Date2

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 17:41:11

rss

αναζήτηση

makripano

«Ευθύνες» και «ψέμματα» ΕΔΣΝΑ και Περιφέρειας για τα σκουπίδια και η στάση του δήμου για την κατάσταση σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη! (Φωτό ντοκουμέντο)

Αλλάξτε μέγεθος

xyta fyli simera

Στην απάντηση έξι βασικών ερωτημάτων για το μείζον ζήτημα των σκουπιδιών όπως έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξαιτίας του ρήγματος που έχει προκληθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Δήμος Μαρκοπούλου.

Ο δήμος προχώρησε στις συγκεκριμένες διευκρινίσεις – απαντήσεις με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στο Μαρκόπουλο όσο και στο Πόρτο Ράφτη, με τη συσσώρευση απορριμμάτων κάθε λογής.

Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο κείμενο οι ευθύνες για την κατάσταση όχι μόνο στον συγκεκριμένο δήμο αλλά και στο σύνολο των δήμων της Αττικής βαρύνουν σαφώς τους αρμόδιους του ΕΔΣΝΑ (είναι ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής) αλλά και της Περιφέρειας Αττικής και σίγουρα οφείλουν να απαντήσουν.

Διαβάστε παρακάτω τα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους όπως διατυπώθηκαν από τον Δήμο Μαρκοπούλου::

«ΕΡΩΤΗΜΑ 1: Γιατί τις τελευταίες 13 ημέρες, αντιμετωπίζουμε αυτήν την κακή κατάσταση, με τα Απορρίμματα στον Δήμο Μαρκοπούλου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για να γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη, με τρόπο που να εξυπηρετεί, ώστε να καθαρίζει η πόλη μας, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας χρειάζεται να στέλνει στη Φυλή, καθημερινά, τουλάχιστον 13-14 φορτία, μεγάλων φορτηγών!!
Ο Δήμος έχει φροντίσει κι έχει όλο το απαραίτητο ανθρώπινο Προσωπικό και τα μεταφορικά Μέσα, ώστε να εξυπηρετεί την έκτασή του.
Αυτό συνέβαινε, μέχρι πριν από δεκατρείς (13) ημέρες, όταν ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής έκλεισε, λόγω του γνωστού τεχνικού προβλήματος (ρήγματος).

ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Ανακοινώθηκε ότι η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής επανήλθε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως μπορείτε να δείτε στην σημερινή, μεσημεριανή φωτογραφία που έφθασε στον Δήμο Μαρκοπούλου (Σ.Σ.: η φωτογραφία στην αρχή του κειμένου), οι Αρμόδιοι ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ!! Ο Χ.Υ.Τ.Α. ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ πλήρως!
Συγκεκριμένα, στον χώρο που νωρίτερα υπήρχε το απαραίτητο διαμορφωμένο Πλάτωμα και εξυπηρετούνταν 20-30 φορτηγά ταυτόχρονα, τώρα μπορεί να «αδειάσουν» μόνο δύο (2) φορτηγά κάθε φορά, με αποτέλεσμα τα Απορριμματοφόρα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και πολλές φορές, να καταφέρνουν να ξεφορτώσουν τα Απορρίμματα, μετά από δεκάωρη αναμονή! Ο ρυθμός εξυπηρέτησης των οχημάτων στον Χ.Υ.Τ.Α., δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί σύντομα!

ΕΡΩΤΗΜΑ 3: Είναι αυτός ο μοναδικός χώρος Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κι όμως, ναι. Οι εργαζόμενοι μάλιστα, πλέον αποκαλούν σκωπτικά τον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, ως νέο «Τάφο του Ινδού»! Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εγκατάσταση, τόσο για τους εργαζόμενούς της, όσο και για τους οδηγούς των φορτηγών. Ακόμη και μια έντονη νεροποντή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση..!

ΕΡΩΤΗΜΑ 4: Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την σωρεία Απορριμμάτων στους δρόμους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αρμόδιοι του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και της Περιφέρειας Αττικής, που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσαν να χωροθετήσουν, τουλάχιστον ένα επιπλέον μέρος για την υγειονομική ταφή και την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και να βρουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΜΑ 5: Ο Δήμος Μαρκοπούλου θα δώσει μια έστω προσωρινή λύση, στο πρόβλημα, που δημιούργησε η Περιφέρεια και ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Δήμος Μαρκοπούλου με προσωπική ευθύνη και πολλαπλό κόστος που θα βαραίνει τη διοίκηση, προκειμένου προσωρινά, να επανέλθει η ομαλότητα και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, που δημιουργήθηκε, με την αποκλειστική ευθύνη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και της Περιφέρειας Αττικής, θα προχωρήσει στην προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένο χώρο.

ΕΡΩΤΗΜΑ 6: Γιατί όμως, ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα σκουπίδια μαζεύονται στο Μαρκόπουλο, περισσότερο από ό,τι στο Πόρτο Ράφτη και γιατί δεν μαζεύεται η ανακύκλωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, όσοι ισχυρίζονται, ότι δήθεν μαζεύονται τα απορρίμματα μόνο στο Μαρκόπουλο, κάνουν λάθος. Τις τελευταίες 13 ημέρες, που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτων συνθηκών, τα απορρίμματα φροντίζουμε να μαζεύονται ισομερώς από τους κεντρικούς δρόμους του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη και από τα πιο ευπαθή σημεία. Σε κάθε περίπτωση, το εσωτερικό οδικό δίκτυο του εντός και εκτός σχεδίου, Πόρτο Ράφτη, φτάνει τα 220 χιλιόμετρα, την ίδια στιγμή που στο Μαρκόπουλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο, εκτείνεται σε πολύ μικρότερο αριθμό χιλιομέτρων.
Δεύτερον, ο λόγος που δεν εξυπηρετείται ούτε η ανακύκλωση, είναι το γεγονός, ότι τα υπολείμματα της ανακύκλωσης, καταλήγουν κι αυτά στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και επομένως, ούτε η ανακύκλωση μπορεί να απορροφηθεί!». 

Σχόλια