Date2

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020 16:24:23

rss

αναζήτηση

makripano

Αντιδράσεις αυτοδιοικητικών για το χαράτσι Δούρου στα σκουπίδια!

Αλλάξτε μέγεθος

skoupidia antidraseis

Σοβαρότατες αντιδράσεις στους αυτοδιοικητικούς και της Αν. Αττικής έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για αύξηση κατά κατά 11,4% σε σχέση με πέρυσι, της εισφοράς που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των ΟΤΑ για την επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων στην Αττική!

Σημειωτέον ότι η σχετική απόφαση του ΕΔΣΝΑ ελήφθη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του, μετά από εισήγηση της περιφερειάρχου, Ρένας Δούρου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση (αριστερή ένθετη φωτό) όσο και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, Χρήστου Δρίτσα (δεξιά ένθετη φωτό). 

Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, σχολίασε την απόφαση αυτή στο notioanatolika.gr, αναφέροντας τα εξής:

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός της αύξησης τελών εναπόθεσης που αποφάσισε ο ΕΔΣΝΑ. Είναι όμως επίκαιρο να γίνει αυτό με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των συμπολιτών μας; Θα έχει ως αποτέλεσμα την εξανέμιση της μείωσης των δημοτικών τελών εις βάρος των νοικοκυριών.

Διαφωνούμε κάθετα με τους υπολογισμούς και τον τρόπο σύνταξης αυτών των πινάκων για τις ποσότητες απορριμμάτων, που παρουσίασε ο ΕΔΣΝΑ, ανάγοντας αυτές μόνον στα δεδομένα απογραφής του πληθυσμού.

Θεωρούμε ότι δεν είναι αντικειμενικά για τους κάτωθι λόγους:

α) Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν με το αντικείμενο της ανακύκλωσης (χαρτί, χαρτοσυσκευασίες, πάσης φύσεως μεταλλικών αντικειμένων) και περιοχή περισυλλογής εντός των ορίων του δήμου, σε συνδυασμό με την τεράστια κλοπή τους από τους μπλε κάδους.

β) Την ανυπαρξία (μας την επέβαλαν) της δημοτικής αστυνομίας και αστυνόμευσης της ανεξέλεγκτης απόρριψης τεράστιων ποσοτήτων ογκωδών αντικειμένων από προάστια της νότιας Αθήνας και από όλο το Λεκανοπέδιο όπου έχουν την πρώτη κατοικία οι παραθεριστές μας (γι' αυτό παρουσιάζουν μείωση οι δήμοι αυτοί).

γ) Την ύπαρξη εκατοντάδων επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και εξυπηρετούμενους, όπου δεν υπολογίζονται στον πληθυσμό του δήμου (εδώ πως θα εφαρμοσθεί η κατηγοριοποίηση του ΟΤΑ μας).

Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε δίκαιη και επιβεβλημένη την επανεξέταση του ζητήματος από τον ΕΔΣΝΑ».

Έντονα επικριτικός όμως υπήρξε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, Χρήστος Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Άλλο ένα χαράτσι προς όλους μας που θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

Η κυρία Δούρου ως "μικρός πρωθυπουργός", αποφασίζει, διατάσσει και επιβάλλει αύξηση του κόστους ανά τόνο στα οικιακά απόβλητα που μεταφέρουν οι Δήμοι της Αττικής στην Φυλή μέσω του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου είναι η ίδια!

Αντί να επιβάλλει πρόστιμο στην Διοίκηση της, επιβαρύνει για άλλη μια φορά τους Δήμους και κατά επέκταση όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Με τον κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης της Περιφέρειας να παραμένει μια απλή έκθεση ιδεών, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που καλέστηκαν, από την ίδια οι Δήμοι να ετοιμάσουν, να παραμένουν στα συρτάρια τους, χωρίς έγκριση και χρηματοδότηση, με τον Σύνδεσμο να μειώνει όλο και περισσότερο τις άδειες εισόδου των Δήμων στη Φυλή, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ποσότητες δυσανάλογες της δύναμης τους, αλλά και της δύναμης διαχείρισης του υφιστάμενου συστήματος!

Σε έναν άτολμο κύκλο πολιτικής σκοπιμότητας, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει άλυτο και φαντάζει επικίνδυνο για όλους τους Δήμους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτυπήσει το καμπανάκι και είναι έτοιμη να επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που και αυτά στο τέλος θα καταλήξουν να πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι της Αττικής!

Αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης των Τοπικών Σχεδίων, αν δεν εφαρμοστεί ένας κεντρικός σχεδιασμός, με σύγχρονη και αποτελεσματική Δομή, χωρίς αγκυλώσεις και συντεχνιακά συμφέροντα, αν δεν γίνουν ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές μελέτες, αν δεν χωροθετηθούν νέα σημεία που θα προκύψουν από διαβούλευση με τις Τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες εγγυήσεις για το μέγεθος και την ορθή λειτουργία τους και αν τέλος δεν ενισχυθούν και δεν ενθαρρυνθούν οι Διαδημοτικές συνεργασίες, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους Δήμους και όλους εμάς!

Για να προχωρήσουμε μπροστά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Τόπους μας και πόσο μάλλον σε αυτό της διαχείρισης των απορριμάτων, πρέπει να τολμήσουμε, πρέπει να σχεδιάσουμε εφικτές και ολοκληρωμένες λύσεις, πρέπει να πατάμε στην πραγματικότητα και να αποφασίσουμε την συνεργασία και τέλος, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στην καρδιά τους, σταματώντας να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, και να εξυπηρετούμε τα όποια συμφέροντα!

Η Διοίκηση της κυρίας Δούρου είναι μαέστροι της εξέδρας και ιδανικοί, στην μεταφορά (χρονικά), και στην μετατόπιση των προβλημάτων!

Οι ήδη βεβαρημένοι προϋπολογισμοί των Δήμων, αλλά και όλων των οικογενειών της Αττικής δεν αντέχουν επιπλέον επιβαρύνσεις, επίσης δεν αντέχουν και δεν ανέχονται πια το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", η κυρία Δούρου θα πρέπει να καταλάβει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ο δικός της πολιτικός μικρόκοσμος και έστω και στο τέλος, να αλλάξει πορεία!».

Διαβάστε σχετικά: Χαράτσι Δούρου +11% στους δημότες όλης της Αττικής για τα σκουπίδια!

Σχόλια