Date2

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 20:45:06

rss

αναζήτηση

makripano

Αποχέτευση παραλίων Σαρωνικού: Εισήγηση Σωφρόνη με νουθεσίες προς Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη και προεξόφληση της απόφασης της Παιανίας!

Αλλάξτε μέγεθος

saronik ds xam

Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού, γυρνώντας την πλάτη στην αυτοδιοικητική αλληλεγγύη έκαναν δεκτή την εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Σωφρόνη για μεταφορά των δικών τους λυμάτων στους... γείτονες και συγκεκριμένα την απορροή τους στη Χαμολιά, αφού φαίνεται ότι ο Σαρωνικός κόλπος επιβάλλεται να είναι πιο καθαρός από τον Ευβοϊκό αν θυμηθεί κανείς το κατηγορηματικό τους «όχι» στη λύση της δημιουργίας ΚΕΛ στην περιοχή της Γερακίνας της Π. Φώκαιας που είχε προταθεί προ ετών!

Πιο απλά η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Σαρωνικού επιβεβαίωσε με έναν τρόπο άκρως πανηγυρικό μία από τις παθογένειες των Νεοελλήνων σύμφωνα με την οποία «η αυλή του γείτονα είναι το καλύτερο μέρος για να πετάμε τα δικά μας σκουπίδια»!

Επιπροσθέτως η απόφαση αυτή απέδειξε ότι η συνοχή των δήμων των Μεσογείων αποτελεί, ακόμη, όνειρο θερινής νυκτός και βέβαια η εξαφάνισή της ανοίγει την κερκόπορτα της άλωσης - με πλείστους τρόπους και από κάθε λογής επιτήδειους – ποικίλων σχεδιασμών και μεθοδεύσεων σε βάρος των κατοίκων της περιοχής!

Παράλληλα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης με δύο κινήσεις που κατέρριψαν τα περί αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας όλων των δήμων, απήθυνε αφενός νουθεσίες προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, αφετέρου προεξόφλησε τη σχετική απόφαση του δημ. συμβουλίου Παιανίας – Γλυκών Νερών για το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των λυμάτων των παραλίων των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας στο ΚΕΛ Παιανίας – Σαρωνικού και στη συνέχεια στον αγωγό της Χαμολιάς!

Στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού και αναφερόμενος στην εξέλιξη που έχει να κάνει με τα λύματα των παραλίων περιοχών της Π. Φώκαιας, της Αναβύσσου, της Σαρωνίδας, του Λαγονησίου, και του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Μαρίνας Κρωπίας, ο κ. Σωφρόνης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελεί μονόδρομο και τελευταία ευκαιρία ώστε να σταματήσει ο εφιάλτης των βόθρων στις παραπάνω περιοχές.

Έριξε το βάρος του στην αναβάθμιση του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου – όπου θα καταλήγουν τα λύματα των προαναφερθεισών περιοχών – σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας ισχυριζόμενος ότι «το νερό που θα καταλήγει στον αποδέκτη της Χαμολιάς θα είναι μειωμένο κατά 80 – 100%»!

Εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του στον δήμαρχο Δημ. Κιούση και σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας για την ομόφωνη απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.

Η προεξόφληση της απόφασης της Παιανίας

Ιδιαίτερη σημασία έχουν όμως δύο σημεία της εισήγησης του κ. Σωφρόνη. Το πρώτο έχει να κάνει με την προεξόφληση της θετικής – για τις μεθοδεύσεις των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας και της ΕΥΔΑΠ – απόφασης από πλευράς του δημοτικού συμβουλίου Παιανίας – Γλυκών Νερών.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον προβληματισμό που έχει εκφράσει η δημοτική αρχή Παιανίας ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπάρξει σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση η οποία διεξαγόταν την ίδια περίπου ώρα με αυτή του Δήμου Σαρωνικού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οι... νουθεσίες προς τον Δήμο Μαρκοπούλου

Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Σαρωνικού στάθηκε με εμφαντικό τρόπο στη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Μαρκοπούλου, του οποίου μάλιστα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του αναμένεται να συζητήσουν την εξέλιξη αυτή σε ειδική μονοθεματική συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής (28 Σεπτεμβρίου).

Ο κ. Σωφρόνης ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους «φίλους» του Δήμου Μαρκοπούλου: «Υπάρχουν κάποιες φοβίες και αντιδράσεις. Χωρίς να κάνω υποδείξεις, έχουμε τον αποδέκτη της Χαμολιάς ο οποίος έχει σχεδιαστεί να μπορεί να πάρει κάποια κυβικά επεξεργασμένου νερού από τα ΚΕΛ Μαρκοπούλου και Παιανίας – Κορωπίου. Έχουμε μια ευκαιρία αφού καταφέραμε να πείσουμε την ΕΥΔΑΠ να αναβαθμίσει το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας και έτσι να ελαφρύνουμε τον αποδέκτη της Χαμολιάς.

Αυτό θα έπρεπε να χαροποιεί ιδιαίτερα τους φίλους μας του Δήμου Μαρκοπούλου και ενδεχομένως να κοιτάξουν και αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία αφού στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου αποχετεύονται ή σχεδιάζεται να αποχετευθούν οικοδομικά τετράγωνα του Πόρτο Ράφτη. Με την ελάφρυνση αυτή του αποδέκτη (σ.σ.: της Χαμολιάς μέσω της αναβάθμισης του ΚΕΛ Παιανίας – Μαρκοπούλου), και να αποχετεύσουν το σύνολο του Πόρτο Ράφτη.

Εμείς φροντίζουμε και κοπτόμαστε να προστατεύουμε τη θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου αλλά και τη θάλασσα του Ευβοϊκού αφού η θάλασσα είναι μία. Ο Δήμος Μαρκοπούλου το καλύτερο που θα έχει να κάνει είναι να αρπάξει την ευκαιρία και να αποχετεύσει το σύνολο της περιοχής του Πόρτο Ράφτη ώστε να δώσει και εκείνος μια οριστική λύση στην παραλιακή του ζώνη και όχι να ασχολείται με την επέκταση του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου όταν αυτό θα αναβαθμιστεί σε τριτοβάθμιο οπότε όχι επιβάρυνση αλλά ελάφρυνση θα υπάρξει στον αποδέκτη της Χαμολιάς».

Ομοφωνία για τις... αυλές των άλλων

Γύρω στις 9 το βράδυ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού αποφάσισαν να κάνουν ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Σωφρόνη, κάτι απολύτως κατανοητό και αναμενόμενο αφού πλέον το πρόβλημα είχε φύγει από τις δικές τους... αυλές και στο πλαίσιο, πάντα, της διοικητικής αυτοτέλειας που επικαλέστηκε στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Σωφρόνης, μεταφέρθηκε στις αυλές των γειτόνων τους Μαρκοπουλιωτών και Πορτοραφτιωτών!

 Διαβάστε σχετικά: Στον αέρα τα «αντισταθμιστικά» για την επιβάρυνση της Χαμολιάς με τα λύματα των παραλίων των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας! (Έγγραφο)

Σχόλια