Date2

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 10:29:42

rss

αναζήτηση

makripano

Οι 6+1 μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου Μαρκοπούλου!

Αλλάξτε μέγεθος

dimarx ipops

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες των υποψηφίων δημάρχων Μαρκοπούλου παρά το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές απέχουν πέντε και πλέον ολόκληρους μήνες!

Μάλιστα οι διεργασίες έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε οι κυριότεροι από τους υποψηφίους δημάρχους να κάνουν λόγο για εξασφάλιση του μεγαλύτερου αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων τους.

Σημειώνεται ότι ένα ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο οιουδήποτε συνδυασμού στον Δήμο Μαρκοπούλου θα πρέπει να περιλαμβάνει 40 υποψηφίους αφού το δημοτικό συμβούλιο αριθμεί 27 μέλη με το 40% να απαρτίζεται από γυναίκες.

Παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο νόμος «Κλεισθένη», για να εκλέξει κάποιος συνδυασμός δημοτικό σύμβουλο, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό, τουλάχιστον, 3,70% αφού αυτό είναι το εκλογικό μέτρο.

Γίνεται κατανοητό δηλαδή ότι και στον συγκεκριμένο δήμο, όπως και σε πλείστους άλλους, θα είναι απαραίτητη η σύμπραξη δύο ή περισσοτέρων συνδυασμών προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία την επόμενη ημέρα των εκλογών αφού μπορεί να έχει εκλεγεί δήμαρχος όμως δεν θα έχει στο δημοτικό συμβούλιο την απαραίτητη πλειοψηφία (εν προκειμένω των 14 συμβούλων) προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον νόμο «Κλεισθένη», η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς, στις εκλογές του 2014, θα ήταν εντελώς διαφορετική. Πιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός του Σ. Μεθενίτη δεν θα εξέλεγε 16 συμβούλους αλλά μόλις 8 ενώ πιο ωφελημένοι θα έβγαιναν κάποιοι από τους υπόλοιπους υποψηφίους δημάρχους.

Ο δεύτερος Κ. Αλλαγιάννης θα εξέλεγε 6 έναντι των 4 που τελικά εξέλεξε, ο Κ. Μεθενίτης 3 έναντι των 2 που εξέλεξε, ο Γ. Αδάμος επίσης 3 έναντι των 2 που κέρδισε, ο Λ. Μπέης θα παρέμενε στους 2, η Θ. Μπέη στον 1 ενώ θα εξέλεγαν συμβούλους (από έναν) τόσο ο Ανδρ. Συλλελόγλου όσο και η Ειρ. Καρρά.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι μπορεί ο προεκλογικός αγώνας να είναι ιδιαίτερα σκληρός, όμως το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων δημάρχων θα είναι ιδιαίτερο προσεκτικό στις αντιπαραθέσεις του αφού μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί την επόμενη μέρα με κάποιον από τους μέχρι πρότινος «αντιπάλους» του.

Ονόματα και... προσδοκίες

Και ενώ το αυτοδιοικητικό σκηνικό διαμορφώνεται, οι υποψήφιοι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου φαίνεται τελικά ότι θα είναι σε αριθμό όσοι και στις εκλογές του 2014, δηλαδή επτά.

Ο νυν δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης θα αποχωρήσει από τη δημαρχία κατευθυνόμενος προς το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

Ο Κώστας Αλλαγιάννης, ο οποίος ήταν ο μεγάλος... χαμένος του 2014 έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταφέρει να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του, 30 – 32 υποψηφίων.

Από τους «μνηστήρες» των προηγούμενων εκλογών μόνο δύο φαίνεται να επανέρχονται και συγκεκριμένα οι Γ. Αδάμος και Ανδρ. Συλλελόγλου.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Αδάμο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν να έχει χάσει τη δυναμική που είχε αναπτύξει μετά τις εκλογές του 2010 και το ποσοστό του 11,89% που είχε συγκεντρώσει το 2014 μοιάζει πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

Ο κ. Συλλελόγλου από την πλευρά του θα είναι – και πάλι – ο υποψήφιος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς ευνοείται από τον νόμο «Κλεισθένη».

Δεν θα είναι υποψήφιοι οι Κώστας Μεθενίτης, Λεωνίδας Μπέης (εξέδωσε μάλιστα σχετική ανακοίνωση το πρωί της Τρίτης 18/12) , Θάλεια Μπέη και Ειρήνη Καρρά εκτός εάν κάποιος από αυτούς ανακρούσει πρύμναν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πέραν των παραπάνω ονομάτων υπάρχουν και κάποια «νέα» τα οποία όμως αφορούν έμπειρους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι έχουν κάνει τη δική τους πορεία στον δημόσιο βίο του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη.

Πρόκειται, με αλφαβητική σειρά, για τους Χρήστο Δρίτσα, Μαρίκα Μαντάλα και Γιάννη Πολίτη.

Ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστος Δρίτσας ήταν ο πρώτος που εξεδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία και μάλιστα πληροφορίες τον θέλουν να έχει καταφέρει να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του, μέχρι στιγμής με περισσότερους από 30 υποψηφίους.

Η αντιδήμαρχος, επί διοίκησης Φ. Μαγουλά, Μαρίκα Μαντάλα ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της στις 24 Νοεμβρίου ενώ πληροφορίες τη θέλουν να έχει ήδη «κλείσει» 25 έως 30 υποψηφίους και να αναζητεί κυρίως άνδρες για να στελεχώσει τις υπόλοιπες θέσεις.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιάννης Πολίτης, επίσης έμπειρος αυτοδιοικητικός, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 2 Νοεμβρίου και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ξεπεράσει τους 30 υποψηφίους στην προσπάθειά του να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του.

Ερώτημα τέλος παραμένει ακόμη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κατεβάσει υποψήφιο στον Δήμο Μαρκοπούλου και μάλιστα ακούγεται το όνομα της Ελένης Κανελλοπούλου, χωρίς όμως επισήμως να έχει ανακοινωθεί κάτι.

Όλες οι παραπάνω υποψηφιότητες και ιδιαίτερα αυτές των κ.κ. Αλλαγιάννη, Δρίτσα, Μαντάλα και Πολίτη – οι οποίες θεωρούνται και οι επικρατέστερες μεταξύ του συνόλου των «μνηστήρων» - κάνουν σαφές ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ιδιαίτερα σκληρός αφού τα πρώτα στοιχεία από μετρήσεις που διαρρέονται και τις οποίες έχουν παραγγείλει κάποιοι από τους υποψηφίους, τους φέρνουν περίπου ισοδύναμους με διαφορές της τάξης του 1% τον έναν από τον άλλο.

Κάτι που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί θεαματικά – εκτός εξαιρετικού απροόπτου - μέχρι την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Βέβαια οι πέντε μήνες που απομένουν είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος και σίγουρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα προσπαθήσουν να τον διανύσουν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να είναι μεταξύ των δύο που θα κόψουν το νήμα της πρώτης Κυριακής.

Όσο για τη δεύτερη Κυριακή και ποιός είναι δυνατόν να εκλεγεί τελικά δήμαρχος Μαρκοπούλου, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει και η παραμικρή, έστω, υπόθεση!

Σχόλια