Date2

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 21:20:28

rss

αναζήτηση

makripano

Τα πάνω – κάτω σε 5 δήμους της ΒΑ Αττικής εξαιτίας της τραγωδίας σε Μάτι – Ν. Βουτζά και των αντιδράσεων στο Γραμματικό!

Αλλάξτε μέγεθος

attikh

Σε εξέλιξη βρίσκεται σχεδιασμός της κυβέρνησης, σε συνεργασία πάντα με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να... υπερφαλαγγιστούν οι αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό!

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr οι οποίες προέρχονται τόσο από αυτοδιοικητικές όσο και από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε... μεταφορές δημοτικών ενοτήτων στη βορειοανατολική Αττική οι οποίες δημιουργούν ζητήματα σε πέντε συνολικά δήμους και συγκεκριμένα σε αυτούς του Ωρωπού, του Μαραθώνα, της Παλλήνης, της Ραφήνας και των Σπάτων – Αρτέμιδας!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι όποιες αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της περιοχής μεθοδεύονται λίγους μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου προκειμένου να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και κυρίως να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την ανακολουθία της κας Δούρου στο θέμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

«Εμπνευστής» του σχεδιασμού είναι ο «αττικάρχης», πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ενώ φέρεται να μην έχει καμία αντίρρηση ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης όπως βέβαια και η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των αλλαγών του «Κλεισθένη 2» που αποτελεί συμπλήρωμα στον «Κλεισθένη 1» και ο οποίος είχε προαναγγελθεί ακόμη από τον προκάτοχο του κ. Χαρίτση, Πάνο Σκουρλέτη.

Οι αλλαγές στους δήμους της ΒΑ Αττικής θα συνοδευθούν από αλλαγές σε άλλους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα αυτούς μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά στα οποία θεωρείται ότι ο ενιαίος δήμος σε ολόκληρο νησί δεν ευδοκίμησε.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του notioanatolika.gr τα σενάρια είναι πολλά και για τα περισσότερα από αυτά κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί των πέντε δήμων δηλώνουν άγνοια αφού ουδείς τους έχει ενημερώσει επισήμως ενώ στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ο αιφνιδιασμός τους ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

Στα σενάρια λοιπόν αυτά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Πικέρμι θα... μεταφερθεί από τον Δήμο Ραφήνας είτε σε αυτόν της Παλλήνης είτε σε αυτόν των Σπάτων – Αρτέμιδας. Μάλιστα διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο του... εμπλουτισμού των Σπάτων Αρτέμιδας «παίζει» μετά από σχετικό αίτημα του δημάρχου Δημ. Μάρκου ο οποίος θεωρεί ότι η ένταξη του Πικερμίου στον δικό του δήμο θα του αναπληρώσει τις σοβαρότατες εκλογικές απώλειες που έχει υποστεί από την τετραετή διοίκησή του.

Ο λόγος της «μεταφοράς» του Πικερμίου έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη των αλλαγών που αναμένονται δηλαδή με τη δημιουργία ενός δήμου που θα περιλαμβάνει τόσο τη Ραφήνα όσο και τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα αλλά και, ενδεχομένως, το Γραμματικό!

Στόχος της δημιουργίας ενός νέου δήμου με τις παραπάνω περιοχές (μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ονομάζεται Δήμος Μαραθώνα με πρωτεύουσα τη Ραφήνα), είναι η ενοποίηση των καμμένων περιοχών σε Μάτι και Νέο Βουτζά (ανήκουν μέχρι τώρα το μεν Μάτι στον Δήμο Μαραθώνα ο δε Ν. Βουτζάς στον Δήμο Ραφήνας) ώστε η αντιμετώπιση των προβλημάτων να είναι ενιαία αλλά και διότι η εξασφάλιση κονδυλίων θα είναι πιο εύκολη!

Παράλληλα όμως και εφόσον το Γραμματικό παραμείνει στον νέο αυτό δήμο, ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της περιοχής θα δεχθεί πλέον και τα σκουπίδια της Ραφήνας με αποτέλεσμα να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη... οντότητα.

Άλλο σενάριο αναφέρει ότι το Γραμματικό θα... παραχωρηθεί μαζί με τον Βαρνάβα στον Δήμο Ωρωπού με μοναδικό σκοπό να «σπάσει» η αντίδραση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ καθώς ο μεν Ωρωπός είναι μακριά οι δε πολίτες του νυν Δήμου Μαραθώνα δεν θα εμπλέκονται πλέον στο ζήτημα!

Κάτι τέτοιο βέβαια θα διαφοροποιήσει πλήρως τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια που ευαγγελίζεται η κα Δούρου εκτός εάν στις προθέσεις της είναι να μεταφέρει εκεί τα σκουπίδια εκτός του Δήμου Μαραθώνα (όπως ισχυρίζεται) και του Δήμου Ωρωπού!

Το ποιό από τα σενάρια αυτά θα ευδοκιμήσει είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί αφού η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου του «Κλεισθένη 2», εντός του Φεβρουαρίου ώστε να έχει γίνει νόμος μέσα στον ίδιο μήνα, δεδομένου ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, άρα θα υπάρχει χρόνος μόλις των τριών μηνών.

Κάτι που δεν φαίνεται να την ενοχλεί αφού έτσι και τις πολλές αντιδράσεις θα αποφύγει αλλά και θα ικανοποιήσει τους όποιους πολιτικούς φίλους της – αυτοδιοικητικούς της βορειοανατολικής Αττικής.

Σχόλια