Date2

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 09:44:35

rss

αναζήτηση

makripano

Καθολική η αντίδραση και των Μεγαριτών στις προθέσεις κυβέρνησης - Δούρου για χωματερή στην περιοχή τους!

Αλλάξτε μέγεθος

megara xyty

Σε αναβρασμό βρίσκεται και η κοινωνία των Μεγάρων τα οποία επίσης μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τσίπρα και της διοίκησης Δούρου για τη δημιουργία χωματερής κοντά στην πόλη η οποία θα δεχθεί το 1/3 περίπου των απορριμμάτων της Ατττικής!

Οι εξελίξεις ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας της μεγάλης αυτής πόλης της Δυτικής Αττικής και για τον λόγο αυτό συνεδρίασε εκτάκτως, την Τετάρτη και την ίδια ακριβώς ώρα με το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας και το δημοτικό συμβούλιο Μεγαρέων.

Στη διάρκειά του, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του enimerosi-news.gr, σύσσωμο το συμβούλιο και όσοι πολίτες παρευρέθηκαν στάθηκαν απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΥ και αναμένονται νέες κινήσεις αντιδράσεων, με κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατεπείγουσα συνεδρίαση δεν παρευρέθηκαν οι βουλευτές της περιοχής, παρότι είχαν προσκληθεί.

Όπως αναφέρθηκε από πλευράς της διοίκησης του δήμου, δεν είχε γίνει διαβούλευση, δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία της μελέτης για τον ΧΥΤΥ στα Μέγαρα και ο δήμος θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο δημιουργίας του εφόσον προϋπήρχε κατατεθειμένο και σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από τον Δήμο Μεγαρέων για διαχείριση των απορριμμάτων του μόνο, και όχι του 1/3 της Αττικής, όπως θα προβλέπεται στον ΧΥΤΥ. Μάλιστα το σχέδιο του δήμου που είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια προέβλεπε διαλογή και βιοεπεξεργασία.

«Δεν είναι μόνο τα στοιχεία της φύσης που μας χτυπούν ανελέητα, ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μεγαρέων. Είχαμε πλημμύρες, πυρκαγιές, μας έρχονται και άλλα προβλήματα, μη αναμενόμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε με τα προβλήματα των ευάλωτων περιοχών.

Έχουμε την άποψη που έχουμε εκφράσει και έχουμε πάρει και ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ο κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Είμαστε οι πρώτοι που συντάξαμε σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Από το 2015 δεν έχει προχωρήσει τίποτα για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου που για να υλοποιηθεί χρειάζεται χρηματοδότηση από την πολιτεία, την περιφέρεια, το υπουργείο.

Αυτό που είχαμε προτείνει στο σχέδιο που είχαμε συντάξει και είχαμε υποβάλει στην περιφέρεια είναι δημιουργία πράσινων σημείων σε όλους τους δήμους, μια μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, έχουμε έτοιμη τη μονάδα της ΔΕΜ και μία μονάδα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων που είχε προσφερθεί η Ελευσίνα να γίνει στην περιοχή της.

Όταν γίνουν όλα αυτά, διαλογή στην πηγή, ανακυκλώσιμα υλικά σε άλλη πορεία, βιοαπόβλητα σε άλλη πορεία, τα υπόλοιπα πάνε σε εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και όλα τα υπόλοιπα πάνε στο ΧΥΤΥ. Το λογικό είναι ότι έπρεπε να προηγηθούν όλα αυτά, να γίνουν όλες αυτές οι μονάδες και μετά να ψάχνουμε για τον ΧΥΤΥ.

Επαφές είχαμε κάνει πολλές με τον ΕΔΣΝΑ, εκ του νόμου έχει την αρμοδιότητα, προκειμένου να ξεκινήσουμε. Και προέκυψε ξαφνικά και αναίτια ότι στα Μέγαρα θα γίνει ΧΥΤΥ στο νταμάρι Σταμέλου. Υπάρχει και μια δημοσίευση του ΕΔΣΝΑ που αναφέρει ως «εικαζόμενη» την δημιουργία ΧΥΤΥ.

Πότε ξεκίνησε αυτή η διαβούλευση για να έχει τελειώσει και να πάρουν απόφαση; Μια διαβούλευση που δεν έχει ξεκινήσει τελείωσε; Κληθήκαμε να υποβάλουμε προτάσεις; Διαβούλευση σημαίνει καλείται ο Δήμος για αυτά που σχεδιάζει. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Βλέπουμε τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν αποφάσεις για ΧΥΤΥ… Νομίζω ότι αυτό που θα διατρανώσουμε είναι δεν θα αφήσουμε να περάσει, δεν θα γίνει ΧΥΤΥ στα Μέγαρα».

«Έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν στον οποιονδήποτε σχεδιασμό, συνέχισε ο Γρ. Σταμούλης, ότι η περιοχή μας είναι επιβαρυμένη όχι μόνο από φυσικές καταστροφές, αλλά ο δήμος μας είναι επιβαρυμένος περιβαλλοντικά. Δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Έχουμε τον αγωγό φυσικού αερίου έχουμε την πυρηνική βόμβα, τη Ρεβυθούσα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση σε μια περιοχή που φαίνεται πεντακάθαρα από την εθνική οδό, που προστατεύεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ένας νόμος κόντρα σε έναν άλλο.

Ναι, να διαχειριστούμε τα σκουπίδια τα δικά μας, όμως. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το 33% της Αττικής. Γιατί σχεδιάζουν 3 ΧΥΤΥ, ένα Γραμματικό, ένα Κορωπί, ένα Μέγαρα. γιατί οι άλλοι είναι οι κυριλάτοι; Στο Αιγάλεω, στο Χαϊδάρι δεν υπάρχει βουνό; Όλα εμείς θα τα υφιστάμεθα; Με τίποτα δεν θα γίνει. Να κάνουμε μονάδα να υποστούμε ό, τι μας αναλογεί από τη διαχείριση των δικών μας σκουπιδιών και όχι για το 1/3 της Αττικής.

Αν ο ιδιοκτήτης, ο κ. Σταμέλος πει δεν διαθέτω το νταμάρι δεν θα γίνει τίποτα. Αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη θέληση του ιδιοκτήτη. Εμείς θα το παλέψουμε με κάθε τρόπο, ΧΥΤΥ στα Μέγαρα δεν γίνεται. Πρέπει να είμαστε ο πρώτος Δήμος με σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εγκρίθηκε από τον ΕΔΣΝΑ. Δεν θέλουμε το 1/3 της Αττικής και υπ’ όψιν όλη η Δυτική Αττική δεν αντιπροσωπεύει το ¼ της Αττικής και θέλουν να δεχθούμε το χειρότερο υλικό από όλα τα απορρίμματα, τα υπολείμματα που δέχεται ο ΧΥΤΥ; Δεν μπορεί να μας λένε το ξέρατε. Εμείς ξεκινάμε τη διαβούλευση όταν κληθούμε να εκφράσουμε θέσεις και απόψεις».

Αντίθετος με ΕΔΣΝΑ - Δούρου και κυβέρνηση και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής 

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου (κάτω φωτό) ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα «εμφανίστηκαν» χωρίς ουδείς να γνωρίζει και υποστήριξε ότι «Η Περιφέρεια Αττικής ψήφισε ένα νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α, έναντι της ταφής τους στο Δήμο Φυλής, που απαγορεύεται πλέον και θεσμικά.

«Δεν μπορεί να γίνει κάτι με καπέλο χωρίς να ξέρει η τοπική κοινωνία, πρόσθεσε στη συνέχεια. Και εκεί θα τοποθετηθεί κάθε δήμος. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Το θέμα ουσίας είναι ότι 60 χρόνια ό,τι σκουπίδια είχαμε το βάζαμε στον κάδο απορριμμάτων, ερχόταν η σκουπιδιάρα και τα έριχνε στη Φυλή και έγινε αυτό το τεράτωμα.

Το δεδομένο που έχουμε είναι ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης πέθανε. Ποιον τρόπο διαχείρισης προτείνετε; Ο ΧΥΤΥ θα λαμβάνει μόνο τα υπολείμματα που δημιουργούνται μετά την ανακύκλωση».

vassiliou antiperif

Διαβάστε επίσης: Δημ. Συμβούλιο Κρωπίας: Ούτε βήμα πίσω για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής! (Βίντεο)

Σχόλια