Date2

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 05:35:54

rss

αναζήτηση

makripano

Οι «αλλαγές» στους δήμους της βορειοανατολικής Αττικής και ο... αττικάρχης Χρήστος Σπίρτζης!

Αλλάξτε μέγεθος

spirtzis dimoi va

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της βορειοανατολικής Αττικής με αφορμή τη φημολογία που υφέρπει εδώ και 15 περίπου ημέρες για αλλαγές, ενοποιήσεις και «μετακομίσεις» περιοχών στο πλαίσιο του «Κλεισθένη 2».

Όπως όμως προκύπτει από επαφή του notioanatolika.gr με το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα τέσσερις μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

«Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρή αναστάτωση σε πλήθος δήμων όχι μόνο της βορειοανατολικής Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας και δεν το επιθυμούμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές για να προσθέσουν ότι «οι όποιες αλλαγές με στόχο την καλύτερη λειτουργία των δήμων θα σχεδιαστούν και θα προχωρήσουν μετά τις δημοτικές εκλογές».

Μάλιστα οι αλλαγές αυτές θα αφορούν δήμους κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας αφού έγινε κατανοητό ότι η πρακτική «ένας δήμος – ένα νησί», ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα από αυτά τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, δεν λειτουργεί προς όφελος των πολιτών αλλά και των ίδιων των Ο.Τ.Α..

Επανέλαβαν δε ότι παρά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τα τραγικά γεγονότα εξαιτίας της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου αλλά και τα όσα συμβαίνουν με τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού, δεν δημιουργούν ζητήματα για αλλαγές στη βορειοανατολική Αττική.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς ξεκίνησε η σχετική φημολογία - σεναριολογία και πού και σε ποιούς οφείλεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, όλα ξεκίνησαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής Αν. Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, λίγο μετά τα Θεοφάνεια, σε ταβέρνα του Γραμματικού, με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι αντιτίθενται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου Μαραθώνα.

Στη συνάντηση εκείνη λοιπόν ο κ. Σπίρτζης, έχοντας ακούσει σχετικούς «σχεδιασμούς» του παρελθόντος οι οποίοι προέρχονταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά είχαν υιοθετηθεί και από συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ενδιαφέρον και μάλιστα επεσήμανε στους παρισταμένους στη συνάντηση ότι μπορεί να καταφέρει να αλλάξει τα αυτοδιοικητικά δεδομένα στη βορειοανατολική Αττική.

Έτσι έκανε λόγο για ενοποίηση των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα με παράλληλη «μεταφορά» του Βαρνάβα και του Γραμματικού στον Δήμο Ωρωπού!

Στήριξε μάλιστα την άποψή του αυτή στο ότι έπρεπε το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς να ανήκουν σε έναν δήμο (σ.σ.: σήμερα το Μάτι ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα και ο Ν. Βουτζάς στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου) διότι έτσι θα υπήρχαν σοβαρότατα οικονομικά οφέλη για τις καμένες περιοχές και θα εξασφαλίζονταν υψηλότερα κονδύλια!

Παράλληλα με τη μεταφορά του Γραμματικού (και του Βαρνάβα) στον Δήμο Ωρωπού θα άλλαζαν τα δεδομένα και στη χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ, προς όφελος, όπως υποστήριξε, των κατοίκων του Γραμματικού.

Τα μέλη της ομήγυρης άκουσαν τις απόψεις του κ. Σπίρτζη – ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι είχε και σχετική επαφή όχι με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση αλλά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη – και από εκεί και πέρα η... διάδοση των «αλλαγών» ήταν περισσότερο από σίγουρη με... εμπλουτισμό μάλιστα των σεναρίων.

Παρά το γεγονός ότι ήδη είχε αρχίσει η αναστάτωση, αφού στον «χορό» μπήκαν και οι Δήμοι Παλλήνης και Σπάτων – Αρτέμιδας με το Πικέρμι να αποτελεί «μήλον της έριδος» για πολλούς Ο.Τ.Α. της περιοχής και κυρίως για τους νυν δημάρχους τους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η... υιοθεσία του θα άλλαζε τα εκλογικά δεδομένα υπέρ τους.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η... κινητοποίηση του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας, Δημήτρη Μάρκου ο οποίος στο ενδεχόμενο προσθήκης του Πικερμίου στον δικό του δήμου έβλεπε ένα σωσίβιο προκειμένου να αναστρέψει την πορεία ήττας του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ή ο τρόπος που αντιμετώπισε τις «εξελίξεις» ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς ο οποίος θεωρούσε ότι θα είχε το πάνω χέρι σε περίπτωση ενοποίησης της Ραφήνας με τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα αφού θα εκμεταλλευόταν διπλά την καλή, όπως θεωρεί και ο ίδιος, παρουσία του στη διάρκεια των τραγικών ωρών της 23ης Ιουλίου.

Έτσι ή αλλιώς όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί οπότε όλοι οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να προσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα ενώ ο κ. Σπίρτζης απλά κατάφερε για μιαν ακόμη φορά να κάνει... εντύπωση.

Τώρα πώς θα αντιμετωπίσει μια μη πραγματοποίηση του σεναρίου που εξύφανε, αυτό είναι κάτι διαφορετικό όχι όμως και τόσο ξένο για τον ίδιο εάν ληφθεί υπόψη η ιστορία της ένταξης της Μακρονήσου στον Δήμο Λαυρεωτικής η οποία τελικά δεν ευδοκίμησε, παρότι την είχε ευαγγελιστεί, διότι έφταιγαν άλλοι!

Διαβάστε σχετικά: Τα πάνω – κάτω σε 5 δήμους της ΒΑ Αττικής εξαιτίας της τραγωδίας σε Μάτι – Ν. Βουτζά και των αντιδράσεων στο Γραμματικό!

Σχόλια