Date2

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 17:43:10

rss

αναζήτηση

makripano

Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας: Τοπίο στην ομίχλη ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019!

Αλλάξτε μέγεθος

dimekl spatart

Επτά περίπου μήνες πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών (τον Μάιο του 2019) και το τοπίο στο αυτοδιοικητικό σκηνικό των Σπάτων και της Αρτέμιδας, δείχνει να είναι ομιχλώδες.

Σαφώς τον πρώτο λόγο έχει ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου ενώ οι διεργασίες για ενδεχόμενες υποψηφιότητες ολοένα και εντείνονται.

Υπό διαφορετικές συνθήκες ο κ. Δημ. Μάρκου θα μπορούσε να είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών όμως η στάση που έχει κρατήσει στη διάρκεια της θητείας του, προκαλεί πολλά ερωτήματα και απορίες για το κατά πόσον θα καταφέρει να μην βγει δεύτερος ακόμη κι αν... τρέξει μόνος του.

Με δεδομένες τις αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από την παράταξή του, ο κ. Δ. Μάρκου προσπαθεί να περιφρουρήσει τις εκλογικές δυνάμεις του στα Σπάτα αφού φαίνεται να έχει κατανοήσει και ο ίδιος ότι οι απώλειες που έχει υποστεί στην Αρτέμιδα είναι δυνατόν να διαφοροποιήσουν άρδην το σκηνικό ενθουσιασμού που γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί από το περιβάλλον του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στη διάρκεια της θητείας του έριξε το βάρος του στα Σπάτα και όχι στην Αρτέμιδα, προκαλώντας μάλιστα κάποιους να επισημάνουν καυστικά ότι “τα Σπάτα είναι πιο κοντά στο Πικέρμι όπου κατοικεί ο δήμαρχος”!

Η παράταξη του κ. Δημ. Μάρκου άλλωστε, την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014, είχε κατορθώσει να λάβει μόλις το 26% των ψήφων των πολιτών της Αρτέμιδας έναντι του 46% των ψήφων των πολιτών των Σπάτων.

Παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι παρά το 33% του πρώτου γύρου των ίδιων εκλογών, οι κάθε είδους δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν ποσοστό το οποίο στην καλύτερη περίπτωση να ξεπερνά το 24 – 25%.

Πολύ απλά δηλαδή οι απώλειες της παράταξής του στην Αρτέμιδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν θεαματικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει χάσει ένα ικανό ποσοστό των δυνάμεων του και στα Σπάτα.

Το εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ η πτώση των ποσοστών και των θετικών εντυπώσεων χρεώνονται αποκλειστικά στον κ. Δ. Μάρκου, δεν συμβαίνει το ίδιο με στενούς συνεργάτες του οι οποίοι στην πορεία τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέδειξαν τις ικανότητές τους και συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κρατηθεί η διοίκηση του δήμου σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο.

Με άλλα λόγια οι όποιες απώλειες χρεώνονται αποκλειστικά στον τρόπο που λειτουργεί και ενεργεί ο ίδιος ο κ. Δημ. Μάρκου, γεγονός που έχει δημιουργήσει, όπως λέγεται, αρκετές γκρίνιες στο εσωτερικό της παράταξής του.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προσπάθειά του να βρεθεί πιο κοντά, πολιτικά, με τους, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ιδεολογικούς αντιπάλους του (δεν είναι τυχαίο αυτό που διαδίδουν ακόμη και άτομα του περιβάλλοντός του ότι δηλαδή στις περιφερειακές εκλογές θα στηρίξει την κα Ρένα Δούρου), δημιουργεί απαισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Και ενώ ο νυν δήμαρχος βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή της πτώσης, οι πολίτες των Σπάτων και της Αρτέμιδας, διερωτώνται ποιά προσωπικότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες απεμπλοκής τους από τη στάσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η Άννα Ραφτοπούλου

Η κα Άννα Ραφτοπούλου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πάλι υποψήφια όμως το ζήτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον εαυτό της και το 18,5% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές.

Η δύναμή της στην Αρτέμιδα είναι σαφής (άλλωστε τα 2/3 των ψήφων της από εκεί προήλθαν το 2014) όμως δεν φαίνεται να έχει κάποιο έρεισμα τέτοιο που θα τη βοηθήσει να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις περισσότερων Σπαταναίων.

Ίσως μάλιστα αυτό να είναι το... μυστικό της, δηλαδή αν αυξήσει την επιρροή της παράταξής της στα Σπάτα τότε θα αποτελέσει ουσιαστικότατη απειλή για τον κ. Δημ. Μάρκου.

Το ενδεχόμενο εξάλλου ένταξης στην παράταξή της, δημοτικών συμβούλων που είχαν εκλεγεί με τον νυν δήμαρχο, σίγουρα της δίνει μια ώθηση χωρίς όμως να είναι αρκετή γα να τον ξεπεράσει.

Το ΚΚΕ

Τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται σίγουρα δημιουργούν εντυπώσεις όμως εκτός του κ. Νίκου Δάρδαλη της προσκείμενης στο ΚΚΕ Λαϊκής Συσπείρωσης, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά γι' αυτά.

Με δεδομένα πάντως τα αποτελέσματα του 2014 το ΚΚΕ φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις ακόμη και δεύτερη ή, υπό συνθήκες, και τρίτη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα σημαντικό ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι τί θα αποφασίσει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αφού όλα δείχνουν ότι η κα Ευαγγελία Ντελάκη δεν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Με δεδομένη την κατάσταση όμως που επικρατεί συνολικότερα για το κυβερνών κόμμα, η όποια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί παρά μόνο εφόσον φθάσουμε πολύ κοντά, χρονικά, στη διενέργεια των εκλογών.

Και βέβαια υπάρχει και κάτι ακόμη που σίγουρα μπορεί να διαφοροποιήσει τους συσχετισμούς όχι υποχρεωτικά υπέρ του κ. Δημ. Μάρκου αφού μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο.

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον κο Δημ. Μάρκου στη λογική της άποψης που έχει επικρατήσει στο κεντρικό κόμμα και σύμφωνα με την οποία η Κουμουνδούρου θα στηρίξει ήδη εκλεγμένους δημάρχους θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να έχει σημαντικό μερίδιο στον χρωματισμό του χάρτη της Ελλάδας το βράδυ της Κυριακής των εκλογών!

Άλλωστε η καλή σχέση του κ. Δημ. Μάρκου με την κα Ρ. Δούρου δημιουργεί προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Οι υπόλοιποι

Πρόσφατα ακούστηκε το όνομα του πρ. δημάρχου Αρτέμιδας, Γιώργου Κασίμη. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ τη διάθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με δεδομένο μάλιστα ότι οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει από την Αρτέμιδα θα τον βοηθήσουν να ξεκινήσει από αρκετά ψηλά τη μάχη των ποσοστών.

Μάλιστα λέγεται ότι η δύναμή του είναι καταγράψιμη σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ή θα παρουσιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την τελική απόφαση για την κάθοδό του βέβαια θα λάβει ο ίδιος και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις γιορτές.

Μία ακόμη υποψηφιότητα που φημολογείται είναι και αυτή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Χρήστου Ποθουλάκη, η οποία όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει, αυτή τη στιγμή, μετρήσιμο αριθμό προτιμήσεων τόσο στα Σπάτα όσο και στην Αρτέμιδα.

Παρά ταύτα βέβαια η πληθωρική προσωπικότητα του κ. Ποθουλάκη δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να ελπίζει για την είσοδό του, με αξιώσεις, στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το τοπίο είναι περισσότερο από ποτέ ομιχλώδες. Η αδυναμία του κ. Δημ. Μάρκου να πείσει, η απόφαση του τέως δημάρχου Χρ. Μάρκου να μην είναι και πάλι υποψήφιος, ο προβληματισμός για την κα Άννα Ραφτοπούλου αλλά, τελικά, και το σύστημα της απλής αναλογικής που καθιερώθηκε με τον νέο νόμο που φέρει το όνομα του Κλεισθένη, φαίνεται να δημιουργούν αρκετό χώρο στο εκλογικό σώμα των Σπάτων και της Αρτέμιδας για να υπάρξει μια άλλη πρόταση με μια άλλη, πιο ουσιαστική, λύση.

Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιό πρόσωπο θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει από το τέλμα έναν δήμο ο οποίος θα μπορούσε μέσα σε χρόνια κρίσης να κάνει την υπέρβαση αλλά τελικά δεν το κατάφερε!

Σχόλια