Date2

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 20:29:56

rss

αναζήτηση

makripano

Γαλάζια σημαία στην παραλία της Αλυκής Αρτέμιδας: Οι κόποι έδωσαν καρπούς!

Αλλάξτε μέγεθος

markou mixailidis

Μια προσπάθεια η οποία είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και είχαν όλοι συμβάλει σε αυτήν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Σπάτων – Αρτέμιδας, έδωσε καρπούς.

Την παραλία της Αρτέμιδας που εφάπτεται με τη Λίμνη (Αλυκή) έχει πλέον τη δική της «Γαλάζια Σημαία», αφού η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Γκολφ της Γλυφάδας βράβευσε και τη συγκεκριμένη παραλία ανάμεσα στις ομορφότερες και πιο οργανωμένες ολόκληρης της Ελλάδας!

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 με σχετική απόφαση του δήμου λίγα μόλις 24ωρα μετά την αλγεινή εντύπωση που είχαν προκαλέσει φωτογραφίες με... κατορθώματα ασυνείδητων που είχαν γεμίσει με σκουπίδια τις ζαρντινιέρες που είχαν τοποθετηθεί για να αποτραπεί το πέρασμα αυτοκινήτων μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.

Η ακτή που βραβεύτηκε έχει μήκος 425 μέτρα (από το τέρμα των λεωφορείων έως τον Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος) και έκταση 17 στρέμματα περίπου.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί τουαλέτες, πίνακας ανακοινώσεων, κατευθυντήριες πινακίδες, διάδρομος πρόσβασης ΑΜΕΑ, ντουσιέρες και καλαθάκια απορριμμάτων.
Παράλληλα στον οριοθετημένο με βράχους χώρο, απαγορεύεται η είσοδος - στάθμευση οχημάτων, επιτρέπεται όμως η διέλευση οχημάτων συντήρησης και έκτακτης ανάγκης.

Όπως είχε επισημάνει από πέρυσι ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δημ. Μάρκου, «η ακτή είναι και θα παραμείνει ελεύθερη για τους πολίτες, χωρίς είσοδο ή οποιοδήποτε άλλο κρυφό κόστος χρήσης (π.χ. τουαλέτες ή ντουσιέρες με κερματοδέκτη κλπ), αλλά δε θα είναι ελεύθερη για τη στάθμευση αυτοκινήτων στην ακτή. Ο χώρος θα αποδοθεί στη φύση και στους ανθρώπους.
Η αμμουδιά θα επιστρέψει στα φυσικά της όρια και με λίγη τύχη και πολύ προσπάθεια θα ξαναδούμε να αναγεννιούνται μικροί αμμόλοφοι.
Οι λουόμενοι θα «υποχρεωθούν» να περπατήσουν 50-100 μέτρα για να βρεθούν σε μια παραλία με εξαιρετική ποιότητα υδάτων, τη μοναδική στην Αττική που εφάπτεται με υφάλμυρη λίμνη με πλούσια βλάστηση και σημαντική πτηνοπανίδα (ερωδιοί, αγριόκυκνοι, βαλτόπαπιες κ.α.)».

Η βράβευση της παραλίας με Γαλάζια Σημαία, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί νέα δεδομένα για ολόκληρη την Αρτέμιδα και το φυσικό περιβάλλον της ενώ με μεθοδικές ενέργειες της δημοτικής αρχής αλλάζει η εικόνα που ήθελε την Αρτέμιδα μια περιοχή υποβαθμισμένη και στο έλεος ανθρώπων οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της ζωής του συνόλου.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο δήμαρχος Δημ. Μάρκου και η δημοτική αρχή έχουν κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να ξεφύγει η πανέμορφη παραλία της Αρτέμιδας από το κακό παρελθόν και να αποκτήσει μια εικόνα σύγχρονης λουτρόπολης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Ο δήμαρχος σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook λίγη ώρα μετά τη βράβευση ανέφερε "ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια τα καταφέραμε" και έβαλε νέο στόχο το 2018 η Αρτέμιδα να κερδίσει δύο ακόμη Γαλάζιες Σημαίες.

Διαβάστε σχετικά: Γαλάζια σημαία για παραλία της Αρτέμιδας σε πείσμα των ασυνείδητων!

art galsim

Σχόλια