Date2

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 11:20:36

rss

αναζήτηση

makripano

Πόρτο Ράφτη: Η υπόθεση «Καλός Γυαλός» και το... κυνήγι των μαγισσών!

Αλλάξτε μέγεθος

gialos magisses

Τροφή για διάλογο αποτέλεσε το ρεπορτάζ του notioanatolika.gr για την υπόθεση της επιχείρησης «Καλός Γυαλός», με πλήθος χρηστών του διαδικτύου (κατοίκων, προφανώς του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη) να αναπτύσσουν τις απόψεις τους για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει.

Σε ό,τι αφορά τους άμεσα «υπεύθυνους» των τελευταίων εξελίξεων, δηλαδή τα επτά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μαρκοπούλου, μόνον ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, Τάσος Νικολακόπουλος (ένθετη φωτό δεξιά), «μπήκε στον κόπο» να εκφράσει άποψη και να θέσει ερωτήματα για τη... σκοπιμότητα του ρεπορτάζ αλλά και για το πώς αυτό έγινε.

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφερόμενος στον συντάκτη του notioanatolika.gr, Κώστα Τσαπάκη, θέτει ερωτήματα αγνοώντας βέβαια κάποια δεδομένα. Το πλήρες κείμενο της άποψης του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, το οποίο, σημειωτέον, δεν απεστάλη στο notioanatolika.gr αλλά δημοσιοποιήθηκε σε ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχει ως εξής:

«Σαν μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που πήρε την απόφαση να επαναλειτουργήσει ο Καλός Γυαλός, την οποία απόφαση, σχολιάζει ο κ. Τσαπάκης στο παραπάνω άρθρο, θέλω να επισημάνω τα εξής:

H Επιτροπή που συνήλθε στις 28/11, ήταν σε πλήρη απαρτία, μετείχαν σε αυτήν και τα επτά τακτικά μέλη - Δημ. Σύμβουλοι που την αποτελούν. Ακόμα, ήταν παρόντες δύο από τους αναπληρωματικούς Δημ. Συμβούλους, δηλαδή στο σύνολο εννέα, εκ των οποίων τέσσερις Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και ένας Πολιτικός Μηχανικός.

Επίσης, ήταν παρούσα, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, επίσης Μηχανικός, η οποία εξέθεσε την άποψή της. Η Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, με βάση τους νόμους και τα δεδομένα που είχε στην διάθεσή της, να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Στον κ. Τσαπάκη, δημιουργήθηκαν “πολλά και αυτονόητα ερωτήματα, για την στάση Δημ. Συμβούλων”, όπως γράφει.

Και σε μένα επίσης, δημιουργήθηκαν ερωτήματα από το άρθρο του κ. Τσαπάκη, τα εξής:
1) Με ποιο γνωστικό υπόβαθρο, αμφισβητεί την απόφαση μιας επιτροπής με την παραπάνω σύνθεση και αφήνει υπονοούμενα, όταν μάλιστα δεν ήταν παρών;
2) 2) Η παρέμβασή του αυτή, είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και ποιας ή προϊόν πληροφόρησης και από ποιόν;

Όσον αφορά σε εμένα, υπερψήφισα την παραπάνω απόφαση, γιατί από την διαδικασία πείστηκα, ότι είναι απολύτως ΝΟΜΙΜΗ. Θα την ψήφιζα όμως, ακόμα και αν δεν είχα πειστεί εντελώς, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, Δημ. Σύμβουλοι, γιατί από την ιδιότητά μας, έχουμε καθήκον και υποχρέωση, να συνυπολογίσουμε και κάτι ακόμα. Το κοινωνικό κόστος και το γεγονός, ότι δεν μας επιτρέπεται να μείνουν χωρίς μεροκάματο, μερικές δεκάδες οικογένειες, Χριστουγεννιάτικα.
Ευχαριστώ πολύ.
Τάσος Νικολακόπουλος».

Η απάντηση του notioanatolika.gr

Είναι σαφές και αυτονόητο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψή του όπως αυτός νομίζει. Και ο κ. Νικολακόπουλος το έπραξε και μάλιστα σε κόσμιο πλαίσιο.

Το notioanatolika.gr δεν απαντά, ούτε σχολιάζει την... κεντρική ιδέα της άποψης του δημοτικού συμβούλου και μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μαρκοπούλου.

Όμως οφείλει να απαντήσει σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που θέτει προς τον συντάκτη μας. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα (Με ποιο γνωστικό υπόβαθρο, αμφισβητεί την απόφαση μιας επιτροπής με την παραπάνω σύνθεση και αφήνει υπονοούμενα, όταν μάλιστα δεν ήταν παρών;), ο συντάκτης μας δεν διεκδίκησε δάφνες πτυχιούχου του Πολυτεχνείου. Και δεν έθεσε το θέμα τεχνικά. Αλλά με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου στις 13/11/2017, τα όσα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της 28/11/2017 και την εντολή του δημάρχου Μαρκοπούλου στις 29/11/2017 προς τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου. Η προσεκτική και μόνο ανάγνωση των τριών αυτών πρακτικών – εγράφων, δημιουργεί, σαφέστατα, εύλογα ερωτήματα για τα οποία δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα (Η παρέμβασή του αυτή, είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και ποιας ή προϊόν πληροφόρησης και από ποιόν;), η απάντηση είναι σαφής έστω κι αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λογοδοτήσουμε για τον τρόπο που κάνουμε τη δουλειά μας. Για το ρεπορτάζ δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτε παραπάνω από τα τρία προαναφερόμενα έγγραφα τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στη «Διαύγεια», η οποία εκτός από εργαλείο αντιμετώπισης της αδιαφάνειας που επικρατούσε επί δεκαετίες στον δημόσιο – αυτοδιοικητικό τομέα, αποτελεί και σημαντικό βοήθημα έρευνας για δημοσιογράφους και μη.

 

   ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 arona 

Πάντως το ερώτημα που συνεχίζει να παραμένει αναπάντητο με βάση το αρχικό ρεπορτάζ του notioanatolika.gr είναι ένα: Γιατί εφόσον υπήρχε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία εζητείτο έκθεση αυτοψίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου για τη συμμόρφωση του επιχειρηματία στο ζήτημα των πολεοδομικών παραβάσεών του και εφόσον αυτή δεν είχε ακόμη προσκομιστεί, το σύνολο των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έσπευσε να εκδώσει τη δική του απόφαση επιτρέποντας στον επιχειρηματία να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του;

 

Τί ήταν αυτό που... εξανάγκασε και τα επτά μέλη της Επιτροπής να εκδώσουν ασθμαίνως την επίμαχη απόφαση ενώ θα μπορούσαν να περιμένουν λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου να εκδοθεί και η έκθεση αυτοψίας;

Και πώς εξηγούν τα ίδια αυτά επτά μέλη της Επιτροπής (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Νικολακόπουλου), την εντολή του δημάρχου Μαρκοπούλου Σωτ. Μεθενίτη προς τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας «όπως εντός διημέρου από της λήψεως του παρόντος εγγράφου, ορίσει αρμόδιο προς τούτο υπάλληλο, ο οποίος εντός της ανωτέρω αναφερόμενης προθεσμίας (διήμερο) προβεί σε διενέργεια αυτοψίας στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» του συγκεκριμένου επιχειρηματία, «προκειμένου να διαπιστώσει, αν το κατάστημα πληροί τους πολεοδομικούς όρους, σύμφωνα με την αδειοδότηση της επιχείρησής του»;

Μήπως λοιπόν τα βέλη του κ. Νικαλοκόπουλου δεν είχαν ως στόχο τον συντάκτη του notioanatolika.gr αλλά τον ίδιο τον δήμαρχο, με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη;

Αλλά τα... εσωτερικά της κάθε παράταξης, σίγουρα, λίγο ενδιαφέρουν το σύνολο της κοινής γνώμης σε σχέση με την κατ' ουσία τήρηση της νομιμότητας που είναι προαπαιτούμενο χρηστής διοίκησης και στον ευαίσθητο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.!

Διαβάστε σχετικά: «Μύλος» για τον «Καλό Γυαλό» στον Δήμο Μαρκοπούλου! (Έγγραφα)

Σχόλια