Date2

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 21:02:59

rss

αναζήτηση

makripano

Στον αέρα τα «αντισταθμιστικά» για την επιβάρυνση της Χαμολιάς με τα λύματα των παραλίων των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας! (Έγγραφο)

Αλλάξτε μέγεθος

xameggr

Καμία εγγύηση – ουσιαστική και γραπτή – δεν έχει δοθεί, μέχρι στιγμής, από την ΕΥΔΑΠ ότι θα προστατευθούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πόρτο Ράφτη από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα υποστούν λόγω της μεταφοράς των λυμάτων του παραλιακού μετώπου των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας μέσω του αγωγού που καταλήγει στη Χαμολιά!

Μάλιστα ενώ αρχικά είχε λεχθεί, ανεπισήμως, ότι τα... αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν είναι σημαντικά, στη συνέχεια έγινε σαφές ότι αυτά δεν αφορούν την πληττόμενη περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου!

Στα «αντισταθμιστικά» περιλαμβάνοντας αφενός η επιμήκυνση του αγωγού της Χαμολιάς κατά ένα χιλιόμετρο μέσα στη θάλασσα, αφετέρου η δημιουργία μονάδας μικροβιακής επεξεργασίας του αποτελέσματος που θα έβγαινε από το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και το οποίο θα οδηγούνταν σε ταμιευτήρα στον Υμηττό ώστε να εμπλουτίσει, στη συνέχεια, τον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου των Μεσογείων.

Το δεύτερο αυτό «όφελος» είναι σαφές ότι εμμέσως είχε να κάνει με την απορροή στη θάλασσα μέσω του αγωγού της Χαμολιάς αφού όπως υποστηρίζεται το αποτέλεσμα της επεξεργασίας που θα κατέληγε σε αυτή θα ήταν πολύ μικρότερης ποσότητας.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr οι οποίες προέρχονται από αυτοδιοικητικές πηγές των Δήμων Κρωπίας και Μαρκοπούλου, δεν υπάρχει καμία δεσμευτική επιβεβαίωση των παραπάνω ενώ μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας έχει ήδη αποδεχτεί την προοπτική της μεταφοράς των λυμάτων στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου!

Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει είναι ένα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ με ημερομηνία 30 Αυγούστου 2018 στο οποίο η Εταιρεία αναφέρεται εντελώς θολά τόσο στην επιμήκυνση του αγωγού ώστε και στην εκμετάλλευση του αποτελέσματος της επεξεργασίας του ΚΕΛ για την άρδευση.

«Η αναγκαιότητα της επιμήκυνσης του θαλάσσιου αγωγού διάθεσης του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου μπορεί να υποστηριχθεί εφόσον τεκμηριώνεται από τα απαραίτητα τεχνικά και επιστημονικά στοιχεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου, κάνοντας σαφές ότι το όλο θέμα είναι στον αέρα.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης το εξής: «Για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών η αξιοποίηση του ανακτημένου νερού αποτελεί στρατηγική επιλογή μας (σ.σ.: της ΕΥΔΑΠ) για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των προς κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην Ανατολική Αττική, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος». Στη συνέχεια βέβαια αναγράφεται ότι υπάρχει σχετικό master plan, συνολικά βέβαια και δεν γίνεται καμία πιο συγκεκριμένη αναφορά στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου!

kokkino eydap2

Από το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προκύπτει βέβαια και κάτι ακόμη. Ότι εδώ και καιρό υπήρχε επαφή και αλληλογραφία των δήμων (Σαρωνικού και Κρωπίας) με την εταιρεία αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε τον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών (του οποίου η εμπλοκή είναι άμεση στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου), ούτε τον Δήμο Μαρκοπούλου του οποίου δημότες και κάτοικοι θα υποστούν την επιβάρυνση λόγω του αγωγού της Χαμολιάς.

Και ίσως να μην περίμενε κάποιος τέτοια... ευαισθησία από την ΕΥΔΑΠ, σίγουρα όμως την ανέμενε από τους αυτοδιοικητικούς του Σαρωνικού και του Κορωπίου προς τους συναδέλφους τους της Παιανίας και του Μαρκοπούλου!

Όταν μάλιστα σε άλλες περιπτώσεις έχει ζητηθεί η βοήθειά τους και έχει δοθεί (π.χ.: Στήριξη στις μεθοδεύσεις της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για δημιουργία ΧΥΤΑ στα ανενεργά λατομεία του Κορωπίου).

Διαβάστε σχετικά: Αποχέτευση παραλίων Δήμου Σαρωνικού: Δούρου, ΕΥΔΑΠ και αγωνιούντες για την εκλογή τους δήμαρχοι, διαλύουν τη συνοχή των Μεσογείων!

Δυναμιτίζει το κλίμα στα Μεσόγεια η ΕΥΔΑΠ με τη μεταφορά των λυμάτων από Ανάβυσσο έως Αγ. Μαρίνα Κορωπίου, στη Χαμολιά!

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που πιστοποιεί ότι τα «αντισταθμιστικά» που ζητήθηκαν είναι σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο:

11eydap1

2eydap2

3eydap3

Σχόλια