Date2

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 16:19:02

rss

αναζήτηση

makripano

Δήμος Κρωπίας: Το έργο της αποχέτευσης και του ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

apox1

Σαφή προσπάθεια να διαψεύσει τις όποιες απόψεις υποστηρίζουν ότι το έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού του Κορωπίου και της Παιανίας καθυστερεί, καταβάλει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κρωπίας.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης (3 Ιανουαρίου) το σημείο της υπόγειας διάνοιξης και προώθησης αγωγών προσδαγωγής στον σταθμό του Προαστιακού, στην Αττική Οδό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον δήμο το απόγευμα της ίδιας ημέρας υποστηρίζεται ότι το έργο συνεχίζεται «με αμείωτη ένταση» και «εντός του χρονοδιαγράμματος του τροποποιημένου προγράμματος περαίωσής» του.

Ο κ. Κιούσης μάλιστα επικαλείται επίσημη ενημέρωση του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2017 σύμφωνα με την οποία «το ΚΕΛ - βιολογικός καθαρισμός κατά το τμήμα που έχει παραδοθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία της Αν. Αττικής έχει ποσοστό υλοποίησης οικοδομικών εργασιών στο 85% του έργου και απομένει να κατασκευαστεί ένα τμήμα τριών δεξαμενών μόλις ολοκληρωθούν οι σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές».

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται επισημαίνοντας: «Οι αγωγοί, συλλεκτήριοι - προσαγωγής και διάθεσης έχουν ποσοστά υλοποίησης 96% και 83% αντίστοιχα εκτός των τμημάτων που απαιτείται αρχαιολογική ανασκαφή, οι δε ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ΚΕΛ Αεροδρομίου έχουν ποσοστά υλοποίησης στο 70% και το Εσωτερικό δίκτυο Κορωπίου 98%».

Πέραν της ενημέρωσης που επικαλείται ο δήμαρχος Κρωπίας, επισκέφθηκε και ο ίδιος το εξελισσόμενο έργο στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της εκτέλεσης εργασιών για την εξέλιξη της μεθόδου υπόγειας διάνοιξης και προώθησης των αγωγών προσαγωγής («pipe jacking»).

Ο υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός, κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε ότι σε λιγότερο από 30 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Το εξειδικευμένο προσωπικό δεν συναντάει ιδιαίτερες δυσκολίες παρότι συναντάει και πετρώδη εδάφη στην πορεία της διάνοιξης κάτω από την Αττική Οδό στο ύψος του Προαστιακού - Μετρό Σταθμού Κορωπίου.

Επίσης σημειώνεται ότι και σε αυτό το σημείο του έργου υπήρξε διαδικασία απαλλοτρίωσης σε 6 ιδιοκτησίες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας το 2017, η οποία εκδικάστηκε εντός του 2017 ενώ επισημαίνεται ότι ο δήμος κινεί όλες τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων (εκδικάσεις στο Εφετείο Αθηνών κ.α) στους όμορους δήμους που εξελίσσεται το έργο με κυριότερο τον Δήμο Μαρκοπούλου στις περιοχές των αγωγών διάθεσης.

apox2

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι και το ιστορικό του έργου όπως καταγράφεται σε χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία του Δήμου Κρωπίας.

Σύμφωνα με αυτό «το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013/ΠΕΠ Αττική το 2010. Η συνολική επιλέξιμη δημοσία δαπάνη στο ΠΔΕ ανέρχεται στα 124.890.213,00 ευρώ.

Ακολούθησε και άλλη απόφαση Περιφερειάρχη Αττικής (28/12/2016) όπου το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 56.101.867,48 ευρώ.

Η δημοπράτηση του έργου διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 και η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2011.

Προκλήθηκε σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου λόγω της εκδίκασης 43 προσφυγών που κατατέθηκαν τόσο στο Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και στο ΣτΕ τόσο από συμμετέχοντες στη δημοπρασία όσο και από κατοίκους της περιοχής των αγωγών διάθεσης.

Λόγω των παραπάνω καθυστερήσεων, το συμφωνητικό εκτέλεσης του έργου υπογράφτηκε στις 25 Ιουλίου 2013. Οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν 2015-2016 με αποτέλεσμα την παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου οφείλονται στις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται κυρίως στο Κ.Ε.Λ, στο Βορειοδυτικό τμήμα εσωτερικού δικτύου Κορωπίου (ολοκληρώθηκαν εντός του 2017 οι αρχαιολογικές ανασκαφές και ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου 2018 τα έργα σε σημείο της Λεωφ. Β.Κωνσταντίνου και σε παρόδιους οδούς με κατεύθυνση προς Παιανία) και σε σημείο των αγωγών διάθεσης.

Όλες οι άλλες εκκρεμότητες που αφορούν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες απαλλοτριώσεων που σχετίζονται με αποφάσεις/βεβαιώσεις Δασαρχείου Πεντέλης σε περιοχές του Δήμου Μαρκοπούλου ολοκληρώνονται έως τον Απρίλιο του 2018».

apox3

apox4

Σχόλια