Date2

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 19:15:28

rss

αναζήτηση

makripano

Συγκεκριμένες και άμεσες πράξεις για την αναπτυξιακή προοπτική της Αν. Αττικής θα ζητήσουν 13 δήμαρχοί της από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

sin1

bbq

 

Τα βασικά θέματα τα οποία θα επισημάνει, εκπροσωπώντας τους 13 δημάρχους της ανατολικής Αττικής ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, στο αναπτυξιακό συνέδριο της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, συζήτησαν και προέκριναν οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δήμων οι οποίοι συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, το μεσημέρι της Τετάρτης (28/3/18), στην αίθουσα του τοπικού συμβουλίου Παλλήνης.

Το βασικό ζήτημα που επεσήμαναν όλοι ότι πρέπει να τονιστεί είναι αυτό του χωροταξικού σχεδιασμού, των χρήσεων γης και βέβαια της ενιαιοποίησης και εφικτότητας διευθέτησης των ρεμάτων, της παραχώρησης για χρήση από τους δήμους των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και της επαναχάραξης των χερσαίων ζωνών των λιμένων.

Μάλιστα για ζήτημα των ρεμάτων όλοι οι δήμαρχοι έκαναν σαφές ότι πρέπει να ζητηθεί η προτεραιότητα για το θέμα αυτό αφού η πολυδιάσπαση των σχετικών αρμοδιοτήτων κάθε άλλο παρά βοηθά και η επικινδυνότητα από τη μη διευθέτησή τους είναι υψηλότατη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα θα ζητηθεί και ένταξη όλων των σχεδιασμών και υλοποιήσεων να γίνεται από έναν φορέα και μόνο, όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αττικής.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, είναι αυτό της ελλιπούς αστυνόμευσης και αναμένεται να επισημανθεί η αναγκαιότητα στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. με βάση τον Οργανισμό αφού μάλιστα η ανατολική Αττική έχει ιδιομορφίες λόγω και του πλήθους των διάσπαρτων οικισμών.

Το τρίτο ζήτημα που προκρίθηκε να επισημανθεί από τον κ. Ζούτσο είναι η αξιοποίηση των δύο λιμανιών (της Ραφήνας και του Λαυρίου) με παράλληλη επέκταση των οδικών αξόνων (με παρακαμπτήριες των πόλεων) και των σιδηροδρόμων.

Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης αναμένεται να ζητηθεί η αξιοποίηση και ανάδειξη (με δημοτική διασύνδεση) του πλήθους των αρχαιολογικών χώρων.

sin2

Παράλληλα βέβαια τόσο ο κ. Ζούτσος όσο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς οι οποίοι θα μιλήσουν ενώπιον του πρωθυπουργού, το Σάββατο το απόγευμα και λίγο πριν κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας, να αναφερθούν και σε άλλα μείζονα ζητήματα της ανατολικής Αττικής.

Ανάμεσά τους οι εξελίξεις στην αποχέτευση παρά τις δρομολογημένες λύσεις οι οποίες όμως καθυστερούν χαρακτηριστικά, αλλά και στα στερεά απόβλητα με βάση τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και η βελτίωση των υποδομών της ΕΥΔΑΠ (ύδρευση) καθώς και η χρηματοδότηση για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Παράλληλα η μεταβίβαση ακινήτων, τόσο αστικών όσο και εκτάσεων, του δημοσίου, στους δήμους ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και το πάγιο αίτημα της ίδρυσης γενικού νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής.

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην πρόταση των 13 δημάρχων για δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, αξιοποίησης και υλοποίησης των συμπερασμάτων του Συνεδρίου με χρονοδιάγραμματα τριμήνου, εξαμήνου και έτους παράλληλα με τη θεσμοθέτησή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

sin3

Στη συνάντηση αυτή των 13 δημάρχων έδωσαν το παρόν από τον Δήμο παλλήνης ο Θανάσης Ζούτσος, από τον Δήμο Λαυρεωτικής, ο Δημήτρης Λουκάς, από τον Δήμο Κρωπίας, ο Δημήτρης Κιούσης, από τον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών, ο Σπύρος Στάμου, από τον Δήμο Μαρκοπούλου ο Σωτήρης Μεθενίτης, από τον Δήμο Ωρωπού ο Θωμάς Ρούσσης, από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου ο Βαγγέλης Μπουρνούς (συνοδευόμενος από τον τ. δήμαρχο και νυν γ.γ. του δήμου Βασίλη Πιστικίδη), από τον Δήμο Μαραθώνα, ο Ηλίας Ψινάκης, καθώς και οι γ.γ. των Δήμων Σαρωνικού, Λευτέρης Μπούλιας, Αχαρνών Θανάσης Κατσιγιάννης και Σπάτων – Αρτέμιδας, Γιώργος Σμέρος.

sin4

Διαβάστε σχετικά: Αυτό είναι το πρόγραμμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανατ. Αττικής στις 30 και 31 Μαρτίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου!

Επιφυλακτικοί οι 13 δήμαρχοι της Αν. Αττικής για το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει η κυβέρνηση στο Λαύριο! (Φωτός)

Σχόλια