Date2

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 22:10:51

rss

αναζήτηση

makripano

Στη Δικαιοσύνη ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου για το κόψιμο δεκάδων δένδρων επειδή... ενοχλούσαν κάποιους! (Φωτός)

Αλλάξτε μέγεθος

dendra1

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για παράνομη υλοτόμηση τεσσάρων δένδρων σε προστατευόμενο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που τυγχάνει της ίδιας προστασίας με αυτή των δασικών εκτάσεων, κατέθεσε το Δασαρχείο Πεντέλης.

Παράλληλα ερευνάται και η υλοτόμηση ακόμη 10 δένδρων στον υγρότοπο των εκβολών του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας δίπλα στο λιμάνι (σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής).

Και όλα αυτά ενώ υπό έρευνα έχει τεθεί και ο προγραμματισμός από τις δημοτικές υπηρεσίες Ραφήνας – Πικερμίου, της υλοτόμησης περισσότερων από 60 ακόμη δένδρων!

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο δήμος, προκειμένου να απαλλαγεί των ευθυνών του, χαρακτηρίζει το κόψιμο των τεσσάρων δένδρων, για τα οποία καλείται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, «αυστηρό κλάδεμα», παρά το γεγονός ότι έγινε χωρίς άδεια του Δασαρχείου και προς εξυπηρέτηση ιδιωτικού συμφέροντος!

Διότι αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφό του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, στο οποίο αναφέρεται ότι η υλοτόμηση έγινε μετά από αίτημα κατοίκου!

Η σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά του Δήμου Ραφήνας για την κοπή των 4 δένδρων, έγινε από την δασονόμο του Δασαρχείου Πεντέλης Μαρία Αρίδα.

Παράλληλα, είναι ήδη στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και ειδικά στα χέρια της Εισαγγελέως Περιβάλλοντος Αιμιλίας Χρυστογιαννοπούλου όλες οι παράνομες υλοτομήσεις του εν λόγω δήμου που έγιναν τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

Επιπροσθέτως, από την Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ερευνώνται η υλοτόμηση ακόμη δέκα δένδρων στην εκβολή (δέλτα) του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας, μέσα σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και σημαντικού υγροτόπου της περιοχής, όπως ερευνάται και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την υλοτόμηση τουλάχιστον 69 δένδρων σε άλλες περιοχές του δήμου.

Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ αφού, όπως αναφέρει ο δήμος σε σχετικό έγγραφό του, έχει προγραμματιστεί, με απευθείας ανάθεση (δηλαδή χωρίς διαγωνισμό), η υλοτόμηση και άλλων δένδρων, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν τα δένδρα αυτά είναι σε προστατευόμενους και κοινόχρηστους χώρους ή όχι, αλλά και εάν η υλοτόμηση πραγματοποιηθεί μετά από ανάλογα αιτήματα κατοίκων.

Εγγράφως πάντα ο δήμος αναφέρει ότι έχει λάβει σχετική απόφαση για την υλοτόμηση 69 ακόμη δένδρων, με πιθανότητα, όπως σημειώνει, να αυξηθεί ο αριθμός τους.

dendra2

Πάντως η παρέμβαση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη σωτηρία των δένδρων της περιοχής υπήρξε άμεση και καθοριστική.

Με αυστηρό έγγραφό του προς τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, ο δασάρχης Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, επαναλαμβάνει εγγράφως ότι ο εν λόγω Δήμος έχει την υποχρέωση να λάβει «έγκριση, κατόπιν αιτιολογημένης αιτήσεως η οποία εξετάζεται αρμοδίως, για υλοτομία - κλαδονομή δασικών δένδρων που φύονται σε εντός σχεδίου περιοχές που χαρακτηρίζονται άλση, πάρκα, κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και στις εκτός σχεδίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και την υπ΄ αριθμ. 6284/105269/15.12.2016 Δ.Α.Δ. Δασαρχείου Πεντέλης».

Ενημέρωση όμως για την κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο δήμο έχει λάβει και ο ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρος Κοκκινάκης, ο οποίος είναι αρμόδιος ως προς το σκέλος της διενέργειας Ένορκής Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί ή όχι και από ποια άτομα του δήμου παράνομες ενέργειες καθώς και εάν έχουν ληφθεί μη σύννομες αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, χωρίς σχετική άδεια του Δασαρχείου Πεντέλης, υλοτομήθηκαν εντός χαρακτηρισμένου «κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» 4 υγιείς ευκάλυπτοι από τους οποίους έχουν απομείνει μόνο 4 κορμοί ύψους 1,8 έως 2 μέτρων.

Εντός του ίδιου «κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» υπάρχει μεγάλος αριθμός δένδρων (πεύκα, ευκάλυπτοι, ελιές κ.λπ.), πολύ υψηλότερα και μεγαλύτερης ηλικίας από τους 4 υλοτομηθέντες ευκαλύπτους, αλλά αυτά έμειναν ανέπαφα, καθώς δεν εμπόδιζαν την θέαση προς την θάλασσα κάποιου κατοίκου.

Με άλλα λόγια ο δήμος από το σύνολο των πολλών δένδρων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο προστατευόμενο οικοδομικό τετράγωνο, επέλεξε να υλοτομήσει μόνο τους συγκεκριμένους 4 ευκαλύπτους, προκειμένου να εξυπηρετήσει - όπως ο ίδιος αναφέρει σε έγγραφό του- αίτημα κατοίκου!

Επίσης, η κοπή των δένδρων γίνεται χωρίς άδεια του Δασαρχείου, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του δήμου και η επιλογή υλοτόμησης των δένδρων γίνεται από τη δασολόγο του δήμου!

Ακόμη, η υλοτόμηση ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση και με το μέτρο. Δηλαδή, όσο ποιό κοντά στο έδαφος υλοτομηθούν τα δένδρα τόσο αυξάνει η τιμή της κοπής τους, προς όφελος εκείνου στον οποίο ανατέθηκε απευθείας η υλοτόμησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε έγγραφό της προς τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, υπογραμμίζει ότι η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα (εκεί που ερευνάται η υλοτόμηση των 10 δένδρων) αποτελεί ένα πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό υγρότοπο της Αττικής.

Έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 εκ των οποίων αποτελούν είδη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (SPEC), ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Τέλος, όπως σημειώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η σημασία του δέλτα του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα για τα πουλιά είναι αρκετά μεγάλη κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου, όπου αυτά χρειάζονται να κάνουν στάσεις για να τραφούν και να ξεκουραστούν.

Τον χειμώνα, παρατηρούνται αρκετοί ερωδιοί, αλκυόνες και γλάροι, ενώ το καλοκαίρι φωλιάζει στην ξερή κοίτη ο Ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius).

dendra3

Σχόλια