Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 09:42:27

rss

αναζήτηση

makripano

Μαρκόπουλο: Ξεκίνησε η προσπάθεια για να μπει τέλος στις κατασχέσεις σπιτιών και επιχειρήσεων των πολιτών! (Βίντεος & Φωτός)



Αλλάξτε μέγεθος

katmark1

Η πρώτη σελίδα ενός κεφαλαίου – σταθμού στην κοινωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, γράφτηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Μαρκόπουλο.

Στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία του δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη και του δικηγόρου Ιωνάθαν Κωνσταντίνου με την οποία οι δανειολήπτες μπορούν να βάλουν τέλος στην απειλή των κατασχέσεων των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους από τις τράπεζες, παίρνοντας ουσιαστικά την κατάσταση στα χέρια τους.

Στην πρωτολογία του ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης έκανε σαφές ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας ειδικού σκοπού ή εταιρείας λαϊκής βάσης (χρησιμοποιήθηκαν και οι τρεις όροι), πάντα με βάση τους ισχύοντες νόμους, η οποία θα σταθεί απέναντι στα funds ή στα... κοράκια όπως τα αποκάλεσε ο δικηγόρος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα να μην χάσουν τα σπίτια τους και με τη βοήθεια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, να τα ανακτήσουν οριστικά και αμετάκλητα.

Ο κ. Μεθενίτης εξήγησε γιατί η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ που στηρίζεται στο Κυπριακό μοντέλο, δεν έχει αντίκρισμα ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δικηγόρος και ενεργό μέλος των Κινημάτων κατά των πλειστηριασμών, Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέλυσε με απλά λόγια και αποφεύγοντας τεχνοκρατικούς όρους πώς θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη εταιρεία και πώς θα σταθεί απέναντι στις τράπεζες και στα funds, προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Κωνσταντίνου μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα βοηθήσει τους πολίτες να ανακτήσουν όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους αλλά και την ενεργητικότητά τους ως μέλη της κοινωνίας.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η όλη πρωτοβουλία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο μοντέλο της Καταλονίας όπου κατάφεραν να αντιστρέψουν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν σε σύγκριση μάλιστα με όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ισπανίας.

Εντυπωσιακές στιγμές ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση και του τ. δημάρχου Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνου Λεβαντή οι οποίοι δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της πρωτοβουλίας του κ. Μεθενίτη που ήδη είχε κάνει λόγο για την ανάγκη η προσπάθεια αυτή να είναι διαδημοτική αρχίζοντας από τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική.

Καταλήγοντας στη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Μαρκοπούλου, έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας πενταμελούς επιτροπής που θα στελεχώνεται από οικονομολόγους και νομικούς και οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα (σ.σ.: Υπολογίζεται εντός δύο μηνών), θα καταθέσουν μία συγκεκριμένη πρόταση με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία!

Αξίζει να σημιεωθεί ότι επί δύο περίπου ώρες δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και απλοί πολίτες (στην πλειονότητά τους με επιστημονικές γνώσεις στην οικονομία και τη νομική) έθεσαν πλήθος προβληματισμών και ερωτήσεων στους κ.κ. Μεθενίτη και Κωνσταντίνου και συνέβαλαν ουσιαστικά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο από τον οποίο όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση βγήκαν ωφελημένοι κατανοώντας τη βασιμότητα του εγχειρήματος.

Παρακολουθείστε στο πρώτο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί, τις τοποθετήσεις τόσο του δημάρχου Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη όσο και του συναδέλφου του της Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση αλλά και αυτή του τ. δημάρχου λαυρεωτικής, Κωνσταντίνου Λεβαντή.

Παρακολουθείστε στο δεύτερο βίντεο που ακολουθεί πώς ακριβώς εξήγησε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, ο δικηγόρος Ιωνάθαν Κωνσταντίνου:

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την ιστορική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου:

katmark2

katmark3

katmark4

katmark5

katmark6

Σχόλια