Date2

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 22:49:30

rss

αναζήτηση

makripano

Όταν ο Δήμος Σαρωνικού άλλαξε τα φώτα στην... οδό Φιλίππου! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

led2

Μπορεί τους τελευταίους μήνες τα νέα φωτιστικά led να πυροδότησαν μια απίστευτη κόντρα ανάμεσα στους δύο κυριότερους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου του Σαρωνικού ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, όμως μία σύμπτωση, κατάφερε να χαλαρώσει την ένταση!

Η πραγματικότητα απέδειξε ότι ξεπερνάει σε χιούμορ και τους πιο πνευματώδεις εκφραστές του αφού το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Σαρωνικού, με εφαρμογές Smart Cities, ξεκίνησε με την εγκατάσταση των πρώτων φωτιστικών σωμάτων τύπου led μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης από την... οδό Φιλίππου!

Βέβαια μην πάει στο μυαλό σας ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, που βρίσκεται στον αστικό ιστό των Καλυβίων οφείλει το όνομά του στον υποψήφιο δήμαρχο, όμως η σύμπτωση είναι... σατανική!

Ο δρόμος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των οδών Χρ. Ράπτη και Αθηνων, φέρει το όνομα του βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως ο συνειρμός είναι... αυτονόητος!

Και ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στη διαμάχη με τον Πέτρο Φιλίππου αφού στη δήλωσή του είπε λίγα και υπονόησε πολλά: «Σήμερα ένα ακόμη έργο, με σημαντικό όφελος για το Δήμο και για τους πολίτες, πήρε το δρόμο της υλοποίησης. Η εγκατάσταση των πρώτων νέων σωμάτων στην πόλη, ήταν η απάντηση σε όσους επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση του έργου, αλλά και στις Κασσάνδρες που βιάστηκαν να μιλήσουν για ακύρωσή του. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι στο τέλος, το φως νικά πάντα το σκοτάδι»!

Σημειώνεται ότι το έργο θα συνεχιστεί με την ολοκληρωτική αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λαμπτήρων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led σε όλο τον Δήμο Σαρωνικού.

led1

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η εγκατάσταση του δικτύου γίνεται με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αποπληρωμή της επένδυσης θα γίνει τμηματικά στη 12ετή διάρκεια της σύμβασης με τον ανάδοχο, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας που έχει δοθεί με την αντίστοιχη προσφορά.

Το έργο Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, περιλαμβάνει, συγκεκριμένα:

  • Την εγκατάσταση 16.147 νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου led στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου Σαρωνικού.
  • Κατηγοριοποίηση των οδών και εφαρμογή προτύπων και προδιαγραφών για την παροχή φωτισμού, ανάλογα με κάθε κατηγορία. Το φωτιστικό αποτέλεσμα θα ελέγχεται κάθε χρόνο από Ανεξάρτητο Σύμβουλο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι στο τέλος της 12ετίας, ο Δήμος Σαρωνικού θα παραλάβει ένα σύστημα πλήρες και λειτουργικό.
  • Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου Ενέργειας – Προληπτικής Συντήρησης για το σύνολο της υποδομής. Το σύστημα θα ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού, που θα έχει και τον πλήρη τηλεματικό έλεγχο των υποδομών ηλεκτροφωτισμού, ανά πάσα στιγμή.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης (Smart Cities), όπου θα εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο λύσεις έξυπνης πόλης, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών μας προς τους δημότες.

led3

Με την ολοκλήρωση του έργου, το όφελος για το Δήμο Σαρωνικού θα είναι σημαντικό:

  • Εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75,6%. 
  • Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος κατά 80.286,35 τόνους CO2 στη διάρκεια της 12ετίας, με εγγυημένο τρόπο. 
  • Συμβολή στην αισθητική αναβάθμιση και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε κάθε περιοχή του δήμου.
  • Οικονομικό όφελος ύψους 2.586.065 ευρώ για το Δήμο Σαρωνικού στην 12ετία από την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Τον μηδενισμό των ετήσιων εξόδων συντήρησης, προμήθειας λαμπτήρων και φωτιστικών του Δήμου Σαρωνικού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2.908.190 ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια.

Συνολικά το οικονομικό όφελος για το Δήμο Σαρωνικού στη διάρκεια της 12ετίας εκτιμάται στα 5.494.255 ευρώ, ή σε 457.854 ευρώ ανά έτος, κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Σαρωνικού αποκτά τη δυνατότητα να κάνει ένα βήμα μπροστά στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Smart Cities, όπως το σύστημα έξυπνης στάθμευσης, σύστημα διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, σημεία ελεύθερης πρόσβασης wi-fi και σημεία μέτρησης κυκλοφοριακής ροής.

led3a

odfil

Σχόλια