Date2

Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 17:18:15

rss

αναζήτηση

makripano

Στο ύψος των περιστάσεων το τοπικό συμβούλιο Αρτέμιδας, μετά από ουσιαστική συζήτηση, ψήφισε «όχι» στο παζάρι 2018! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

topsimb1

Μαθήματα δημοκρατίας παρέδωσαν οι τοπικοί σύμβουλοι της Αρτέμιδας σε μια ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση αποδεικνύοντας με τη στάση και την απόφασή τους ότι αφουγκράζονται το λαϊκό αίσθημα και σέβονται απόλυτα τον χειμαζόμενο εμπορικό κόσμο της πόλης που τους εμπιστεύθηκε τις αυτοδιοικητικές τύχες της.

Σε μια συνεδρίαση η οποία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, με τον διάλογο να είναι ήρεμος – τις περισσότερες στιγμές του – οι εννέα παρόντες τοπικοί σύμβουλοι ψήφισαν ελεύθερα αφού εξέφρασαν το ίδιο ελεύθερα τις απόψεις τους παρά το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη τόσο από εμπόρους και επαγγελματίες της Αρτέμιδας όσο και από εκπροσώπους και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών ΕΕ.

Μετά από διαλογική συζήτηση μιάμιση περίπου ώρας η πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων καταψήφισε την εισήγηση για διενέργεια του παζαριού.

Πιο συγκεκριμένα «όχι» στο παζάρι ψήφισαν οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Παναγοπούλου (από την παράταξη του Δημ. Μάρκου), η κα Σαρρή (από την παράταξη του Χρ. Μάρκου), ο κ. Φιλίππογλου (από την παράταξη της κας Ραφτοπούλου), η κα Βασιλάκη (από την παράταξη ΔΗΡΙΖΑ) και η ανεξάρτητη κα Εμφιετζή.

Υπέρ της εισήγησης διενέργειας του παζαριού, δηλαδή «ναι» ψήφισαν οι κ.κ. Κατσής (πρόεδρος του τ.σ.), Κολοβού και Κασιμάτης της παράταξης του Δημ. Μάρκου.

Στις τοποθετήσεις τους η κα Σαρρή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να στηρίζουμε τα καταστήματα της πόλης και με την εισήγηση που κατατέθηκε κάτι τέτοιο δεν γίνεται».

Ο κ. Φιλίππογλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σέβεται απόλυτα τους μικροπωλητές όπως και τους επαγγελματίες της πόλης. «Κύριος λόγος της διαφωνίας μου είναι η διαφωνία που εξέφρασε η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών της πόλης και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι τους σεβόμαστε», πρόσθεσε.

Η κα Βασιλάκη χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση για όλους τους τοπικούς συμβούλους, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε τους επαγγελματίες της πόλης μας έστω κι αν αυτοί δεν αντιδρούν στο εκπτωτικό χωριό». Παράλληλα η τοπική σύμβουλος του ΔΗΡΙΖΑ κατέθεσε και την άποψη ότι το παζάρι δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά με τη λειτουργία των 7 ημερών στη διάρκεια των οποίων μπορούν οι οικονομικά ασθενείς πολίτες να κάνουν αγορές. Και κατέληξε: «Καλύτερα να ψωνίζουν όσοι το επιθυμούν στο παζάρι παρά στο εκπτωτικό χωριό με τις πολυεθνικές»!

Η κα Κολοβού από την πλευρά της υποστήριξε ότι «το παζάρι ωφελεί και τα μαγαζιά δεν έχουν να χάσουν αφού θα υπάρχει μια κινητικότητα», ζήτησε δε από όλους «να είμαστε ανοικτοί με αγάπη και συνεννόηση».

Ο κ. Κασιμάτης εκφράστηκε και αυτός υπέρ του παζαριού χαρακτηρίζοντάς το «διαπιστευμένη κατάσταση» και προσθέτοντας ότι «δεν έχει γίνει καμιά ζημιά» από τους διοργανωτές και συμμετέχοντες σε αυτό ενώ παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχει ανεβασμένος τζίρος τις ημέρες διεξαγωγής του».

Η ανεξάρτητη τοπική σύμβουλος κα Εμφιετζή αρχικά εξέφρασε την έκπληξή της για την παρουσία δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου αναφέροντας ότι «δεν έχουν έρθει όταν συζητούσαμε πολύ σοβαρότερα θέματα». Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ελήφθη υπόψη για τη σύνταξη της εισήγησης υπέρ της διενέργειας του παζαριού η αρνητική απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. «Δεν γίνεται να μην μπορούμε να φτιάξουμε το γήπεδο αλλά να προτείνουμε άλλες δραστηριότητες δίπλα σε αυτό», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των τοπικών συμβούλων παρενέβη ο πρόεδρος του σώματος κ. Κατσής ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών ΕΕ να αυξήσει τις θέσεις για τους δημότες επιχειρηματίες από 6 σε 20, κάτι που όπως υποστήριξε «αποδέχθηκε ο κ. Βώσσος (σ.σ.: εκ των ηγετικών στελεχών της Ομοσπονδίας)».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν έμποροι και επαγγελματίες αλλά και συνάδελφοί τους που συμμετείχαν στο περυσινό παζάρι.

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής του παζαριού υποστήριξαν, μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για μια καλή κατασκευή η οποία προσελκύει πολύ κόσμο», ότι «ωφελημένοι από το παζάρι είμαστε οι επιχειρηματίες της εστίασης» και ότι «από επιχειρηματίες που συμμετείχαν σε αυτό ζητήθηκαν άτομα από την Αρτέμιδα για να εργασθούν».

topsimb2

Κάθετα αντίθετη η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων της πόλης

Αμέσως μετά και αφού αναγνώστηκε ένα σύντομο κείμενο που σύνταξε η Ομάδα Εργασίας για την επαναλειτουργία του Σωματείου των Εμπόρων της Αρτέμιδας, τον λόγο έλαβαν απλοί έμποροι της πόλης.

Στο κείμενο της Ομάδας Εργασίας έγινε σαφής η κάθετη αντίθεση του συνόλου του εμπορικού κόσμου της πόλης στη διεξαγωγή του παζαριού και μάλιστα έγινε σαφές ότι συλλέγονται υπογραφές από εμπόρους και επαγγελματίες της Αρτέμιδας οι οποίες θα κατατεθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν συζητηθεί το σχετικό θέμα.

Οι έμποροι και επιχειρηματίες που μίλησαν ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • «Το τοπικό συμβούλιο δεν επιθυμεί το κακό της τοπικής αγοράς».
  • «Τα δύο προηγούμενα χρόνια ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς να ερωτηθεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης».
  • «Κάποιοι έλαβαν αποφάσεις χωρίς να να ερωτηθούμε εμείς που πληρώνουμε φόρους, δημοτικά τέλη και παρέχουμε εργασία σε συμπολίτες μας».
  • «Δεν έχουμε φέρει ποτέ αντίρρηση για το παζάρι της Αγίας Μαρίνας, κατανοώντας τις διαφορές και τις παραδόσεις της πόλης μας».
  • «Ο δήμος θα έπρεπε να φροντίζει για την αναβάθμιση της πόλης μας ώστε οι πολίτες να μην φεύγουν από αυτήν».
  • «Το παζάρι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς».
  • «Τα χρήματα που εισπράττουμε εμείς από το καταναλωτικό κοινό τα ρίχνουμε και πάλι στην τοπική αγορά ενώ οι μικροπωλητές της αγοράς τα μεταφέρουν στις δικές τους, άλλες, περιοχές».
  • «Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που κλείνουν και ερημώνουν και κεντρικοί δρόμοι. Κάθε επιχείρηση που κλείνει ανοίγει μια πληγή στην πόλη και τους πολίτες της».
  • «Ο κόσμος φυτοζωεί και ο δήμος δεν κάνει τίποτε».
  • «Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια με τις γαλάζιες σημαίες στις παραλίες μας και από τέτοιες πρωτοβουλίες οι προσπάθειες αυτές ακυρώνονται».

Σημειωτέον ότι στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Αρτέμιδας στάθηκε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Αρτέμιδας Σπάτων δια της προέδρου της Ειρ. Πιτσιγαυδάκη και του αντιπρόεδρου της Βασ. Γιαμπουρά.

topsimb3

Η άποψη της Ομοσπονδίας Πωλητών

Την άποψη ότι το παζάρι πρέπει να διεξαχθεί υποστήριξε, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών Κρατών Μελών ΕΕ, η γενική γραμματέας Κατερίνα Καντεράκη.

«Εμποροπανηγύρεις γίνονται σε κάθε πόλη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε η κα Καντεράκη και πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τον εμπορικό κόσμο της Αρτέμιδας: «Τα εμπορεύματά μας τα αγοράζουμε με κόπο. Χρωστάμε κι εμείς όπως κι εσείς. Έχετε έντονη εσωστρέφεια».

Παράλληλα η γ.γ. της Ομοσπονδίας έκανε σαφές ότι δέχονται τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της περισσότερους ελέγχους από όλους και διερωτήθηκε:«Τί έχει αλλάξει φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;». Συμπλήρωσε δε με νόημα: «Οι νόμοι δεν προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των εμπορικών συλλόγων».

Και κατέληξε: «Έχουμε την αποδοχή του κόσμου. Έχουμε πελάτες και από άλλες περιοχές. Στο παζάρι έρχονται και άνθρωποι από γειτονικούς δήμους και περιοχές όπως η Ραφήνα, το Πικέρμι, το Μαρκόπουλο και άλλες. Κάνουμε περισσότερο καλό από κακό. Ως δείγμα καλής θέλησης μπορούμε να διαθέσουμε σε τοπικούς επιχειρηματίες έως 20 θέσεις».

Διαβάστε σχετικά: Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο, πρώτο «όχι» και ερωτήματα για τη στάση του δήμου για το καλοκαιρινό παζάρι 2018 στην Αρτέμιδα!

Σχόλια