Date2

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 13:18:14

rss

αναζήτηση

makripano

Χρήστος Δρίτσας*: Τελικά θα αφήσουμε τα Μεσόγεια να γίνουν η πίσω αυλή της Αθήνας;

Αλλάξτε μέγεθος

latom xomat

Θα αφήσουμε τα Μεσόγεια να γίνουν η αποθήκη και το βοηθητικό δωμάτιο της Αττικής, ή θα υψώσουμε ανάστημα και ό,τι άλλο χρειαστεί;

Πρέπει να σταματήσουμε τις ορέξεις και τα σχέδια όλων αυτών που θέλουν τις περιοχές μας να υποβαθμίζονται και το πετυχαίνουν με τις αποφάσεις τους, μπορεί να έχουν και να εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, αλλά και να εξαργυρώνουν γραμμάτια εξουσίας, δεν έχουν καταλάβει όμως πως αυτός ο Τόπος εκτός από ευλογημένος, έχει δύναμη και ξέρει να δίνει αγώνες και να παίρνει αποτελέσματα!

Μια πρώτη γεύση νομίζω θα πρέπει να την ένιωσαν προχθές στο Κορωπί, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των αποφάσεων της κας Δούρου, να μετατρέψει τα ανενεργά λατομεία της πόλης σε σκουπιδότοπους της Αττικής!

Μια απόφαση χωρίς καμιά ενημέρωση, με ανύπαρκτη διαβούλευση με τον Δήμο και τους φορείς, εισηγμένη προς συζήτηση στο ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που προεδρεύει η ίδια, σε περίοδο διακοπών μήπως και μας πιάσει στον ύπνο!

Έπαιξε και έχασε όμως η κυρία Δούρου. Λογάριασε για εμάς, χωρίς εμάς και θα εισπράξει μαζί με την "παρέα" της, από όπου και αν προέρχεται αυτή, αυτό που αναλογεί σε μια συμπεριφορά απαράδεκτη, αυταρχική που αγγίζει τα όρια της φασιστικής!

Το θέμα των Απορριμμάτων είναι μεγάλο και αρκετά σοβαρό, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, μοιάζει να είναι πρόχειρα σχεδιασμένος και δύσκολα εφαρμόσιμος, αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την εφαρμογή του, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και δεν έχουν χωροθετηθεί τα σημεία που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει!

Όλες οι Πόλεις μας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην εναπόθεση και διαχείριση των Απορριμμάτων, (οικιακών, ογκωδών, πράσινων).

Ο κορεσμένος πλέον ΧΥΤΑ στα Λιόσια, δέχεται συνεχώς μειούμενες ποσότητες, σε αντίθεση με τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή απορριμμάτων των περιοχών μας, λόγο της αύξησης πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, επίσης οι μεγάλες αποστάσεις που διανύουν τα οχήματα, η έλλειψη προσωπικού και άλλα πολλά προβλήματα καθημερινότητας που προκύπτουν από την αλυσίδα αυτή, κάνουν για τις Πόλεις μας, δύσκολη την διαχείριση που στις περιόδους αιχμής γίνεται ακόμα και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Οι Πόλεις μας φίλοι μου, πρέπει να σηκώσουν η κάθε μία ξεχωριστά το βάρος της ανάπτυξης τους, πρέπει η διαχείριση να περάσει στα χέρια τους, η δημιουργία μικρών μονάδων διαχείρισης είτε σε Τοπικό είτε σε Διαδημοτικό επίπεδο είναι η μοναδική εφικτή και βιώσιμη λύση!

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας εξυπηρετώντας πολιτικά αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθεί να αιφνιδιάσει με αποφάσεις και σχεδιασμούς του "ποδαριού", οι συμμαχίες που δημιουργεί για αυτό τον σκοπό προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό, το τελευταίο μήνυμα της στην συγκέντρωση του Κορωπίου θα περίμενε κανείς να έρθει αν όχι από την ίδια, από τους εκπροσώπους της τουλάχιστον στην αίθουσα, αντίθετα ήρθε από εκπρόσωπο άλλης παράταξης που ως... σωτήρας και αυτός, απέσπασε μια δήλωση του ποδαριού και πάλι σε κάποιο διάδρομο, στο όρθιο χωρίς σκέψη και σε στυλ... ε αν δεν το θέλουν θα δούμε δεν θα γίνει, θα το κάνουμε κάπου αλλού!

Ποια πόλη μας έχει σειρά κυρία Δούρου;

Θα πρέπει φίλοι μου άμεσα, να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση, μελέτη ή σκέψη και από το μηδέν να ξεκινήσει ένας πραγματικός και όχι προσχηματικος διάλογος με βάση την ανακούφιση των Πόλεων μας από το πρόβλημα και όχι την επιπλέον επιβάρυνση!

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η "πίσω αυλή της Αθήνας" έχει και ιδιοκτήτες και φωνή , θα πρέπει να καταλάβουν πως σε αυτούς τους πραγματικά ευλογημένους Τόπους τις αποφάσεις τις παίρνουν οι Δημότες τους και όχι χωρίς αυτούς..... αυτοί!

Θα υπάρχει συνέχεια σίγουρα, ετοιμότητα χρειάζεται και εγρήγορση, σχεδιασμός εφικτών προτάσεων, όπως αυτή που ήδη ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης, ανέφερε στη συγκέντρωση του Κορωπίου, για να προλάβουμε τον αιφνιδιασμό και τις λύσεις του ποδαριού!

*Ο κ. Χρ. Δρίτσας είναι δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου.

Σχόλια