Date2

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 22:19:17

rss

αναζήτηση

makripano

Κέντρο Φιλοξενίας ανηλίκων Γέρακα: Κλίμα διχασμού από μειοψηφίες – Απόφαση ωριμότητας από το δημ. συμβούλιο! (Φωτός – Βίντεο)

Αλλάξτε μέγεθος

ds1

Σε ένα κλίμα με εντάσεις και παλληκαρισμούς ένθεν – κακείθεν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στην περιοχή Δέση του Γέρακα!

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες και στη διάρκειά της συζητήθηκε ενδελεχώς το όλο θέμα με την παρουσία μάλιστα δεκάδων πολιτών οι οποίοι είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν με τη δημιουργία του Κέντρου.

Το γεγονός ότι υπήρχε το αδιαχώρητο, στη μικρή αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Παλλήνης (σ.σ.: Η σύγχρονη και μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Γέρακα δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά την πυρκαγιά του Δεκεμβρίου του 2015) ήταν ένα στοιχείο το οποίο επέτεινε το ασφυκτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ενώ πάρα πολλές φορές η συνεδρίαση διακόπηκε εξαιτίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ των υποστηρικτών των δύο απόψεων.

Παράλληλα οι μεν ή οι δε πολίτες εξέφραζαν με έντονο τρόπο τη διαφωνία τους με αντίθετες απόψεις των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι προσπαθούσαν μέσα σε αυτό το κλίμα να εκφράσουν τη γνώμη τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι όλων των πολιτών του δήμου.

Πρέπει να επισημανθεί η διαρκής προσπάθεια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κωστή Σμέρου να εκτονώνει τις εντάσεις και να διαφυλάττει τη διαδικασία ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις από όπου και αν προέρχονταν!

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε από 19 από τους 28 παρόντες δημοτικούς συμβούλους, γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη – και την οποία εισηγήθηκε ο δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος – θέτει αναμφισβήτητα τη σωστή διάσταση του θέματος ενώ γίνεται κατανοητή, με τον πλέον επίσημο τρόπο από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, η λανθασμένη τακτική της κυβέρνησης σε τέτοια ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Στη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται με σαφήνεια τέσσερα θέματα τα οποία αποδεικνύουν την πρόθεση του δήμου να μην παραμείνει απλός θεατής των εξελίξεων όταν μάλιστα αυτές μεθοδεύονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα:

«1ον) Απαιτούμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση τόσο από το Υπουργείο όσο και από τον ΔΟΜ ως αρμόδιου φορέα διαχείρισης της Δομής, σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου όλοι οι φορείς της πόλης και οι κάτοικοι μαζί με τη Δημοτική Αρχή, θα θέσουμε τα ερωτήματά μας σχετικά με τη λειτουργία της Δομής, αλλά και τις διασφαλίσεις που παρέχονται τόσο για τη σωστή λειτουργία της όσο και για την αποφυγή οχλήσεων και τη διασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας των κατοίκων.

2ον) Ο Δήμος, αν και δεν είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση αυτών των Δομών, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο των προδιαγραφών των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε:
α) Να διαπιστωθεί η επάρκειά τους για την υγιεινή και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών, και
β) Να διασφαλισθεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τη γύρω περιοχή και δεν θα προκαλούν κοινωνικές εντάσεις και ανησυχίες.
Σε περίπτωση που οι προδιαγραφές δεν πληρούνται, ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να ματαιώσει ή να αναστείλει τη λειτουργία της Δομής.

3ον) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ως Δημοτική Αρχή και ως εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινωνίας, εφόσον λειτουργήσει η εν λόγω Δομή, ο Δήμος να είναι ο πρώτος φορέας που θα ενημερώνεται υποχρεωτικά για την πορεία της λειτουργίας της Δομής, αυτονοήτως δε, και πολύ περισσότερο σε περίπτωση που θα ανακύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

4ον) ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία hot spots όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά και οπουδήποτε αλλού.

Η πρότασή μας να συσταθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχηγούς των Δημοτικών παρατάξεων με αρμοδιότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει την όλη διαδικασία, να ενημερώνει και να προτείνει σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έγινε δεκτή».

ds2

Την παραπάνω απόφαση υπερψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Ζούτσου, η «Παρέμβαση για έναν άλλο δήμο» με τις δημοτικές συμβούλους Μίλια – Μαρία Κόπτη και Μαρία Λεβαντή, ο κ. Γ. Μπουλμπασάκος (από την παράταξη Μπάκα) και η ανεξάρτητη δημ. σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος, Ειρ. Κουνενάκη.

Την καταψήφισαν η παράταξη του κ. Μερτύρη (Μερτύρης, Βίτσιος, Καλαντζής, Γρατσία, Καρατζάς και Χαλκίδης) που κατέθεσε δική της πρόταση αλλά στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή του δημάρχου καθώς και ο ανεξάρτητος Δ. Καρκούλιας (κατέθεσε ως πρόταση ψήφισμα πολιτών της περιοχής Δέσης του Γέρακα), ο κ. Σμυρλιάδης (ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση Καρκούλια) και ο κ. Γαβράς (ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Παλλήνης).

ds3

Στη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Θ. Ζούτσος ο οποίος ναι μεν προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όμως έκανε σαφές με κάθε τρόπο ότι η πολιτεία ενήργησε για τη δημιουργία της δομής χωρίς να έχει ούτε στο ελάχιστο ενημερώσει τον ίδιο ή τον δήμο.

Ο κ. Μερτύρης από την πλευρά του έκανε λόγο για «υποκρισία και ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής» και ζήτησε από τον δήμαρχο να διασφαλίσει την ηρεμία καταθέτοντας στην πρότασή του και την άμεση αναστολή των εργασιών στον χώρο που θα φιλοξενήσει τη δομή.

Ο κ. Μπουλμπασάκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σημεία του ψηφίσματος των πολιτών της Δέσης τα οποία όπως επεσήμανε «στερούνται επιστημονικής βάσης».

Ο κ. Γαβράς καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη μεταναστευτική πολιτική τόνισε ότι η όλη συζήτηση πραγματοποιείται σε κλίμα προεκλογικό.

ds4

Τόσο η κα Κόπτη όσο και η κα Κουνενάκη τάχθηκαν όχι μόνο υπέρ της λειτουργίας της Δομής αλλά και υπέρ του καλωσορίσματος των ανήλικων προσφύγων – μεταναστών.

Ο κ. Καρκούλιας ανέπτυξε το περιεχόμενο του ψηφίσματος το οποίο κατέθεσε και ως πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας σαφές ότι η δομή δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να λειτουργήσει. (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βίτσιος επέρριψε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών για τη δημιουργία τέτοιων δομών στην κυβερνητική πολιτική η οποία ασκείται στο όνομα της εξασφάλισης και μόνο των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αρκετοί πολίτες από τους οποίους άλλοι τάχθηκαν κατά της δημιουργίας και λειτουργίας του Κέντρου και άλλοι υπέρ.

ds6

Δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή (είναι και υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης) η οποία υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας της δομής ενώ αποκάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης «βιομηχανία ανθρωπισμού», χαρακτηρίζοντάς τον ως «τον δεύτερο μεγαλύτερο εργολάβο στη χώρα».

Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί στιγμιότυπα έντασης από την πεντάωρη σχετική, έκτακτη, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης:

Σχόλια