Date2

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 23:37:10

rss

αναζήτηση

makripano

Εξιλαστήριο θύμα ο Β. Μπουρνούς για να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για τη μη εκκένωση κάποιοι άλλοι;



Αλλάξτε μέγεθος

dourbour2

Ένα απίστευτο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών, αναφορικά με την εντολή εκκένωσης, παίζεται πάνω από τα πτώματα των δεκάδων νεκρών της Μαύρης Δευτέρας. τα τελευταία 24ωρα, με τους ανευθυνοϋπεύθυνους της τραγωδίας να προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκεται ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος έχει δεχθεί επιθέσεις κυρίως από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα ώστε να απεμπλακούν από τις ευθύνες τους κάποιοι άλλοι.

Το ερώτημα βέβαια πού τίθεται είναι ποιοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να... στήσουν στον τοίχο τον κ. Μπουρνού ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός δήμαρχος της φλεγόμενης περιοχής (ο κ. Ψηνάκης ήταν απών) που από την πρώτη στιγμή βρισκόταν επί ποδός πολέμου!

Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει τη σημασία του είναι ότι απών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση απουσίας ενός αντιπεριφερειάρχη είτε ορίζεται κάποιος άλλος να τον αναπληρώνει είτε, εφόσον αυτό δεν συμβεί, τις αρμοδιότητές του για το διάστημα της απουσίας του, έχει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι σημαντικό ρόλο σε τέτοιες κρίσεις παίζει και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, υπεύθυνη της οποίας είναι η περιφερειακή σύμβουλος, Ιωάννα Τσούπρα η οποία, σημειωτέον, εκλέγεται στην Ανατολική Αττική άρα έχει γνώση της περιοχής!

Τα τελευταία 24ωρα λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια από κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής τα οποία πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιρρίψουν ευθύνες για τη μη εκκένωση στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου!

Όπως λοιπόν ανέφερε την Κυριακή (29/7) η κα Τσούπρα την ώρα της φωτιάς βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον κ. Μπουρνού αλλά και τον διοικητή Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής, Χ. Χιώνη, και ο έμπειρος αξιωματικός συνέστησε να γίνει εκκένωση.

Με βάση αυτή τη... στιχομυθία η κα Τσούπρα – και κατ' επέκταση και οι κυβερνητικοί παράγοντες – επιρρίπτουν ευθύνες στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου ότι δεν ενέργησε άμεσα!

Μόνο που εδώ τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα αφού την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους αποφάσεις, εφόσον δεν αφορούν έναν δήμο αλλά περισσότερους (εν προκειμένω δύο αφού ο Ν. Βουτζάς ανήκει στον Δήμο Ραφήνας και το Μάτι στον Δήμο Μαραθώνα), την έχει η Περιφέρεια με βάση το «Σχέδιο δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών», που φέρει ημερομηνία 25 Μαΐου 2018!

Συγκεκριμένα στη σελίδα 41 του σχεδίου και με τίτλο «Δράσεις των Περιφερειών στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών μετά την εκδήλωσή τους», αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ρητώς τα εξής: «Οι Περιφερειάρχες ή οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες κινητοποιούν δια των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, προκειμένου να δρομολογήσουν δράσεις που συνδέονται (και) με τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη - προληπτική απομάκρυνση κατοίκων, όταν η καταστροφή έχει επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος (εν προκειμένω τον κ. Χιώνη), ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου»!

Μπορεί λοιπόν κατά τα λεγόμενά της η κα Τσούπρα να συμφώνησε με τον κ. Χιώνη για την αναγκαιότητα απομάκρυνσης του κόσμου, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι τί έπραξε η ίδια αλλά και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (απόντος του αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Π. Φιλίππου) ώστε να κοινοποιηθεί η σχετική εντολή για την οποία δεν έφερε ευθύνη ούτε ο κ. Μπουρνούς ούτε ο κ. Ψηνάκης. Άλλωστε ο μεν δήμαρχος Ραφήνας βρισκόταν διαρκώς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της φωτιάς ο δε ομόλογός του τού Μαραθώνα, απουσίαζε!

Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα. Επειδή όμως προκύπτουν σαφείς ευθύνες για το κατά πόσο η Περιφέρεια προχώρησε ή όχι, με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, στην έκδοση εντολής εκκένωσης και στην εφαρμογή της, το ζήτημα αρχίσει να... περιπλέκεται!

Έγινε λοιπόν προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στον κ. Μπουρνού από κυβερνητικούς και περιφερειακούς παράγοντες οι οποίοι «ξέχασαν» το ισχύον σχέδιο!

Και για να δικαιολογήσουν την προσπάθειά τους αυτή επικαλούνται τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε η κα Τσούπρα στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην Παλλήνη.

Με άλλα λόγια δηλαδή η καθ' ύλη αρμόδια περιφερειακή σύμβουλος ζήτησε από τους εμπλεκόμενους στην πυρόσβεση και μάλιστα την ώρα της μεγάλης προσπάθειας, να παρατήσουν τα πάντα για να... συσκεφθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο της μάχης!

Ήταν φυσικό λοιπόν ο κ. Μπουρνούς να μην παρευρεθεί σε αυτήν όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες των υπολοίπων που συμμετείχαν στη σύσκεψη!

Και εδώ ακριβώς έρχεται το ζήτημα των πρακτικών της συγκεκριμένης σύσκεψης. Στα οποία, υποστηρίζεται ότι υπάρχει εντολή εκκένωσης προς τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου! Ο οποίος όμως δεν ήταν παρών!

Μάλιστα η κα Τσούπρα παρουσίασε και σχετικό έγγραφο (προφανώς απόσπασμα από τα πρακτικά) με τη σχετική εντολή! Το οποίο ο κ. Μπουρνούς χαρακτήρισε σε δημόσιες δηλώσεις του πλαστό!

Άραγε εάν υπήρξε τέτοιο έγγραφο (πλαστό ή μη) δεν γνώριζε η κα Τσούπρα και κατ' επέκταση η κα Δούρου ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να υλοποιήσει σχέδιο εκκένωσης; Με βάση το ισχύον σχέδιο του Μαΐου του 2018;

Όλα τα παραπάνω είτε ως διαπιστώσεις είτε ως ερωτήματα ένα ζήτημα θέτουν. Η αρμόδια για την εκκένωση των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού, Περιφέρεια Αττικής, έπραξε ή όχι ό,τι όριζε ο νόμος; Γιατί η διοίκηση Δούρου προσπαθεί να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες και συγκεκριμένα στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνού.

Ίσως η πλέον αρμόδια για να διαλευκάνει την υπόθεση είναι η ελληνική Δικαιοσύνη! Στη μνήμη των δεκάδων νεκρών που ενδεχομένως να είχαν σωθεί εάν κάποιοι απλά τηρούσαν τον σχεδιασμό που υπήρχε!

Διαβάστε σχετικά: ΣΟΚ: Η απόφαση εκκένωσης που κανείς δεν ξέρει αν ελήφθη ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής με βάση συγκεκριμένο σχέδιο! (Έγγραφο)

Σχόλια