όχι όμως πολιτικοί προϊστάμενοι) θα εξευρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε τα μέτρα πρόληψης να υλοποιηθούν σε χρόνο έως την Πρωτομαγιά οπότε και ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.

sisk2

Παράλληλα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τροχαίας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (με ιδιαίτερη έμφαση τα σαββατοκύριακα) όπου στους δρόμους όχι μόνο της Χαμολιάς και της Βραυρώνας αλλά και της Ερωτοσπηλιάς και του Πανοράματος δημιουργείται το αδιαχώρητο σε τέτοιο σημείο ώστε να μην είναι δυνατή η διέλευση – εάν παραστεί ανάγκη – πυροσβεστικών οχημάτων!

Έγινε σαφές τόσο από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου όσο και από τους εκπροσώπους της Τροχαίας αλλά και αυτούς της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου ότι η σήμανση συγκεκριμένων σημείων των δρόμων με σήματα απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης είναι απαραίτητη και προς την κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθούν όχι μόνο οι δημοτικές υπηρεσίες για την τοποθέτησή τους αλλά και οι αστυνομικές δυνάμεις για την τήρησή τους!

Στη σύσκεψη η οποία διήρκεσε περίπου 3 ώρες σημαντική ήταν και η συνεισφορά του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου, Σπύρου Σερλεμέ ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα απαιτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας αφενός τον... εμπλουτισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τη προμήθεια επιπλέον υλικών για την αντιμετώπιση περιστατικών εγκαυμάτων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί της Τρίτης τόσο ο περιφ. διαυεθυντής της Πυροσβεστικής, Χ. Χιώνης όσο και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου κ. Σιδέρης προχώρησαν σε αυτοψία στις περιοχές που επεσήμανε η μελέτη του ΕΜΠ αλλά και στις υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές του Πόρτο Ράφτη ώστε να διαπιστωθούν και τυχόν επιπλέον προβλήματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, της λήψης δηλαδή συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, ο δήμαρχος Σωτ. Μεθενίτης έκανε σαφές ότι θα αποσταλούν άμεσα επιστολές προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων προκειμένου αυτά να καθαριστούν από την υπάρχουσα βλάστηση – η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα πυκνή εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα – και σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα το οποίο έφερε ο κ. Μεθενίτης και σύμφωνα με το οποίο παρά τις συνεχείς οχλήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, πέρυσι, μόλις το 10% των ιδιοκτητών προχώρησαν στην αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους!

Στο σοβαρότατο ζήτημα των αποψιλώσεων παρενέβη και η εκπρόσωπος του Δασονομείου Μαρκοπούλου, τονίζοντας ότι η υπηρεσία της θα φροντίσει άμεσα να απαντήσει στα ερωτήματα των αρμόδιων υπηρεσιών για το ποιές εκτάσεις είναι δημόσιες και ποιές ιδιωτικές ώστε να διευκολυνθεί η αποψίλωσή τους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής δεσμεύθηκαν να δώσουν άμεσα το πράσινο φως στις περιπτώσεις της διαπλάτυνσης των δρόμων, όπου απαιτηθεί, όμως εντύπωση προκάλεσε η απαίτησή τους να έχει γνώση η υπηρεσία τους για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν επιπλέον πυροσβεστικοί κρουνοί αλλά και περισσότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διαπλάτυνση δρόμων ώστε, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, να μη θιγούν αρχαιολογικά ευρήματα!

Σημαντικό, εξάλλου, στοιχείο το οποίο συζητήθηκε ευρέως ήταν το ενδεχόμενο να μονοδρομηθούν συγκεκριμένοι δρόμοι στις ευάλωτες περιοχές ώστε παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ως... πάρκινγκ να υπάρχει χώρος για την κίνηση πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων πρώτης ανάγκης.

Όπως γίνεται σαφές από όλα τα παραπάνω η ευαισθησία που επέδειξε τόσο ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης όσο και το σύνολο της δημοτικής αρχής αλλά και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, έθεσαν σε νέα βάση – πολύ πιο ουσιαστική και αποτελεσματική – τις συσκέψεις των Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας κάτι που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και κατά τη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής, στις 10 Απριλίου!

sisk3

Διαβάστε σχετικά: Άμεση σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Μαρκοπούλου με αφορμή τη μελέτη του ΕΜΠ για Χαμολιά - Βραυρώνα! (Βίντεο)

Σχόλια